Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Радан Кънев: Нека въ...
Радан Кънев: Нека въобще не се хващаме на въдицата „Нова Конституция“! Борисов не предлага нищо, освен поредни селски тарикатлъци

Радан Кънев: Нека въобще не се хващаме на въдицата „Нова Конституция“! Борисов не предлага нищо, освен поредни селски тарикатлъциТова е последното издихание на модела ''Бай Ганьо - Бай Тошо - Бай Кой''

Е, този път се надявам, че няма да минат.

 

Не можем да приемем за сериозно Данаил Кирилов да изготви конституционен проект - коментира евродепутатът Радан Кънев

 

"Решенията" на Борисов са безотговорно и несериозно отношение към иначе важния и труден дебат за конституционни промени. Темата за нова българска Конституция не може да бъде дъвка за уплашени политикани в затруднение. Отговорът на институционалната, здравна и социално-икономическа криза не може да бъде даден в панически опити за оцеляване - пише евродепутатът Радан Кънев по повод днешното изявление на премиера Бойко Борисов.

Той обяви, че предлага свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията, намаляване на броя на депутатите наполовина и др.

Аргументите на Кънев са:

"1) ВНС се свиква на база на проект за Конституция, изготвен и одобрен от редовното НС. Не можем да приемем за сериозно Данаил Кирилов да изготви конституционен проект, а 44 НС, което единодушно избра сегашния ВСС и прие десетки законопроекти, които циментират статуквото, да го одобри.

2) Нова българска Конституция трябва да отразява на първо място новия консенсус в обществото и на второ, но не по важност - таланта и усилието на най-добрите български юристи. Партия ГЕРБ и 44-то НС са напълно негодни да покрият и двата критерия. 

3) Обществото ни - както самият Борисов неведнъж правилно отбеляза - има спешни и неотложни задачи, свързани с пресрещането на здравната криза, преодоляването на икономическта депресия, стратегическото инвестиране на средствата по NextGenerationEU и Зелената сделка и съответните дълбоки реформи в енергетиката, земеделието, индустрията, образованието, здравеопазването, околната среда.

4) Нова Конституция следва да отразява и закрепва постиженията на вече осъществена обществена и икономическа модернизация, а не да бъде последно издихание на политическия модел "Бай Ганьо-Бай Тошо-Бай Кой". Тя трябва да бъде дело на успешно ново поколение, а не на провалени ченгета.

В заключение: Нека въобще не се хващаме на тази въдица. Борисов не предлага обществени промени, камо ли "рестарт", а поредни селски тарикатлъци. Е, този път се надявам, че няма да минат."

По повод обявения "рестарт" от премиера, включващ конституционни промени, някои предположиха, че именно правосъдният министър Данаил Кирилов ще бъде натоварен с изготвянето им, а това даде повод за шеги като тази:

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Богомил Бонев: Злобно като тон и заплашително като съдържание – герберската правна школа да пише конституция.

Слави: Борисов се е вкопчил във властта като удавник за сламка

Мая Манолова към Борисов: Прах в очите! Хората не ви искат за премиер, вие нова конституция предлагате!? Първо оставка, после всичко друго!!!

Претоплени стари буламачи от кухнята в Банкя >> Дежавю oт 2016: Борисов твърдо подава оставка и предлага свикване на ВНС

Бойко Борисов с трети опит да се задържи на власт

Иво Инджов, експерт: Изходът от политическата криза остава само един: оставка и предсрочни избори

Татяна Дончева: Борисов иска да разджурка ситуацията, за да се спаси

Полина Паунова: Ако министър Кирилов прави промени в Конституцията, да му се махне забраната за фейсбук

Проф.Иво Христов: Протестът иска две оставки и извънредни избори - всичко друго е отклонение на вниманието

 


133399