Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Пътеводител на софийските отпадъци

Пътеводител на софийските отпадъциЦветните контейнери изчезнаха от нашата улица, сега къде да изхвърлям разделно!? 

Нямам представа как и къде да изхвърля старата секция, ненужните дрехи, счупената пералня, изхабените батерии, спуканата гума, акумулатора...

Кой е отговорен за строителните отпадъци от ремонта на банята?

 

Това са част от основните поводи гражданите да губят мотивация да изхвърлят отпадъците си разделно – нещо, което те са длъжни да правят по закон. А главната причина да не изпълняват това свое задължение е липсата на информация. Нова интернет страница с подробна интерактивна карта,работещи от началото на тази седмица, се опитват да запълнят тази съществена липса на информация. Проектът е фокусиран само за кофите на София и отпадъците на столичани.

 

Картата показва реалното местоположение по столични квартали и улици на най-близките контейнери за разделно събиране на хартия, метал, пластмаса и стъкло, както и на контейнери за зелени отпадъци. Интересното е, че картата указва и къде има общински площадки за предаване на вторични суровини – място, където успяват да намерят препитание доста хора в неравностойно положение.

 

Сайтът информира как да се освободим правилно и ефективно от стари мебели, строителни материали, счупени електроуреди, негодни батерии, опасни отпадъци като лекарства и препарати. Указан е режимът на тяхното събиране – със заявка или по график и съответните телефони за контакт.

 

"Страницата се стреми да даде пълна и актуална информация за видовете отпадъци от домакинствата и за това как и къде те да се изхвърлят, предават и събират по щадящ околната среда начин, който позволява да бъдат превърнати в суровина" обясняват авторите от "Зелена София".

 

Те са си поставили за цел да насочват, улесняват и подкрепят максимално усилията на всички, загрижени за това, как изглежда и колко е удобна улицата ни, кварталът, градът, планета. И наричат начинанието си пътеводител.

 

От "Зелена София" са подготвили и информационни стикери за всички 24 района на София, които подробно и разбираемо разясняват какво трябва да правят столичани с отпадъци като мебели, строителни материали, остаряло електрическо оборудване, акумулатори, автомобилни гуми, лекарства, препарати, биологични отпадъци и др. Те не трябва да бъдат изхвърляни директно в сивите контейнери, напомнят създателите на платформата. А сайтът разяснява какво можем да направим като граждани с тези видове отпадъци или на кой телефон да се обадим за повече подробности и съдействие.

 

Стикерите също могат да се изтеглят безплатно от сайта. Идеята е информацията да стига до максимално голям брой хора.

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/