Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протести в центъра н...
Протести в центъра на София и днес

Протести в центъра на София и днесМедицински специалисти и днес ще отидат от Министерския съвет до болница "Пирогов". Това съобщи за новините на "Хоризонт" на БНР Мая Илиева, председател на синдиката на медицинските специалисти.

Те подновиха протестите си в столицата вчера с шествие до "Пирогов" с искане за по-високи начални заплати или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева.

Представители на синдиката се срещнаха преди време с премиера Бойко Борисов. Сега те казват, че не искат среща с никого, а решение на проблемите.

Към протестиращите от Синдиката на медицинските специалисти се присъединиха майки на деца с увреждания, които обявиха безсрочен протест с палатков лагер пред Министерския съвет с настояване за оставка на социалния министър Деница Сачева, защото пренебрегвала Закона за личната помощ и в страната близо 15 хиляди души са без лични асистенти.

В палатковия лагер е имало хора през цялата нощ, има и сега, казаха представители на протестиращите.

В писмо до медиите от Министерството на здравеопазването обявиха, че са в постоянен диалог с представителите на протестиращите медицински сестри. Отбелязва се, че последната среща на министър Ананиев с тях била в средата на миналата седмица. Немалка част от исканията са изпълнени, а по други се работи в момента, уверяват от здравното ведомство.
Предстои до дни да се публикува за обществено обсъждане искането на медицинските специалисти за 7-часов работен ден на реанимационните сестри.
Министерството на труда и социалната политика също изпрати до медиите позиция, в която се подчертава, че е разработена национална програма за услуги в домашна среда, с която тези хора да получат личен асистент.

 

Източник БНР

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Манолова при палатките: Подкрепете майките и сестрите! (видео+снимки)

Синдикатът на българските медици готви национален протест на 1 март

Мая Илиева: Ако се наложи сестри да излязат в карантина заради коронавируса, няма да има кой да работи

Медицински сестри вдигнаха палатков лагер под прозорците на Борисов

Липсващият пациент. Как парите за медицинските сестри станаха история с надвикване

Сестрите вбесени от поредната лъжа на здравното министерство и синдикатите

Обещаните 50 милиона за сестрите изчезнаха… или как цяло едно правителство се дави в лъжи

 

 

 


122303