Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Протестите срещу мер...
Протестите срещу мерките срещу чумата се разрастват

Протестите срещу мерките срещу чумата се разрастватВ съпротивата се включиха и събирачи на трюфели, билкари и пчелари от Добричко

Докато земеделското министерство се надява България да получи пари от Европа за борбата с чумата, а Агенцията по храните продължава с налагането на твърде закъснели мерки, протестиращите стопани разширяват съпротивата си. Те недоволстват и от нехайството на властите заради начина, по който се избиват животните. Според тях контейнерите в населените места вече са пълни с животински отпадъци, които пръскат още зарази, и поканиха премиера да отиде на място и да провери. 

От вчера в протестите се включиха и събирачи на трюфели, билкари и пчелари от Добрич. Те недоволстват от въведената забрана за свободно придвижване. Сезонът на трюфелите съвпада с периода на наложените ограничения, а много от пчелините са в забранената зона.

"В момента дивите прасета не са в горите, всичко е в зърнените култури", заяви Борислав Йорданов, който събира трюфели в Добричка област. Според директора на горското стопанство в Добрич обаче дивите прасета са в царевиците само през деня. Подобни ограничения имаше и преди година, когато заплахата от проникване на заразата от Румъния стана реална. Заради строгите мерки и въведените от големите свинекомплекси стриктни ограничения обаче и до момента големите индустриални комплекси в тази област остават извън зоната на бедствието.   

Повече от седмица продължават протестите в сливенското село Крушаре. Собствениците на животни настояват за отмяна на мерките за евтаназия на здрави прасета и възможност за узаконяване на лични стопанства с до пет свине. Някои от хората се оплакаха, че са искали животните им да бъдат регистрирани, но никой не е откликнал, и затова искат узаконяване на личните стопанства. Пътят Сливен - Ямбол и вчера бе затворен за пореден ден заради протестите, като хората се заканиха, че няма да прекратят съпротивата си. Автомобилите, които се опитали да пробият блокадата, не успявали.   

Една от протестиращите лично покани премиера Бойко Борисов в Крушаре, за да види каква е ситуацията и какви мерки се прилагат. "Призовавам премиера Бойко Борисов да се качи в джипа си, да мине по селата, да види резултата от мерките и избития поминък на хората, което няма да доведе до абсолютно нищо, да дойде тук да си поговорим. Ние ще му кажем как стоят нещата реално", апелира тя. 

В Хасково и Добрич вече изтече гратисният период за доброволно умъртвяване на домашни прасета и трябва да започне принудително евтаназиране от ветеринарите. Ако бъдат открити живи животни, стопаните няма да могат да запазят месото им и ще бъдат глобени с от 150 до 1000 лв. Частните стопани ще получат компенсация за ликвидираните свине, но само ако животните им са регистрирани, обясниха от земеделското министерство. Обезщетението ще бъде по пазарни цени. Хората, които не са декларирали животните, както изисква законът, ще вземат по 300 лв. на двор, независимо от броя на прасетата, но само за дезинфекция. 

Междувременно в станала печално известна незаконна ферма край Добрич започна принудително умъртвяване на прасетата. Преди дни там бяха открити 150 свине, които свободно се разхождали в близката нива с царевица. Собственикът заплаши, че ще съди инспекторите, а от полицията премахнаха барикадата към фермата. "Настоявам за една проба, да ми докажете, че моите прасета са болни, че са заразени. Тогава ще ви ги подаря, не им искаме един лев. Сега искам да ми платите по 1000 лева на бройка. Аз съм се трудил за тях, купувал съм фуражи, хранил съм ги", заяви собственикът.     

КЪДЕ Е БОЙКО? 

В разгара на кризата с африканската чума по прасетата министър-председателят Бойко Борисов се появи миналия петък на специално организирана среща с протестиращи кметове от област Пазарджик. Тогава той обеща по 300 лева "на двор" за онези, които изколят прасетата си, оплака се, че му се къса сърцето от кадрите, които вижда, и сподели, че сам от четвърт век гледа прасе. Ето какво направи той в последните дни по хрониката в личния му Фейсбук профил: 

Сряда, 7 август 

На днешното правителственото заседание взехме решение да отпуснем още 100 000 лева на Министерството на културата за разкопките на древния град Хераклея Синтика, който се намира до Петрич. Доц. Людмил Вагалински от Националния археологически институт с музей към БАН ни информира за напредъка по обекта, а кметът на община Петрич Димитър Бръчков се ангажира да се довърши ремонтът на пътя дотам, за който също правителството по-рано отпусна целеви средства.     

Вторник, 6 август  Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с президента на професионален футболен клуб “Арда” Петър Пешев, старши треньора Стамен Белчев и капитана на отбора Иван Караджов. ПФК  “Арда” е български футболен клуб от град Кърджали, който участва в Първа професионална футболна лига. По време на срещата ръководството на футболния клуб представи пред премиера проекта за подобрения на стадион “Aрена Арда” в Кърджали. Изграждането на осветление на стадиона е задължително условие, за да може ПФК “Aрда” да играе домакински мачове в Първа лига. Проектът предвижда още изграждане на козирка, табло и прилежаща инфраструктура. 

По време на срещата бе подчертано, че правителството изпълнява последователна политика за  изграждане и реновиране на спортната база в цялата страна.     

1 август, миналата сряда  "Срещнах се с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. България досега винаги е била последователна в подкрепата си за европейската перспектива на Република Северна Македония и сме подготвени да окажем силна подкрепа за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз през октомври. В същото време очакваме дотогава да има видим напредък и резултати от работата на мултидисциплинарната експертна комисия по въпросите от общата ни история. С президента Пендаровски обсъдихме и възможностите за ускоряване на изграждането на Коридор номер 8, който е от изключително значение за транспортната свързаност в региона, и акцентирахме върху големия потенциал в сферата на туризма, който могат да доразвиват двете страни".     

29 юли, миналия понеделник 

"Проведох среща с президента на Международната федерация по борба Ненад Лалович, с когото разговаряхме за развитието на бойните спортове в България. Той е специален гост на Световното първенство по борба за кадети, което се провежда в зала “Арена Армеец” от 29 юли до 4 август. Догодина страната ни ще бъде домакин на последната олимпийска квалификация за Токио 2020".

 

Източник: https://www.segabg.com/


109287