Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Протестиращите майки към Движение „ДНЕС“: Благодарим ви за подкрепата! <br> „ДНЕС“: Обединени сме силни за каузата България!

Протестиращите майки към Движение „ДНЕС“: Благодарим ви за подкрепата!
„ДНЕС“: Обединени сме силни за каузата България!Протестиращите майки на деца с увреждания подариха на Движение "ДНЕС" трогателен плакат със снимки на усмихнати малчугани и емоционални моменти от изминалите месеци на протести.  

Жестът бе знак на благодарност към безрезервната подкрепа и усилията, които членовете и доброволците на "ДНЕС" положихме през последните три месеца, за да подкрепим безусловно справедливата кауза на българските майки. 

ВИДЕО

 

"Благодарим ви, че сте до нас, и че ни подкрепяте", каза една от организаторките Вера Иванова. Знаковият подарък беше приет от председателя на Движението Анжелика Цокова, която дойде с граждани на протестната палатка пред Народното събрание. На импровизираната среща, сред усмихнатите деца бяха и други представители на на Управителния съвет на "ДНЕС", както и доброволци на референдума от София. 

"Искам да благодаря за оказаната чест и доверие, да изразя и своята дълбока увереност, че ако не спирате, ако продължавате все така смело, борбата ви ще има резултат. Вие не се огънахте нито пред натиска на властта, нито пред недоброжелателите, нито пред платените провокатори. Пред никого!

Ние от "ДНЕС" и доброволците на референдума както и досега ще бъдем и занапред непрекъснато до вас както в София, така и в страната. Застанахме зад вас още в началото на вашата битка, водени от чисто човешки подбуди, защото каузата ви е чиста, справедлива, истинска. Българска!

Вие показахте на хората, че системата УБИВА ВСИЧКИ НАС и по този начин. Обединявате ден след ден нацията, всички българи милеещи за справедливост, истинска демокрация и свобода! Защото системата не убива само тези прекрасни деца и вас, техните родители. Системата е прогнила отвсякъде. Тя ни смачква всеки месец, всека седмица, всеки ден... Нашите доброволци приемат вашата кауза като своя, готови са да се борят заедно с вас до край за да успеете.

Още от създаването си нашето Движение се стреми към постигането на по-добър живот в България. "ДНЕС" е обвързано с различни каузи, защитавайки хората, които не срещат разбиране от страна на държавата и които не могат да проведат диалог с властта, защото тя не ги чува. Ние никога не се отказваме от справедливи каузи. Няма да се откажем и от последната си битка за референдума! Многократно и отдавна сме подкрепяли борбата на хората с увреждания. Заедно организирахме и серия от протести и инициативи пред здравното и социално министерство.

През 2008 г. застанахме зад идеята да има единен регистър - искане, което поставяте и вие сега. Запознати сме с всичките ви проблеми. Смятам, че е много важно заедно да сме с нашите каузи и съм убедена, че единни всички българи можем повече!Трябва да приобщим повече хора с чисти намерения, които не се блазнят от материални облаги и власт. А българите трябва да приемат, че всички деца заслужават добър живот, че заслужават подкрепа, сигурност... Заслужават в края на краищата щастливо и ведро бъдеще! 

През годините ние от "ДНЕС" сме водили различни битки. Противопоставихме се срещу Синята зона. Правихме мониторинг на местната власт. Последната - за Националния референдум („ДНЕС” - основен партньор на Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.) беше жестока, защото 3,5 млн. българи изразиха подкрепата си за промяна. Но нищо не се случи. Властта остава глуха за исканията на хората, независимо дали става въпрос за 3 млн., за 300 хиляди или за 1000 души. Те и властниците и опозицията  обещават всичко, но само докато дойдат на власт, а след това стават слепи, глухи и неми и проблемите на хората вече не ги интересуват. Единственото, което искат е как да облагодетелстват себе си и близките си. Няма политик, чието дете не е заминало да учи в чужбина, а той да не се е сдобил неофициално с куп фирми, които да му пълнят джобовете. Същевременно вие сте тук и заедно се гърчим. Децата ни се гърчат. Докато вас ви размотават по комисии, работни групи и празнословни срещи... Почти всички български граждани са потърпевши от Системата и това трябва да се промени. Защото знаем, че СИСТЕМАТА НИ УБИВА - ВСИЧКИ, СЪСИПВА МИЛИОНИ СЪДБИ! И ние само обединени можем да ѝ се противопоставим и надвием.

Знам, че всичко това ще стане, но е необходима упоритост и воля, защото властта продължава да е резистентна към проблемите на народа. Винаги, когато говорим за справедливи каузи, от които обаче няма материална облага, политиците нехаят.

Нека да си спомним, Движението преди няколко години направи огромна подписка срещу монополите, подкрепена от над 700 000 човека, а след това от парламента ни казаха, че са я загубили!?! Какво по-голямо доказателство за тяхното безхаберие и лицемерна наглост", каза Анжелика Цокова.

