Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Пълен разпад на демо...
Пълен разпад на демокрацията* >> Национален съвет на СДС: здрави момчета и викове

Пълен разпад на демокрацията* >> Национален съвет на СДС: здрави момчета и викове "Оставка" (ВИДЕО)Здрави момчета в черни сака без обозначителни знаци. Това беше първата гледка, на която се натъква човек преди заседанието на Националния съвет на СДС в София днес. 40 минути преди старта на сбирката, обявен за 11.00 ч., от опозицията срещу лидера на СДС Божидар Лукарски - преговорният екип, който водеше среща с актива два месеца преди заседанието - разпространиха съобщение със заглавие: "Нападнаха ни. Спешно!" Твърдението бе, че "мутри на Лукарски спират делегати и те не могат да влязат в залата на заседанието".

Факт е, че пред залата имаше няколко здрави момчета без знаци. В крайна сметка пред медиите един от хората в преговорния екип - Емил Кабаиванов, заяви, че включително и той, и неговите колеги първоначално не са били допуснати.

В крайна сметка се реши самите делегати да преценят дали хората, които според Лукарски и екипа му нямат право да са на заседанието, трябва да останат или не. След като всички влязоха в залата, отвътре започнаха да се чуват ту освирквания, ту мощни викове "оставка", тук скандирания "СДС". Опозицонерите отваряха вратата, така че да се вижда какво става вътре, а другата страна я затваряше. При закрити врата дори се е стигнало до опит за физическа саморазправа, разказаха делегати.

Смут предизвика и емоционалното слово на Юрий Колев (Варна), който обвини опозицията на Лукарски в предварително написан сценарий.

Делегатите си дадоха час почивка докато се успокоят страстите. Преди този час да е изтекъл обаче бе обявено, че заседанието се прекратява. Опозицията обаче реши да остане в залата. Лидерът Лукарски излезе отвън, но част от ръководството все пак остана. Според Лукарски и екипа му заседанието е прекратено по устав от него - защото има това право, заедно с мнозинство от Националния изпълнителен съвет (НИС). Официалното ръководство на СДС смята, че само НИС след свое заседание може да насрочи нов Национален съвет.

Зам.-председателят Емил Кабаиванов все пак започна ново преброяване на присъстващите в залата. Присъстват Румен Христов, както и Юлиян Леков от НИС. Оказа се, че кворум има.

*Заглавието е променено от редакцията
Източник: http://clubz.bg/