Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Пълно безхаберие...!...
Пълно безхаберие...! >> В полутъмна София Фандъкова не вижда проблеми с осветлението

Пълно безхаберие...! >> В полутъмна София Фандъкова не вижда проблеми с осветлениетоПрез 2019 г. няма нито една глоба за несветещи или липсващи лампи в Столичната община

 

Столичната община не е наложила нито една глоба през миналата година за бавно отстранен или изцяло неотстранен проблем с уличното осветление в София - нито в жилищните квартали, нито в крайградските зони. Това става ясно от писмени отговори на общината до "Сега". "През 2019 г. не е констатиран случай, който да изисква налагането на санкции", лаконично съобщават от "Московска" 33.

От юли м.г. за поддръжката на осветлението във всички части на София отговаря общинската фирма "Софинвест" ЕООД с управител инж. Чавдар Гигов. Съгласно договора на общината със собственото дружество максималният срок за отстраняване на повреда – "несветещо или прекъснато осветление", е 48 часа. Санкцията за неспазването на срока е до 15 на сто от месечното заплащане на "Софинвест". То е в размер на 335 000 лв. според данните, предоставени на "Сега". Договорът е сключен на 5 юли м.г. и ще е в сила до приключването на "открита процедура за избор на изпълнител за техническа поддръжка, ремонтно-възстановителни дейности, основен ремонт и изграждане на публичното осветление в София", става ясно от писмените отговори. През юни м.г. изтекоха договорите на Столичната община с външните фирми, които отговаряха за поддръжката на осветлението в различните райони на града.

В същото време дори само 24-часово наблюдения на сигналите, подадени от граждани в контактния център на Столичната община - call.sofia.bg, показва, че ситуацията с осветлението в София съвсем не е толкова светла, както я представят служителите на кмета Йорданка Фандъкова. Сигналите за неработещи или неизградени осветителни тела са едни от най-честите в този център. От съдържанието на много от тях става ясно, че проблемите съвсем не са възникнали през последните 48-часа, а датират много отпреди това. Например в сигнал  №191022 от неделя - 2 февруари, се казва, че пред входове 4,5,6 и 7 на блок 29 в столичния ж.к. "Младост" 1 осветление липсва от октомври м.г. "Това е четвърти сигнал, който подавам. От фирмата твърдят, че Столичната община е виновна", пише жителят на квартала. Подобни сигнали има ежедневно и много често те са повече от един. 

 

Човек от "Илинден" пък е изпратил вчера следното съобщение до администрацията: "Редовно следя вашите отговори на сигналите за липсата на улично осветление в отсечката,  подадена в сигнала. Вие от около една година обяснявате, че тече обществена поръчка за избор на изпълнител за: „Строителство, реконструкция и основен ремонт на обекти от публичното осветление на територията на Столична община-район „Илинден”. И че след приключване на тази процедура обектът ще бъде включен в графика на дейностите. Ако си мислите, че обществото не следи отговорите на сигналите, жестоко се лъжете. Тази обществена поръчка дано до 4 години приключи, тоест до края на мандата Ви. Но предполагам годината преди избори ще бъдете най-активни и тогава има надежда да се осъществи изграждането на уличното осветление". 

Освен че Столичната община има съмнително точна представа за състоянието на общественото осветление, от "Московска" 33 изцяло са прехвърлили на жителите на София и грижата за откриването на възникналите проблеми. Ако хората от някой район имат такива, те трудно биха могли да разчитат общината сама да забележи това и по своя инициатива да отстрани повредите. Или да предприеме лична инициатива да прокара електричество на места, на които такова липсва.  Жителите на София трябва да подават сигнали и да входират искания в случай, че в тъмните часове на деня искат да имат достатъчно светлина в междублоковите пространства, кварталните градинки, по малките улици (а и по не дотам малките) и т.н. И да се надяват, че столичната администрация ще забележи тези сигнали и ще се реагира. Това се разбра още от кореспонденцията между "Сега" и администрацията по темата за уличното осветление. От "Московска" 33 поискаха да получат точна информация къде има проблеми с осветлението, за да бъдат проверени те,  като отказаха сами да посочат къде има най-голяма нужда от изграждането на нови мрежи, от ремонт на съществуващите и т.н.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Мая Манолова: Гражданският контрол е най-мощното средство за пресичане на корупцията в София

За Фандъкова, думите, делата и промяната

Една фирма ще ремонтира Борисовата градина за 12 млн. лева

Отново ремонт на ремонта! >> Седем месеца след ремонта за 22 млн. лева резултатите са видими...

Честните политици и неблагодарните българи

Управлението е хаос, с безумно раздута и некомпетентна администрация

Нужно ли е да се вдигат данъците в София

Столичани със стари коли ще плащат по-висок данък с около 10 лв.

Фандъкова: Никога не съм казвала, че няма да увеличавам данъци

Залезът на ГЕРБ – траен и непоклатим121099