Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протестна ековълна п...
Протестна ековълна премина през страната

Протестна ековълна премина през странатаПротести в защита на околната среда се проведоха в редица градове на страната. Недоволните демонстрираха срещу предложения на управляващите за промени в Закона за биоразнообразието. Според тях поправките ще отслабят европейската екологична мрежа „Натура 2000”, от което ще последва ново, масирано застрояване на Черноморието и защитените местности.

„Промените в Закона за биологичното разнообразие, подготвени от Нено Димов и допълнени от Валери Симеонов влизат на второ четене в Народното събрание. Нека ги спрем! Леенето на бетон по морето, сечите на вековни гори, съсипването на реките и унищожаването на биологичното земеделие ще станат ежедневна практика, ако не излезем сега срещу всички промени в закона касаещи екологичната мрежа Натура 2000”, обявиха организаторите на протеста, сред които са неправителствените организации "За да остане природа в България", "Зелени закони", "Да запазим Корал", "Риболовен клуб БАЛКАНКА" и "Да спасим Кресненското дефиле".

В София гражданите проведоха шествие, което тръгна от от паметника на Алеко Константинов на булевард "Витоша", блокира движението по булевард "Цар Освободител" и накрая стигна до площад „Народно събрание“, разказва БНР. “Протестираме против безобразията спрямо българската природа, в частност Черноморието. Безобразие, масово застрояване на природни обекти, природата е нещото, което българите ценят най-високо във всички социологически проучвания“, цитира протестиращите държавното радио.

 Демонстриращи граждани излязоха и в Русе и Велико Търново. „Не можем да останем безучастни, когато нашата държава по този начин се продава, разорава, разкопава и бетонира“ и „Бунтува ме това, че вече в България няма правила, няма конституционен ред, няма и закони“ можеше да се прочете на лозунгите, които издигнаха недоволните от отношението на управляващите към околната среда.

128946