Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Протест в "Стрелбище...
Протест в

Протест в "Стрелбище" заради 2 години проблеми поради нежелан небостъргач (ВИДЕО)Проблемите със застрояването на София продължават да висят с пълна сила и в даден момент да ескалират на различни места в столицата.

Ескалация назрява в столичния квартал "Стрелбище". Там вече 2 години тече сагата с желанието на строителната компания НИКМИ АД да прави 43-44-етажен небостъргач. Плановете на НИКМИ са да строи точно на ъгъла на кръстовището на булевардите "България" и "Петко Тодоров". Многократно от Столична община – кметицата Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков, както и общински съветници от ГЕРБ, говореха за воля за решаване на проблема, но все още достъпът до квартала от тази страна е блокиран, тъй като НИКМИ разрушиключова вътрешноквартална улица с мотив, че минава незаконно през имота на фирмата. Тече обаче дело в съда дали НИКМИ законно е получила имота – точно с решение на Столичния общински съвет и с подпис на тогавашния кмет на София Бойко Борисов.

Търпението на жителите на "Стрелбище" вече се изчерпва и в сряда, 15 май, от 19:00 часа на входа на улица "Дедеагач", при бул. "Петко Тодоров", ще има протест. А исканията можете да видите в долното видео:

Същевременно, от сдружение "Кинопамет" задават въпрос на Столична община и Министерството на културата дали на мястото на бившето кино "Възраждане" (и бившето заведение Sin City) се готви строеж на поредната висока сграда в София. От сдружението напомнят, че сградата, известна като Профсъюзен дом на културата – театър "Ренесанс", не е със статут на паметник на културата от национално значение, а е в категория паметник на културата "за сведение". Затова и стои въпросът дали парцелът вече не е отреден за високо строителство и съгласно Общия устройствен план на София. Сдружението обаче пита дали се налагат глоби за липса на поддръжка на фасадата на сегашната сграда, която все пак е паметник на културата и ако не – защо? Собственик на парцела е бизнесменът Красимир Георгиев.

 

Редактор: ИВАЙЛО АЧЕВ

 

Източник: https://www.actualno.com/sofia/

 

 

 

 

 


99310