Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протестиращите гражд...
Протестиращите граждани: Ние сме против всички, които са били на власт! Искаме България да стане хубаво място за живеене

Протестиращите граждани: Ние сме против всички, които са били на власт! Искаме България да стане хубаво място за живеенеПолитици се опитват да ги "ухажват", но организаторите не искат да се идентифицират с тях

Невиждани от години масови протести обхванаха страната през последните дни, като пикът до момента беше в неделния ден, когато магистралите и основните пътища на България бяха блокирани на десетки места от хиляди недоволни граждани. Те се вдигнаха заради високите цени на горивата, но много бързо демонстрациите станаха социални – срещу бедността и лошите условия за живот в цялата страна.

Протестите тръгнаха от Велико Търново. „Искаме да живеем в една по-добра държава, Велико Търново е един от най-скъпите градове, заплатите са 5-600 лв.”, коментира пред камерата на bTV една от участничките във вчерашния протест в старопрестолния град.

Вчера вместо мотоколона през центъра, в Търново се състоя шествие, което блокира главния път за София. „Цените на горивата отпушиха Кутията на Пандора. Ние сме това България да стане добро място за живеене и да останат децата ни тук. Явно спонтанността на протеста беше факт, хората не могат да издържат на това, което се случва в държавата”, коментира организаторът на протеста Пламен Копанов.

Той беше категоричен, че зад демонстрациите не стоят политически партии. Копанов обаче беше категоричен: „Ние сме против всички, които са били на власт. Очакваме тези, които са на власт, да решат проблемите”.

За „ухажване” от страна на опозицията признават и в Благоевград, където беше блокирано движението към Гърция. Тамошният организатор Александър Стамболийски обаче също беше категоричен, че той и съмишлениците му няма да допуснат да бъдат яхнати: „Изказванията, че сме платени или че някаква партия ни подкрепя са нелепи и не би трябвало политиците да прибягват до това, защото ще се обърне срещу тях”.

Стамболийски призна, че вчера е очаквал не повече от 250 коли за протеста. Дошли над 600: „Дадохме силна заявка до управляващите, че нещата трябва да се променят”.

А в Благоевград са категорични, че сегашната ситуация не може да продължава. „В Благоевград нищо не се случва, обещаха ни 1500 работни места, а градът потъва”, посочи един от недоволните. Друг подчерта: „Държава без държавност не може да продължава вечно”.

 

  

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://btvnovinite.bg/
 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

България се надигна! Масови протести и бунтове обхващат страната! Десетки градове и села се вдигат срещу властта, скъпотията и в подкрепа на майките! Скандират О-С-Т-А-В-К-А! ВИЖТЕ графика на протестите по градове>> 

БЪЛГАРИЯ СЕ ВДИГНА! >> Над 100 000 души в цялата страна участваха в масови протести за по-добър живот, нормални цени и оставката на кабинета Борисов 3 (ОБЗОР)

Многочислен протест във Велико Търново, хората искат оставката на правителството (снимки+видео)

Майките протестират 21-ви ден, напрежението в центъра на София нараства

България се надигна!* >> Блокираха ключови булеварди и в ХАСКОВО

България се надигна!* >> Колони от автомобили са се образували по главните улици на ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 
 

 81186