Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протестиращи майки: ...
Протестиращи майки: Децата ни са важни, колкото магистралите

Протестиращи майки: Децата ни са важни, колкото магистралитеНад 300 майки на деца с увреждания се събраха на протест в градинката пред Народното събрание.

С плакат “Бойко, и преди и след 18 сме важни, колкото магистралите!” майките застанаха пред входа на парламента, където поставиха и импровизиран ковчег, на който пише: „ЧРД 18”.

"Събрали сме се за пети пореден път, защото предишните четири пъти нищо не се промени. Основното ни искане е Закон за личната помощ. Да се направи нещо, което трябваше отдавна да стане - електронен регистър на хората с увреждания, защото в момента нито се знае колко са, нито какви са специфичните им нужди", каза за БГНЕС Олга Милчалиева - една от майките на протеста.

Защо майка моли за евтаназия за нея и сина ѝ

Майка избяга от България, за да оживее детето ѝ

Милчалиева обясни, че протестиращите майки искат и адекватни помощи, а “не на всички на парче”.

Майките не разбират и защо трябва да пишат отчети по графици и тетрадки за свършената от тях работа през дните, когато се грижат за децата си. Много от тях са асистенти на децата си, но за по 2-3 часа дневно, като за времето, когато са били асистент трябва да описват извършеното от тях - къпане, хранене, преобличане и т.н., което за тези жени е крайно унизително, защото майчината им грижа не е за 3 часа дневно.

“Повечето от тези деца и хора с увреждания имат нужда от 24-часова грижа. Повечето от нас са с професии, но не могат да работят, защото трябва да отглеждат децата си”, каза Милчалиева. Много от майките на деца с увреждания ги отглеждат сами, защото съпрузите им ги изоставят, обясни друга майка.

Според протестиращите пациентските организации не стоят зад тях и не им помагат. Нито една пациентска организация не е поела отговорност, за това, че електронното здравеопазване не се случва. Искаме интеграционни политики, но никой не говори за тях. Никой не е отговорен какво се случва в системата на образованието с приобщаващото образование. Какво да обсъждаме с национално представените организации”, коментира Красимира Обретенова.

Любомир Спиров, БГНЕС

Поредна майка, която се страхува да мисли за бъдещето разказа, че ако тя не е жива, синът й, който е аутист, е обречен и изгубен, защото след неговото пълнолетие ще получава единствено инвалидна пенсия, която не може да му осигури и елементарно съществуване, не живот.

БСП и ГЕРБ се карат кой е бил повече при децата с увреждания

„Част от исканията на протестиращите вече са удовлетворени със Закона за бюджета за тази година. С промени в Закона за семейните помощи за деца се консолидира размерът на семейната помощ. И от началото на тази година семействата на деца с определен вид и степен на увреждания над 90% получават месечна семейна помощ в размер на 930 лв., която е с 550 лв. повече от общия размер на добавките, които получаваха до края на 2016 г. Има съответното увеличение и в размера на семейната помощ за родителите и семействата на деца с увреждания с вид и степен на увреждане 70-90%“, коментира социалният министър Бисер Петков.

„Това, което заявяват протестиращите по отношение на приемане на Закон за личната помощ, по отношение на увеличаване на размера на помощите и за пълнолетни лица, ще бъде внимателно обсъдено от екипа на министерството и ще се търсят възможности за удовлетворяване на справедливите искания.

Трябва внимателно да се обсъди до колко е възможно да се финансира цялата лична помощ, за която лицата претендират, тъй като в момента от бюджета на Министерството на труда над 160 млн. лв. годишно се изразходват годишно за подкрепа на семействата с деца с увреждания, по линия на новата мярка, която действа от началото на тази година“, каза още Бисер Петков.

Министърът на труда и социалната политика увери, че ще търси диалог с протестиращите и подчерта, че имало чуваемост по отношение на поставените искания.

Той увери, че ако протестиращите излъчат свои представители е готов да се срещне с тях. „Внимателно проучихме всички искания, които излязоха в електронните средства за информация и ще работим, за да дадем ясен отговор какво може да се удовлетвори и как“, заяви още Петков.

 

ВИДЕО

 

Източник: https://www.vesti.bg/


68151