Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Първият истински реф...
Първият истински референдум на народа, инициран от Слави Трифонов - огромна крачка в  развитието на демокрацията в България

Първият истински референдум на народа, инициран от Слави Трифонов - огромна крачка в развитието на демокрацията в БългарияКоментар на "ДНЕС"

 

Всички говорят за демокрация, искат демокрация, обсъждат я на бутилка ракия и шопска салата. Плюят политиците, системата, живота.

Българите обаче сякаш сме повече по приказките, а не по действията, когато се налага. През годините на т.нар. "демокрация" така и не се научихме наистина да я прилагаме и да се борим за нея.

В България за разлика от Швейцария, Испания, Англия се боим от референдумите, въпреки че те са израз на пряка демокрация в действие. Дали защото никой не ни е казал, че така властта идва директно в ръцете на народа, дали защото се страхуваме да го направим.

За референдума на "Шоуто на Слави" се изговори много, но за жалост едва през последната седмица. Причината бе митинг-концертът на Орлов мост. Преди това медиите, подвластни на различни политически субекти, мълчаха. А в действителност във всяка добре развита демократична държава за подобни начинания трябва да се говори, да се разяснява, да се популяризира така, че всеки един гражданин да е наясно за какво ще отиде да гласува на 6 ноември. Да направи своя информиран избор. Да бъде убеден, че той и само той ще реши така важните за страната въпроси.

Това не е референдумът на "Шоуто на Слави". Няма значение кой го инициира. Няма значение, че Слави води най-гледаното забавно телевизионно предаване. Той и Инициативният комитет направиха огромна крачка в развитието на демокрацията на България - дадоха властта в ръцете на народа. Този народ, който спи вече 27, че и повече години. Да, Слави използва ефира на bTV, за да говори за референдума, защото така трябва. Това е въпрос от национално значение. Референдумът е дори по-важен от президентските избори. Всяка уважаваща медия трябва да го направи, а не да ни занимава с това как бил облечен Цветан Цветанов и каква е дипломата на Цецка Цачева. Въпросите на Слави Трифонов ще променят България, ще променят политическата система.

Затова, българи, нека гласуваме с "Да" на 6 ноември. За да докажем, че пряката демокрация работи.

 

Виж и статиите по темата:

Митинг-концертът събра над 100 хиляди на Орлов мост

Славея Христова: Няма значение кой инициира референдума, а възможността да се чуе гласът на хората

Хиляди със знамена в ръка пеят със Слави на "Орлов мост"

България каза три пъти „Да“ на референдума

Вижте дипломата за висше образование на Цецка Цачева (СНИМКИ)

Цветан Цветанов облече народна носия на фестивала в Жеравна


18583