Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протести в страната ...
Протести в страната срещу презастрояването на морето и планините

Протести в страната срещу презастрояването на морето и планинитеПод мотото „Долу ръцете от морето, планините, реките!“ и „Да спасим Натура 2000!“, Варна се включи в националния протест срещу промените в Закона за биологичното разнообразие. Протестът се провежда пред сградата на oбщина Варна. Прогести има и в София, Пловдив, Бургас, Карадере, Русе, Пазарджик, Благоевград и Ботевград.

Целта на протестиращите е да бъдат спрени промените в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от ексминистъра на околната среда Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов. Предстои изменението на закона да бъде гледано на второ четене в Народното събрание.


Писмо от Европейската комисия от 12 юни 2020 не потвърждава нито една теза в мотивите за промените в Закона за биоразнообразието. В писмото няма нито „нов подход за Натура 2000”, нито изисквания за органи за управление или „териториални“ планове за управление на ниво РИОСВ.


Искането сега е всичко, което засяга „Натура 2000“, да се премахне от промените в Закона за биологичното разнообразие.


Ако бъде прието ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата, алармират еколозите.


До протеста се стигна, след като нито едно от становищата на гражданските организации и научните институции до сега не бе чуто.

 

Източник: https://frognews.bg/

 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Протест срещу ликвидацията на „Натура 2000” от правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти

Протест срещу презастрояването на Черноморието

Манолова към Борисов: Да дойде на плажа на Алепу с багер

Манолова за „укрепителното съоръжение” на Алепу: Тази наглост надминава всичко до този момент! (ВИДЕО)

Е, няма такава държава: Недовършеният скандален стореж край Алепу - и с издаден Акт 16

 


128932