Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Пътят на Слави продъ...
Пътят на Слави продължава. Готови ли сте?

Пътят на Слави продължава. Готови ли сте?Мариан Вълев, доброволец на Референдума, Бургас

Измина точно една година, откакто на 4 май 2017 г. Слави Трифонов излезе на протест пред парламента.
 Това стана веднага след положената клетва от премиера Борисов и от министрите му (Управляващите от ГЕРБ влизат в коалиция с „Обединени патриоти“). Слави обяви, че е на жълтите павета, защото e изтекъл двуседмичният срок , който е поставил на новите народни представители да започнат работа по точките от проведения референдум за промени в избирателната система. На площада има транспаранти, с надписи : „Вие сте се самозабравили. Срамувам се, че сте такива. Аз съм просто един от многото. Изпълнете волята на народа си!

Недоволството на Слави продължава до 10 май. Всеки ден, там пред парламента. Равносметката: Стотици бяха редом с него, но недостатъчно. Причините и оправданията бяха много: дългите празници, обедният час на протеста, дъждът...и какво ли не още. Българите, искащи промяна, очевидно се страхуваха по една или друга причина да застанат рамо до рамо с човека, който се бори сам срещу системата!  Бори се за тях, за нас! Но той удържа…,сам.

5 май 2017 г. бе вторият ден от протеста. Хиляди гледаха интервютата, които Слави даваше за журналисти пред онлайн медии. Въпреки проливния дъжд, който се изсипва над София, той не прекъсна протеста си.

6 май 2017 г. - Гергьовден, в празничния ден Слави отново бе пред НС. Подкрепяха го отявлени  съмишленици. Интересът към интервютата с него, които се излъчват на живо в интернет, нарастна. Той отговаряше и на всякакви въпроси на зрители и Фейсбук потребители.

7 май 2017 г. Въпреки поредния дъждовен ден, Трифонов пак протестираше пред парламента. Интересът към него не намаля.

8 май 2017 г. Пети ден от мирния протест на Слави Трифонов.

9 май 2017 г. На шестия пореден ден в протеста се включиха Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Веселин Марешки, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ..., изиграни от актьорите в „Шоуто на Слави“. Преките излъчвания от събитието отново се радваха интерес в интернет.

10 май 2017 г. Слави обяви, че спира протеста си пред НС, след като ГЕРБ официално внесоха свой законопроект за мажоритарна избирателна система в два тура и за намаляване на държавната субсидия за партиите на 1 лев за получен глас.  След това се оказа, че всичко е абсурдна демагогия, откровена и перверзна гербаджийска лъжа.

Това не бяха първите законодателни предложения на ГЕРБ, свързани с референдума. Още през декември 2016 г., те направиха куц законопроект, който така и не влезе за гласуване в 43-о Народно събрание. Тогава от управляващата партия заявиха, че следват волята на народа. Всъщност нито една политическа партия не работи исканията на 2,5 млн. българи да станат реалност.

Вторият законопроект на ГЕРБ също не видя бял свят. Той беше отхвърлен още от комисиите в парламента, а по-късно и в пленарна зала. Обединени около страха си да не загубят топлите си местенца, и управляващи, и опозиция отказаха да се вслушат в това, което им казва народът. Властимащите показаха, че за тях е по-важно да запазят благата си, отколкото да се съобразят с желанието на своите избиратели.

Протестът на Трифонов бе поредното и безспорно доказателство за неговата решителност, праволинейност и последователност. Независимо от лошото време и  от факта, че депутатите излязоха в незаслужена ваканция, а столицата се изпразни за почивните дни, независимо от символичната подкрепа той беше там - готов да отстоява исканията си, да се бори за нас ,за българския народ, готов  да постигне това, с което се е заел с цената на всичко!

Протестът на Слави показа, че когато иска дори един, единствен човек може да посее семената на свободата  и да  промени системата. Слави показа, че всичко зависи от нас, българите, че не е нужно много, за да заемеш и отстояваш гражданската си позиция и да се бориш за  думата и правата си.

Слави започна и отстоява  референдума с идеята да даде възможност на нас, българите сами да избираме съдбата си, да изпращаме в парламента хора, за които сами сме гласували, да се  намали  финансовата тежест с държавната субсидия давана на партиите. Да гласуваме свободно и достъпно. Слави го направи не като телевизионен водещ, а като български гражданин. И като такъв излезе пред парламента. А неговият протест, неговите усилия, хъс и желание вдъхновиха хиляди.

Тъжното тук е, че така, макар и неусетно времето лети и потънали в проблеми и несправедливости  ние като ли, че забравяме за протеста на Слави  преди година. Потопени в тежкото и сиво ежедневие махаме с ръка и казваме: "Може би в другия живот ще бъде по-добре". А трябва ли да е така? Слави не се е отказал, той води  две години битка за референдума, а  сега вече и война - с политическото статукво, икономическите олигархични структури, дори с външни сили, които не искат промяна. И ще я спечели.

Протестът пред НС беше само стъпка към пълната политическа промяна. Но тя бе показателна и категорична. Тя доказа, че когато искаш, когато даваш всичко от себе си за по-слънчево бъдеще, тогава то е възможно.

Пътят на Слави продължава и днес. Той не се е отказал, не е отстъпил от думите си. Не се е предал. Напротив. Той иска една по-добра, по-спокойна, по-правова и по-богата България. И ще го постигне, ще намери правилния път.  А ние трябва  да се обединим и да го последваме. Да застанем заедно с него

В името на Родината.

 

 

ВИЖТЕ КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Референдумът – хронология на най-зловещото убийство на властта: битката за демокрация на 3,5 млн. българи! (I част)

Референдумът – хронология на най-зловещото убийство на властта: битката за демокрация на 3,5 млн. българи! (част II)

Референдумът – хронология на най-зловещото убийство на властта: битката за демокрация на 3,5 млн. българи! (част III)

България очаква Слави!

Слави за откраднатото ДДС: Това е повече от 4 КТБ-та

Кой се страхува от Слави Трифонов?

Слави и България поеха по пътя на промяната

Втори ден успели българи на разговор със Слави

Успели българи на разговор при Слави

България показа своя потенциал

Давай, Слави! С теб сме. И България е с теб!

Слави покорява света, а у нас завистници и политици вият и тракат зъби от страх!

Безплодни усилия за дискредитиране на Слави и промяната в България!

Битката на Слави е за нашата България! За нас!

 

 

 


61432