Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / Разпада ли се бракът...
Разпада ли се бракът – Гергов – Нинова – Борисов?

Разпада ли се бракът – Гергов – Нинова – Борисов?Коментар на Благой Българанов

 

Георги Гергов обяви открита война на Корнелия Нинова като заяви, че лидерката на БСП крие куп скелети в гардероба си, облечени като незаконни икономическите сделки. Не веднъж и два пъти тя била ходила на срещи и с главния прокурор Сотир Цацаров. Само преди десетина дни именно подобна среща между Сашо Дончев и Цацаров в офиса на Гергов в ЦУМ стана причина последният да бъде публично порицан и да излезе от Изпълнителното бюро на левицата. Тогава напрежението в ляво се покачи драстично след като лидерката поиска оставката на Гергов от Изпълнителното бюро, а той я даде доброволно. В същия ден бизнесменът обяви пред социалистите, че има записи на разговори между двамата, в които соцлидерката му обещава да го направи зам.-председател на партията. Гергов се закани директно към Нинова, че ще пусне записите в медиите. Мръсотия, кал!

През март 2016 г. Гергов обяви, че ще се бори за председателското място в БСП рамо до рамо с Мишо Миков и Корнелия Нинова. Тогава бизнесменът похвали червената жрица, че има интересни идеи, ще донесе промяна и нов вид на левицата... Гергов не спести и критиките си към бившия председател Миков като заяви, че причината БСП да е на дъното е липсата на реални действия. Малко след конгреса на БСП стана ясно и, че бизнесменът се готви за дясна ръка на Нинова. Информацията беше потвърдена и от Стефан Данаилов, а Гергов пък заяви, че Нинова е станала лидер на партията именно с неговите гласове. Това обаче не се случи и новата червена кралица си избра само един зам.председател – нещо недопустимо в партията според Миков.

След като Гергов заплаши Нинова със скандалните записи, червената жрица запази спокойствие и излезе с изявление, че подобни компромати никак не я притесняват. Според нея дори и да видят бял свят въпросните записи, от тях ще стане ясно, че именно Гергов е този, който е искал поста от нея, може би в замяна на това тя да оглави партията.

До момента в тази битка на псевдолидери изглеждаше, че Нинова печели. Междувременно очерниха допълнително Гергов като му подюриха бизнеса, а Борисов в типичният си стил избяга преди вятъра за да излезе по-бял и по-чист дори от момина сълза. Дни след скандала той разпореди на герберите в Пловдив и Варна да се отърват от панаира и Гергов, въпреки че той и Рашидов здраво стояха до скоро зад пловдивския бизнесмен. Появиха се и твърдения, че наказателната акция срещу свиневъда е и заради провала му да навие Корнелия за коалиция с ГЕРБ... Сега дойде ред на втори рунд. Разправиите между двамата приличат по-скоро на неуспешен брак, отколкото на достойни позиции на двама обрулени от времето, камо ли отговорни политици. Какви са причините за този разкол в ляво може само да гадаем. За момента в публичното пространство се въртят две теории, които обясняват създалата се ситуация:

ПЪРВО – ЛИДЕРСКИЯТ ПОСТ. Без съмнение Гергов е приел тежко загубата за лидерския пост на Столетницата миналата година. Той се е задоволил с място в Изпълнителното бъро, но след огромния провал на БСП на предсрочните парламентарни избори и неадекватното поведение на Нинова (заради, което и БСП загуби) бизнесменът е видял шанс за реванш. Всичко това едва ли щеше да се случи, ако червената жрица не бе скочила така жестоко да го напада. И така "Цум-гейт" можеше да мине под знака на поредната икономическа далавера, за която хората ще поговорят седмица-две и ще забравят.

