Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Разединени на Съедин...
Разединени на Съединението

Разединени на СъединениетоИнформационен сайт „ДНЕС“ 

 

6-ти септември - свещена дата за българите, емблематичен акт, благодарение, на който съществува днешна България. Тогава автономната провинция Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. По това време българският народ проявява нечувана дързост. След пет века робство България е освободена с помощта на царска Русия. Бележи се един от най-светлите върхове в следосвобожденската ни история.

Съединението на България

Днес, 134 години по-късно ние сме разединени повече от всякога. България е разпокъсана и оглозгана. Народът е нещастен, бездуховен и сломен. Тъжен факт. Съединението остана като блед спомен, за който се сещаме, само когато погледнем към надписа на парламента. А знаейки, че там се помещават виновниците за сегашното ни състояние, още повече намразваме думата съединение. Дълбоко в съзнанието ни още тлеят делата и думите на Ботев и Левски, но нямаме сили да последваме примера им. Налегнала ни е безпомощност, а бунтарството се лее в социални мрежи и пред телевизора. Няма го революционният дух, има само сведени глави. Сякаш българите трябва да почитаме деня на примирението. Забравили, че Съединението не е само празника, на който гуляем, потъваме още повече в безизходицата. Тази паметна дата е само черешката на събитията, които са много, за да се стигне до този съюз. Безчет са били народните бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. А повратната точка се осъществява, чрез военен преврат. И всичко се случва против волята на Великите сили. Българите от Източна Румелия и от Княжество България просто решават да се съединят. И го правят, макар да разгневят големите държави. По това време държавен глава е княз Александър I Батенберг, а министър-председател е Петко Каравелов. Личности, милеещи за България, човеци, които биха дали живота си за нея.

Съединението прави силата 

Къде е тази ярост сега у нас. Когато ножът се е врязал вече в кокала, когато президентът и министър-председателят разединяват нацията, вместо да я обединят, когато разпродават Родината ни на мутри и олигарси, когато българи се чувстват емигранти в България. Защо заробваме децата си да изплащат нашите грешки. Кой ще запее „Боят настана“, кой ще подеме преврата?

 

БОЯТ НАСТАНА 

И не! Съединението не е помпозни речи, не е рейтинг, не е висящи портрети на възрожденци в кабинетите, не е и маратон. То е обединение между нас, потърпевшите. Нека оборим думите на Вазов - „Не сме народ, а мърша“.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Движение „ДНЕС“: Честито ни Съединение, българи!

„Ах, Българийо, Българийо! Защо си толкова заспала?”

Съединението – денят, в който българите се освободиха сами

Съсипаха съграденото >> Фандъкова: Нека си припомним Съединението като урок за настоящето

Как различните градове в страната ще отбележат ?

НЕЗАВИСИМОСТТА

Какво не знаете за българското Съединение?

БЪЛГАРСКОТО СЪЕДИНЕНИЕ В СЪВРЕМЕННАТА МУЗЕЙНА МРЕЖА1

6 Септември 1885 - Съединението на България (ВИДЕО)

Символите на обединението на България и българските земи са жени!

 

**********************************************************************

 

 


 

 


111846