Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протестиращи: Инвали...
Протестиращи: Инвалиди да препаркират колите си през 4 часа? Лудост!

Протестиращи: Инвалиди да препаркират колите си през 4 часа? Лудост!„Кой ще вземе на работа някой човек, който на 4 часа ще клефа, за да намери ново място за паркиране?“, заяви Анжелика Цокова от Движение за Национално Единство и Спасение (ДНЕС)

 

„След всеки 4 часа инвалидите трябва да препаркират колите си според новата наредба на Столична община. Кой ще вземе на работа някой човек, който на 4 часа ще клефа, за да намери ново място за паркиране. Не го разбирам това нещо и то при положение, че наистина има много трудноподвижни хора. А в същото време социалната политика е да се намира работа за тези хора“. Това заяви Анжелика Цокова от „Движение за Национално Единство и Спасение“ (ДНЕС) на пресконференция, посветена на новите правила за паркиране в центъра на София.

 

Цокова обясни, че членове на движението и на Фейсбук-групата „Не на данък паркинг“ са провели срещи с кмета на столицата Йорданка Фандъкова и председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, на които са настояли за отмяна на наредбата, която обособява нова „зелена“ зона за паркиране, която е лев за два часа, а „синята“ зона е два лева за същото време.

 

„Единственото облекчение, което успяхме да постигнем, е от 11 документите за винетен стикер да станат три“, обясни Цокова.

 

Протестиращите настояват за отпадане на привилегиите на общинарите за паркиране. Разграничават се от всякакви политически парти, каквото обвинение получиха от Фандъкова.

На брифинга стана ясно, че противниците на платеното паркиране в центъра са завели дело в Административния съд в София. Заседание по делото е насрочено за 5 октомври от 10 часа.

 

И още. Над 55 000 граждани, от които 41 общественици, интелектуалци и изтъкнати личности са се включили в подписка против новите правила за паркиране.

 

Емил Йотов от Фейсбук-групата „Не на данък паркинг“ обясни, че „по-високите цени за паркиране не са отражение на съвременното финансово положение на хората“. „Скокът на тези цени е лишен от всякакъв смисъл и мотивация. Правим срещи с водещи адвокати в административното право и се оказва, че промените в раздела за плащания са незаконни“, разкри Йотов.

 

От своя страна Гергана Владкова, която е от същата Фейсбук-група, настоя „всички софиянци да могат да паркират около дома си без да плащат без значение дали живеят в центъра или в по-крайни квартали“.

 

Утре вечер ще бъде организиран нов протест срещу синята зона. Той отново ще бъде на площад „Славейков“ от 18,30 часа. „Това е последният шанс да стигнем до решение преди заседанието на СОС в четвъртък', обясни Владкова.

 

„Фандъкова си позволява да пуска манипулативни данни, което е недпустимо и това дразни хората. Искаме обяснение от нея не само кои 70% от нашите искания са били изпълнени. Всеки ден се движим по улици и тротоари. В трафика сме и знаем, че проблемите, за които пропагандират, че са решени, не са. Трафикът не е по-малък, нивото на шума също не е паднало, въздухът не е по-чист“, разказа още Гергана Владкова.

 


4609