Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Работодателите не ис...
Работодателите не искат повишаването на минималните заплати. И догодина нощният труд остава – 0,25 ст. на час.

Работодателите не искат повишаването на минималните заплати. И догодина нощният труд остава – 0,25 ст. на час.Информационен сайт „ДНЕС“

 

Нищо хубаво за обикновения българин не се реши на последната Тристранка за годината. Работодателите показаха, че не са склонни на никакви компромиси бъркащи в джоба им, от синдикатите вдигнаха традиционната пушилка, а социалният министър Бисер Петков реши да се спаси от наболели въпроси, като създаде поредната работна група.

Напълно очаквано работодателите се обявиха против административното увеличение на минималната работна заплата от 510 на 560 лева през 2019 г.

Бизнесът настоява за ясни икономически критерии при определянето на минималното възнаграждение, а не то да се базира на политически обещания.

От Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) припомниха своето предложение минималната заплата да се договаря по икономически дейности за всяка година.

Тъй като това няма да бъде възможно за 2019-а, да влезе в сила от 2020 г., а за догодина да се приеме компромисно решение за 15 от общо 88 икономически дейности минималната заплата да остане 510 лева, а да не се увеличава.

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) посочиха, че предложеният ръст с 50 лева на минималното възнаграждение от 1 януари догодина ще струва на бизнеса 284 млн. лева. Синдикатите от своя страна „уж“ защитиха предложението увеличение и припомниха, че покупателната способност на българите изостава спрямо тази на европейците.

473 хиляди души получават към второто тримесечие на тази година минимална заплата, а догодина най-вероятно ще са повече.

В същото време стана ясно, че държавата няма да предприеме мерки за увеличаване на добавката за нощен труд от 2019 г. година.  КТ "Подкрепа" имаше предложение тази добавка да се обвърже с размера на минималната заплата и през 2019-а да бъде 2,80 лева на час, вместо сегашните 0,25 лева на час. За да излезе от полoжение министър Бисер Пектов се ангажира да създаде работна група която да дебатира по въпроса.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Фалшивите синдикати пак отчитат дейност* >> КТ "Подкрепа" започва дебат за повишаване на цената на нощния труд

0.25 ст. за час нощен труд. Кога ще се промени това?

Кой как смята българските заплати. И защо се опразва България
84260