ВИДЕО

На срещата с родителите на деца с увреждания присъства и един от главните експерти на Движението инж. Георги Христов. Той е един от най-активните членове на "ДНЕС", който от години се бори с бюрокрацията на  институциите и затова даде и някои съвета на протестиращите майки. "Не трябва да отстъпвате. Борете се до дупка. До край! Не бива да вярвате на обещанията им, докато исканията ви не станат реалност. Властта много обича да завоалира нещата, само и само, за да спрат протестите на хората. Ако не могат с лъжи и обещания - купуват...! Казват, че исканията на гражданите ще станат реалност, мотаят хората година-две докато се отчаят и изморят напълно и после забравят. Убеден съм, че нито един човек било с увреждания или не, не бива да бъде поставен под общ знаменател, както се прави сега. Трябва да има индивидуален подход и оценка. За съжаление на властта не ѝ пука. Ние от "ДНЕС" непрекъснато водим битки с тях. Борихме се и продължаваме да се борим за отмяната на лятното часово време, срещу повишаване цената на парнотоводата. Много е трудно, защото не ни чуват. Ето защо и вие с наша помощ трябва да продължите. Да не се поддавате на провокации, да не се подхлъзнете на обещания. Никакво отстъпление",ние сме твърдо и безусловно с вас и до вас, до край! До победата, каза той.

По време на разговора стана дума и за непрекъснатите усилия на управниците, платените медии и национално представителните неправителствени организации да саботират справедливите искания  на майките. "Властта има удобни НПО, чиято единствена работа е само да ритат срещу нас. Преди месец изведнъж се появи "контрапротест" и втори палатков лагер. И тези хора останаха пред Народното събрание само, докато министър Петков беше тук и журналистите успяха да ги снимат. След това си вдигнаха нещата и си тръгнаха. Дори синдикатите се обявиха срещу нас и се опитаха да направят още един "контрапротест", но като попитахме участниците защо са дошли, те така и не можаха да ни отговорят. При всяко обществено обсъждане вместо да говорим по същество, те правят циркове", възмути се Вера Иванова и допълни: "На 1 септември правим три месеца, откакто не сме се прибирали. Палатката е нещо, което най-много ги дразни. При всяко обещание, което получаваме от тях вторият въпрос е дали ще я махнем. Тя е символ на нашия протест и ние няма да го направим само защото ни дават празни обещания. Разчитат, че ще приемем думите им за чиста монета и ще свием знамената. Но това няма да се случи. Броячът цъка. Остава малко повече от един месец."

В дискусията участва и един от най-активните доброволци на Референдума за София и страната Илиана Маринова. Още от първите дни на протеста тя  неотменно подкрепя борбените родители и взема активно участие в организирането на различните инициативи. "Може би си мислят, че могат да протакат нещата до зимата и студът ще ни уплаши, но не са познали. Ще останем тук, докато не видим реални решения. "ДНЕС" и доброволците от Националния референдум ще ви подкрепят, каквото и да стане, защото вие показахте, че сте горди, борбени майки! Дори протестът да се проточи, дори да трябва да даваме дежурства, ще го направим. Ще сме с вас! Благодарим ви за трогателния жест да ни направите специален плакат. Не се отказахте и ние също няма да го направим. Трудностите не ни плашат. Доказахте, че институциите в България не работят, защото вие свършихте тяхната работа"! Ние сме заедно с вас и зад вас! Ние сме едни от вас! Ние сме едно и вашият успех е и наш! Той е успех на всички българи, борещи се за добър и сносен живот“, каза Маринова

Битката на родителите на деца с увреждания продължава. Докато властта почива, майките не спират да работят и да протестират. Те са изготвили подробен двугодишен план за действие, описващ точните стъпки на реформата. Разчели са какво трябва да направи властта седмица по седмица, но уви хората, от които зависи всички това да стартира, все още го обсъждат. В части от плана са записани начините за закриване на ТЕЛК комисиите, създаването на единен регистър, работата на отделните министерства по проблемите на хората с увреждания. Убедени са, че законът, който предлага властта сега дори не полага основите на реформата, за която те се стремят.

Майките ясно подчертават, че не искат пари от държавата, а цялостна промяна на Системата, която да уреди редица въпроси. 

От "ДНЕС" добавиха, че ще продължат да помагат и да дават всичко от себе си, както тук в София, така и в останалите градове с палаткови лагери. Бяхме част от големия протест на 30 юли (Хиляди на протест срещу Системата

и ще продължим да сме част от всичките ви действия и инициативи. От цялата ви борба! За да можем да постигнем пълната промяна в България, да помогнем на справедливостта да възтържествува, за да спрем този упадък, тази безпрецедентна нравствена и морална деградация. За да можем да си върнем светите български ценности, почтеността, състраданието...

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Хиляди на протест срещу Системата

Реформата на Майките 

"ДНЕС" в 200 секунди" (видео) 

„ДНЕС” стана основен партньор и организатор на националната подписка за референдум по 6 въпроса

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ - НАЦИОНАЛЕН РЕФЕРЕНДУМ - 6.11.2016 г.

Родители на деца с увреждания опънаха палатков лагер пред парламента

Властта не чува майките на деца с увреждания, защото посредниците нямат изгода от това

Протест и контра: Кой какво иска за децата с увреждания?

Нова палатка пред парламента - "контра" на палатката на майките на деца с увреждания

Движение „ДНЕС” и национална гражданска инициатива „Срещу произвола на монополите” питат: Кога парламентът ще отговори на стотиците хиляди граждани, включили се в подписката срещу произвола на монополистите?

Майките към Бойко Борисов: Не губете нашето и вашето време!

„ДНЕС“: Търпението на потребителите на топлофикационни услуги се изчерпа. Движението организира протести, ако исканията на гражданите не бъдат приети

„ДНЕС“: Да има възможност за прекратяване на договорните отношения с „Топлофикация”. Да се премахне съществуващата система на дялово разпределение.

"ДНЕС помага" осигури на деца с увреждания безплатно представление

"ДНЕС" ПОМАГА НА ХОРА ДА СТИГНАТ ДО УРНИТЕ

 

 

 

 


73775