В БСП обаче се разрази поредната, истинска борба за надмощие и власт. Подобни битки не са в полза на левицата, която и без това от дълго време е с отслабени позиции, а Борисов иска да прилапа. Ако Гергов извади доказателства за икономически некоректни сделки на Нинова, тя много скоро може да бъде пожертвана и изхвърлена като мръсно коте от редиците на Столетницата. Нинова не бива да забравя и, че зад ъгъла дебнат и симпатизантите на Миков, на Станишев и всякакви други опоненти, които само чакат и точат зъби да й забият нож в гърба. С последните си изказвания обаче Гергов прилича все повече на изоставен любовник, който по всякакъв начин се опитва да задържи вниманието на своята кралица. Ако имаше намерение да срине Нинова, то досега да беше извадил и записите, и доказателствата за мръсните сделки. Бизнесменът-панаир само говори и плаши, защото знае, че потъне ли Нинова, потъва и той, потъва и целият им накован от изгнили дъски морски сал.

ВТОРО – БСП-ГЕРБ И ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР. От години се знае, че Гергов е човекът, който договаря коалициите на левицата. Той успява да се сприятели с всички дошли на власт и така да извлече дивиденти за себе си и за партията си. Публична тайна беше, че при управлението на Бойко Борисов бизнесменът получи щедра държавна подкрепа за начинанията си. Та нали и лидерът на ГЕРБ му е приятел. Проверки сочат още, че точно по управлението на ГЕРБ държавата вкара кислород в бизнеса на Гергов чрез кредитиране през Българската банка за развитие.

Сега обаче именно неизпълнени икономически обещания и поети ангажименти за коалиция ГЕРБ-БСП и избирането на Корнелия Нинова за шеф на парламента „изяли главата” на Гергов. Подобно нещо би обяснило внезапното разграничаване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от Гергов и нареждането му общините Пловдив и Варна спешно да върнат акциите на Пловдивския панаир на държавата, като прегласуват собствените си решения. Парадокс типичен за ГЕРБ. Това се случва само дни след като общинските съветници и от БСП, и от ГЕРБ ръка за ръка гласуваха панаира да попадне в ръцете на Гергов.

В партийните среди се заговори, че „свинарят от Маноле” обещал на Борисов да уговори съвместна коалиция между двете партии веднага след като станаха ясни резултатите от изборите на 26 март. Той бил убеден, че Нинова ще стане новият председател на Народното събрание. Лидерката на червените обаче отказа поканата на Борисов. След провала на Гергов, той остана в немилост и пред Нинова, и пред Борисов. Така и коалицията БСП-ГЕРБ се провали.

На 12 април точно преди Великден, когато повечето хора не обръщат внимание на политико-икономически новини, държавата в лицето и на леви, и на десни буквално подари Пловдивския панаир на Гергов. Тогава излезе новина, че Пловдив ще си има нова опера. Информацията беше тържествено обявена от бившия герберски министър на културата Вежди Рашидов. Така и не се разбра защо градът има нужда от втора, когато вече се радва на една в центъра. По-любопитно обаче беше, че новата опера ще се строи на терен в Пловдивския панаир, а мажоритарен собственик на терена е Гергов. Идеята бе тя да се появи на мястото на бившата палата №1. Сградата щеше да струва около 60 млн. лева на пет дка, а финансирането да дойде от съвместна инвестиция на Министерството на културата и община Пловдив. Смисълът на тази сделка обаче се оказа друг, а именно, за да се облагодетелства Георги Гергов и покрай него всички останали отворили уста да лапат – леви, и десни, и "патриоти"... Тогава стана ясно, че зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков е внесъл искане в общинския съвет градът да се сдобие с 20% от държавните акции в панаира, за да се построи там операта. Другите 29% от остатъчния държавен дял кабинетът даде на община Варна миналата година. Когато Общинският съвет прие 20-те процента, Варна си получи своите 29%. За всички е известно, че Гергов има терен в центъра на Варна – Дупката. Далаверата бе замислена така, че 29-те варненски процента да бъдат заменени срещу собствеността на Георги Гергов във варненското дружество „Търговски дом”, което стопанисва т.нар. Дупка в центъра на морската столица. Гергов от своя страна щеше да ги размени за парцела в центъра на Варна. Така в крайна сметка щеше да получи 80% от Панаира. В момента бизнесменът е собственик на 51% от акциите на „Международен панаир Пловдив”.  Aко има повече от 67%, Гергов вече може да вдига капитала на Пловдивския панаир и по този начин ще претопи дяла на общината и става практически едноличен собственик на панаира. При гласуването на цялата далавера в Общинския съвет и ГЕРБ, и БСП си стиснаха ръцете и бяха единодушно „ЗА“. И ето ти новата лелеяна коалиция.

