Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протести против и в ...
Протести против и в подкрепа на Иван Гешев за главен прокурор

Протести против и в подкрепа на Иван Гешев за главен прокурорПротести срещу и в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор ще има в София.

От Инициатива "Правосъдие за всеки" настояват за намеса на Народното събрание в процедурата по избор на нов шеф на държавното обвинение, за промяна в Закона за съдебната власт и даване на възможност и на други лица да правят номинации. 

 

Kd 10.09.2019 г., от 18 ч., пред Съдебната палата в София, Инициатива "Правосъдие за всеки" организира поредния марш за правосъдие срещу опитите за политическо влияние и зависимости в съдебната власт и порочната процедура за назначаването на нов главен прокурор. В защита на разделението на властите и независимостта на съдебната система, съобщават от инициативата.   

 

Ще събираме и подписка до Народното събрание в подкрепа на внесеното от нас на 29 юли писмо с искане за промяна в Закона за съдебната власт, за да се отмени сегашната процедура и да се открие нова с право на номинации за главен прокурор от много по-широк кръг лица и организации. 

 

Ще се проведе и шествие, което ще започне от Съдебната палата и ще премине по бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий, бул. „Васил Левски“ и ще завърши със символично обръщение към народните представители пред Народното събрание, добавят оттам. 

 

За същия ден и час е организиран контра-протест, озаглавен "Марш за законност", в защита на кандидатурата на спецпрокурор Иван Гешев за главен прокурор.

 

"Явно е, че с него се търси провокация и конфликт със свободните граждани, които редовно провеждат своите протести в защита на Съда и върховенството на правото на тези места и по този маршрут. Ние не търсим конфронтация и не се хващаме на подобни плитки сценарии за всяване на смут и напрежение, поради което променихме маршрута на нашето събитие и няма да допуснем ескалация на напрежението. Призоваваме всички наши симпатизанти към спокойствие и спазване на обществения ред, а отговорните фактори от СДВР - към осигуряване на нужното спокойствие и нормални условия за провеждане на заявения от Инициатива „Правосъдие за всеки“ граждански протест и мирното шествие до Народното събрание", пишат от Инициатива "Правосъдие за всеки".

 

Източник:https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Декларирам, че не подкрепям Иван Гешев! Декларирам, че стигнахме дъното! Декрарирам, че подобна жалка картинка е срам за българското правосъдие и прокуратурата!

Опитва ли агенция ПИК да провали първия септемврийски протест срещу Иван Гешев?

Новият стар


112115