Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Провеждат се избори ...
Провеждат се избори за парламент на Бавария, Меркел тръпне

Провеждат се избори за парламент на Бавария, Меркел тръпнеЛидерът на ХСС в Бавария, Маркус Зойдер по време на кампанията В най-голямата германска провинция Бавария днес се провеждат избори за местен парламент. Социологическите проучвания показват рекордно ниска подкрепа за управляващия от десетилетия самостоятелно Християнсоциален съюз.

 

Партията на Хорст Зеехофер – ХСС, посестрима на християндемократите на канцлера Ангела Меркел, е изправена пред катастрофален спад в доверието на баварците. Преди пет години Християнсоциалният съюз спечели регионалните избори с близо 50 процента.

 

Днес се очаква, че за консерваторите ще гласуват малко над 30 процента от избирателите. В допитванията губят и социалдемократите, които са коалиционен партньор на Меркел и Зеехофер в Берлин. За първи път в Ландтага в Мюнхен ще влезе крайно дясната Алтернатива за Германия с около десет процента от гласовете.

 

Големият победител са зелените с около 19 процента подкрепа. Баварските избори са своеобразен тест и за управляващата коалиция в Берлин, която губи подкрепата на германците.

 

Източник: https://frognews.bg/


78669