Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Разпад при червените...
Разпад при червените >> Кандидати на БСП за съветници във Варна се отказват, ако Борислав Гуцанов не води листата

Разпад при червените >> Кандидати на БСП за съветници във Варна се отказват, ако Борислав Гуцанов не води листатаКандидати на БСП за общински съветници във Варна няма да участват в листата за изборите, ако тя не бъде регистрирана в одобрения от местната структура на партията вариант. Това значи като водач на листата да бъде регистриран варненският лидер Борислав Гуцанов, а не проф. Анелия Клисарова, която бе посочена от широкото партийно ръководство.

Това се посочва в декларация до Корнелия Нинова и Кирил Добрев, подписана от двадесет кандидати за общински съветници във Варна.

Във вторник се разбра, че вътрешнопартийната опозиция в БСП събира подписи за свикване на извънредно заседание на Националния съвет на партията заради решението от неделя за кандидата за кмет и водач на листата с кандидати за общински съветници във Варна.

След скандали на закрито заседание широкото ръководство на социалистическата партия определи депутата проф. Анелия Клисарова за кандидат-кмет и водач на листата във Варна. Предложението на варненската организация бе за подкрепа на кандидатурата на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов за кмет, а водач на листата да бъде местният партиен председател Борислав Гуцанов, политическото доверие в когото "Позитано" 20 свали в началото на лятото.

Според вътрешнопартийната опозиция Националният съвет има право да промени кандидата за кмет на дадена местна организация, но не и да се меси кой ще бъде водачът на листата с кандидати за общински съветници. По информация на Борислав Гуцанов, цитирана от "Дарик", към понеделник вечерта са събрани 58 от общо 63 необходими подписа за извънреден пленум. Искането е той да бъде насрочен за неделя, а според депутати подписите ще бъдат събрани и ръководството не може да откаже да свика заседание.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnevnik.bg


112842