Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протестите на МВР - ...
Протестите на МВР - грозната жалейка на властта

Протестите на МВР - грозната жалейка на власттаПозиция на гл. ас. Богомила Трендова - гр. Хасково 

Информационен сайт ДНЕС

 

Тъжна, грозна жалейка. Ето така премина в петък празникът на МВР.

Като епопея, точно на „забравените“. 

 

Около 300 полицаи и пожарникари, провесили носове, седят под жаркото слънце около триъгълника на властта... добре, че срещу тях има кой да ги... разхлажда. Отсреща им стои един индивид, който би трябвало да е загрижен и супер отговорен за повереното му ведомство! 

Той все едно обаче плюе в лицата на служителите си, и така ги... разхлажда. Демек „грижи се“ по някакъв начин за тях!? Една бивша мутра изплямпа за пореден път наизустени речи на стотици ощетени полицаи, които искат толкова просто и елементарно нещо - мизерното си увеличение и то само за работата през нощта. И като няма диалог, разговори и отговорно поведение, подтиснати от недоимъка, излизат на протест.

И какво, всъщност цялата суматоха и протест е при това за някакви... стотинки. 

 

 

Осъзнаваме ли абсурдната ситуация, в която са служителите на МВР? 25 стотинки на час за нощен труд!!!! 

Не спят, нерви с малоумници и пияни, гонене на разбойници с коли, патрулиране, гасене на пожари, справяне с наводнения… и ред, ред други регламентирани и нерегламентирани задължения, подчертавам за 25 стотинки, през нощта. 

Аритметиката е проста - за една смяна от 8 часа, един полицай взима 2 лв. отгоре. И да се чувстват празнично ли?! На тях сърчицата са им се свили, че сигурно за поредна година няма да имат пари за почивка, за ремонт в къщи…, най-вече за нови дрехи на децата...  А Маринов отсреща им говори да бъдат горди, смели и доволни... казва им – МВР има традиции...?!

Ами, ще използвам термин на Слави – Да ви „еВа“ в патриотите, родолюбците и загрижените министри. Това е мародерство, бе маскари!!! 

По време на войни са разстрелвали за такова нещо. Как е възможно да тъпчете, да се перчите по главите на униформените, за да изпъкнете, как може?! А не можете да намерите пари за полагаемото им се. За суперкомпютри и магистрали има милиони и милиарди, за сигурността на държавата – 25 стотинки. Е, жива гавра е това. 

Полицаите са маловажни, според властта, в сравнение с бъдещ неизползваем компютър са - нищо! Това че семействата им са лишени от присъствието им и през нощта, Младен Маринов и правителството не го интересува. Тях ги интересува само, когато трябва да се направи показна полицейска акция, за вдигане на изтънял рейтинг. И задължително в присъствието на медии, репортерски камери. Поредният демонстриран театър беше с екшъна от заловените фалшиви марки цигари.

Грозни, обидни, долни са тези експерименти – гаври с българските полицаи и пожарникари.

Министрите минават, сменят се и си заминават. И всеки пее песента - „Пáри нема, действайте“. Ама по-завоалирано, с министерски подход, както го направи Маринов, казвайки че „подкрепя“ полицаите?!? 

Празни, бездушни и куртоазни слова. Хората искат, не показна, при това фалшива съпричастност и отбиване на номер... искат действия, решения, резултати!  

А с какво ги подкрепя Маринов... да не паднат на площада по време на протеста ли, или пари за увеличение ще намери?!  Не се уточнява. Не се знае. Важно е, че заклинания и клишета се хвърлят пред обществото за успокоение и замазване на очи. 

Предният министър герберист Валентин Радев, точно преди две години, измяука, че за такъв кратък период нищо не може да направи. Той не че и за дългия период нещо направи. Изобщо грижата за хората под пагон в България очевидно не е важна, не е на мода. Не я иска властта.

Въпреки че имаме премиер пожарникар, секторът „Сигурност“ гори. Полицаите протестират, военните ходят в гурбет на мисии по размирните точки на света, за да вържат двата края. Да не споменаваме множеството смъртни случаи по време на служба.

Но и това не трогва управляващите. Те хвърлят заучените си реплики пред медиите, и разчитат както и за всичко друго, че „и това ще мине“. Няма отговорност, няма поемане на ангажимент към тези млади хора, които навлизат в кариерата. Да намерят подход да ги мотивират. Всъщност, помним една щедрост от Младен Маринов, миналата Коледа. Още тогава съсловието влезе в конфликт с мутро-министъра, когато той се изсмя в очите на полицаите и им подхвърли по 100 лева коледен бонус. При искани от тях 385.

 

 

Иначе, уважаеми полицаи и пожарникари, Честит празник! 

И съвет на шега за разведряване - Когато няма държава и отговорна власт, търсете странични начини да докарате приличен месечен доход. Но това пък е забранено.   

Значи както и ние, така и вие, грижете се за себе си, защото е очевидно: Няма кой да се погрижи за вас! И не забавяйте - Вие сте част от нас - ощетените. Бъдете с нас, подкрепяйте всички, които като вас се борят, протестират! Обединете се.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Служители на МВР излязоха на протест

И да излъжат не могат >> Маринов за по-скъпия нощен труд на МВР: Воля има, но трябват средства

Бунт до дупка >> Полицаите излизат на протест заради ниско заплащане на нощния труд

Полицаи готвят протест заради неспазени обещания

След гафа с нощния труд на полицаите, Младен Маринов обеща да търси пари

Полицейски синдикат скочи срещу решение на Маринов да намали цената на нощния труд

Наливане на милиони от пусто-в празно! >> Увеличават бюджета на МВР с 3 млн. лева заради проекти за присъединяването към Шенген

МВР - хем с най-голям бюджет, хем все така си получава дарения

 

 

 


105451