Какво се е случило след сделката за Пловдивския панаир така и не стана ясно. По всяка вероятност Гергов не е изпълнил икономическите си обещания към Борисов и сега лидерът на ГЕРБ нанася своя ответен удар, използвайки вътрешно-партийните дразги. Типично по Бойковски!

Във всички случаи скандалът, който тресе левите се отразява изключително негативно на и без това бледия им имидж. Ако нещата продължат в същия дух Столетницата съвсем скоро ще загуби и малкото привърженици, които са ѝ останали. А липсата на опозиция е най-хубавият подарък за всеки управляващ, нали?

Червено-гербаджийският скандал показва два важни, основополагащи елементи от развитието на нашата "демокрация“:

ПЪРВО: Абсолютното и дългогодишно срастване между изпълнителна, местна и законодателна власт в ущърб на гражданския интерес.

ВТОРО: Абсолютното, дългогодишно и безпринципно срастване между политическите партии довело до драстичното обезценяване доверието на хората в тях. В конкретния случай прякото измерение  лъснало косвено следствие на скандала е дълго бабуваната и грижливо подготвяна коалиция ГЕРБ-БСП, за която предупреждаваме от месеци. Коалиция, която волю или неволю по заръка на Борисов, Гергов изглежда е обещал, но се е провалил.

Защото на фона на всички тези скандали, разпри, интриги и фалш (вече 27 години!), хората живеят все по-зле и зле, институциите и държавата ги няма, а проблемите се множат... Само пример за това от последната година е "забравянето“ на Референдума и 3,5 млн. българи от "червено-синята мъгла“, оглавявана от краля-слънце Борисов. ТОВА Е НЕДОПУСТИМО. ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО. ДА СЛОЖИМ ТОЧКА. 

Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците от 30.01.2017

Отворено писмо на Слави Трифонов към политиците от 27.03.2017

 

Вижте и други материали по темата:

 1. Войната Гергов-Нинова започна! Той я заплашва със записи, на които му обещава постове, тя спокойна - бизнесменът сам се натискал за такива
 2. Георги Гергов отказал на Корнелия Нинова да напусне ръководството на БСП
 3. Лидерската битка в БСП се оформя между Миков и Нинова
 4. И Гергов ще се бори за лидер на БСП
 5. Валерия Велева: Корнелия Нинова ще спечели битката с Георги Гергов! Това е битка за морал в политика
 6. Войната на левицата >> Георги Гергов: Корнелия Нинова също е ходила при Сотир Цацаров
 7. БСП и тъгата, която ще умори милионерското войнство
 8. Знаел ли е Борисов за срещата в ЦУМ предварително?
 9. Т. Дончева: Главният прокурор е оплетен между ГЕРБ и Пеевски
 10. Ще събере ли сили БСП да се откъсне от мъртвата хватка на Овчаров?
 11. НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА: Червен олигарх се пъчи и проповядва морал >> Р. Овчаров: Има триумвират Борисов, Гергов, Пеевски. Като сложите Цацаров-става олигархия
 12. Избраха нов лидер на БСП в Пловдив, олигархът Георги Гергов се отказа
 13. Цацаров за кафето в ЦУМ: Не съм се срещал с подсъдими, не съм нарушил закона
 14. Превръщат пловдивския бизнесмен-свинар в изкупителната жертва на десетилетието: Борисов спря сделката за Пловдивския панаир на Гергов
 15. БСП решава за скандала с Георги Гергов
 16. Червена... "загуба": Гергов вече не е в ръководството на БСП
 17. Разпад в червено > Г. Гергов за поисканата му оставка: Няма ненаказано добро
 18. Червената жрица се опъна на Червения кинжал >> Нинова: Поисках оставката на Гергов, той отказа
 19. Под викове „мафия“ и „мръсни комунисти“ БСП & ГЕРБ гласуваха община Пловдив да стане съдружник в „панаир“-а на Гергов с 20,63 % дадени безвъзмездно от държавата
 20. Как се подарява Пловдивския панаир на Георги Гергов