Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протести срещу безот...
Протести срещу безотговорността на властта в две противоположни точки на страната днес

Протести срещу безотговорността на властта в две противоположни точки на страната днесДва протеста се проведоха днес в противоположни точки на страната с общ знаменател недоволство от институциите. Жители на Ген. Тошево се бунтуват срещу бездействието на властите, след като земеделец отрови с пестициди водата на квартал с над 400 жители. 23 дни хората бяха без вода, като тя беше пусната вчера след намеса на премиера Бойко Борисов, който стигна и до този проблем. Водата обаче още не е годна за пиене и може да се ползва само за битови нужди, а местните хора се оплакват, че никой не им дава информация почти месец след замърсяването. 

"Водата е замърсена с пестициди. Тя не може да бъде изчистена, а дори в момента не може да бъде изследвана в нашата държава. Може да има отлагания. Водопроводът ни е от 1950 г.", обясниха организаторите на протеста. Кметският наместник на квартал "Пастир" Снежана Станева е категорична, че такава безотговорност на институциите не би се случила, ако ставаше въпрос за друг град. "Пренебрегнати и унизени. Това е пълна безотговорност на институциите", допълни тя. Седмици наред не могат да се направят изследвания на замърсения водоизточник, защото се оказа, че нямаме такава лаборатория. Това пък бави решението за пускане на водата. По този въпрос срещи имаше и със здравния министър Кирил Ананиев. Протестиращите настояват за ясна и точна информация за качеството на водата, строг контрол над земеделските производители и наказание за земеделеца, който изпусна пестициди. 

Жители на хасковското село Конуш пък затвориха за кратко пътя към прохода Маказа. Те протестират заради разбити пътища, които не са ремонтирани 30 години. В селото освен пътя за Гърция са асфалтирани само още две улици, оплакаха се протестиращите. "Пред здравната служба отгоре като е дъжд не можем да слезем до центъра, а пък от центъра не може да се качим нагоре. Всичко е вода и кал", разказаха те пред БНР. Конуш също има проблем с водата - "нямаме питейна вода, мръсна, на места няма канализация и е просто под всякаква критика", обясняват те. Следващото затваряне на пътя към Маказа е планирано за началото на юни.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/hot/

 

 

 


99794