Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Протестът на медицин...
Протестът на медицинските работници: 950 лв. заплата за сестра, 1100 лв. за начинаещ лекар

Протестът на медицинските работници: 950 лв. заплата за сестра, 1100 лв. за начинаещ лекарНяколкостотин медсестри и медицински работници се събраха днес в Ларгото на столичния площад "Независимост" на протест, организиран от КНСБ и Асоциацията на специалистите по здравни грижи. "Искаме парите си сега" бе основният лозунг от плакатите им.

Основните искания, които издига протестът, е заплащането на медицинските сестри да е 950 лева по колективен трудов договор, а тази на начинаещ лекар - 1100 лева.

Около 20 автобуса от страната дойдоха на площада, за да се присъединят към демонстрацията. Както стана ясно преди началото ѝ, тя не бе подкрепена от всички съсловни организации.

Председателят на здравния синдикат към КНСБ Иван Кокалов призова да спре разединението в съсловието, което според него се случва в резултат на политическа намеса.

Минка Стайкова от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, в която членуват медицински сестри, рехабилитатори и лаборанти, призова за повече средства за здравеопазване, за заплати, за пари за училищно и детско здравеопазване и за контрол върху разходването на средствата в сектора. От асоциацията предлагат още да има повече възможност за допълнителна квалификация на хората от съсловието, за които те да не плащат с лични средства. Два дни допълнителен платен отпуск трябва да се полагат за обучение, заявяват от асоциацията.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров исканията на протестиращите могат да се осъществят със 7-8 милиона лева допълнително. Той призова на свой ред за по-адекватно заплащане на нощния труд на медицинските лица.

Исканията на протестиращите ще бъдат внесени в Министерския съвет, Народното събрание и Министерството на здравеопазването.

 

Източник: https://m.offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Слави за лъжите към сестрите: Толкова ли е трудно да живеем нормално!?

Медицинските сестри: Искахме многократно среща с премиера, той явно не желае

21 медицински сестри от "Токуда" подадоха колективни оставки

Медицинските  готови за национална стачка

КНСБ организира протест в София днес

 
 

114172