Гражданско Движение ''ДНЕС''

Граждани и власт

Начало / Инициативи - Граждани и власт / Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.

Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.


Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.

ЗА КОНТАКТ:

тел. 02 42 000 57; 0877 690 874, 
e-mail: referendum@slavishow.com,
office.dnes.bg.org@gmail.com,

както и на място в НАШИТЕ ПРИЕМНИ!

________________________________________

„ДНЕС“ е наследник и продължител на идеите и инициативите на Гражданско сдружение  „ВИДОВДЕН“.

На 26 април 2009 г. в София, ГС „Видовден”, заедно с представители на няколко неправителствени организации и известни личности с активна гражданска позиция, поставиха началото на гражданската мрежа на Движение „ДНЕС”.

На 10 май 2009 г. в София на организираното от Инициативната група Общо събрание на „ДНЕС” над 500 граждани и представители на десетки неправителствени организации приеха с пълен консенсус Целите на Движението, Исканията и Призив към българските политици и дадоха заявка за изграждането на мощен, единен граждански сектор, способен да упражни реален контрол върху действията на политиците и управляващите в страната. 

Дейността на „ДНЕС” започна с изграждане на доброволчески организации в цялата страна. В резултат на това, към настоящия момент „ДНЕС“ има добре развита регионална структура с над 180 местни и общински доброволчески организации, които се ползват с авторитет сред гражданите на съответните райони.

Поетапно беше изградена в цялата страна мрежа от приемни за гражданите, където юристи-доброволци им оказват безплатна правна помощ и консултации. „ДНЕС“ поддържа и горещ телефон за сигнали за нередности, които отново с помощта на адвокатите-доброволци и с други експерти се обработват и се търсят начини за тяхното разрешаване.

През различни периоди от развитието, идеите на "ДНЕС" се споделяха от хиляди български граждани с различни професии и лична реализация, сред които много доказали се в обществото личности с активна гражданска позиция, като проф. Вихрони Попнеделев, Николай Урумов, Силвия Кацарова, Ваня Щерева, Дани Милев, Янка Рупкина, Теди Кацарова, Владимир Карамазов, Камелия Тодорова, Светла Караджова, Дичо, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова, Христо Чешмеджиев, Латинка Петрова, Мария Илиева, Орлин Павлов, Любо Киров, Йордан Караджов, Владимир Ампов – Графа, БТР и много други.

Основна цел на движението е да отстоява интересите и правата на гражданите, да разрешава конкретните им проблеми, като организира национални и местни инициативи в тяхна подкрепа и защита. Част от инициативите се организират и осъществяват съвместно с други НПО, както и в партньорство с национални и регионални медии.

Благодарение на регионалната си мрежа, „ДНЕС“ има дългогодишен опит в проучването на обществените нагласи в регионален и национален мащаб. Сред по-големите инициативи на движението в тази насока са „Мониторинг на местната власт“ (осъществена съвместно с агенция „ЕСТАТ“) и „Да решим заедно проблемите на нашата община!

На национално ниво ключовото направление, по което работи „ДНЕС“, е битката с произвола на монополните дружества и лошите бизнес практики. През 2010 г. беше организирана национална подписка "Срещу произвола на монополите", в която се включиха над 730 хиляди граждани.

В подкрепа на антимонополната кауза през 2011 г. се сформира сдружение „Гражданско движение „ДНЕС“ - общество срещу произвола.

Сред по-големите инициативи на движението са ДНЕС помагаме!“, чрез която доброволци помагат на хора в неравностойно положение при ежедневните им ангажименти, вкл. гласуване, пазаруване, разходки, посещения на административни центрове, културни събития, както и националната инициатива "Референдум ДНЕС". Тя е насочена към проучване на общественото мнение по ключови въпроси за развитието на страната. 

Водени от принципа "Съединението прави силата!", през есента на 2015 г. обединихме усилията си с Инициативния комитет на "Шоуто на Слави" по въпросите, свързани с изборното законодателство. ДНЕС” стана основен партньор и организатор на националната подписка за референдум по 6 въпроса. Движение „ДНЕС“ зае активна гражданска позиция и изрази възмушението си, когато на 28 юли 2016 г. Конституционният съд под натиск премахна три от въпросите на референдума.

Членове и доброволци на движението участваха в подготовката и наблюдението на изборите по въпросите на националното допитване на 6 ноември 2016 г., като организирахме наблюдателите в изборните секции. 

Именно „ДНЕС“ започна разследване заради липсата на достатъчно пликове за бюлетините около референдума и установи драстични несъответствия, които не бяха отстранени и това беше използвано за елиминирането от страна на ЦИК на 13 000 гласа и непризнаването на референдума като законен.

Организацията на няколко пъти сигнализира и институциите, и обществеността за направените манипулации по време на референдума. Ние открито се борихме срещу неправомерните решения на съдебната система в България, които не признаха референдума за задължителен. Изправихме се и срещу липсата на воля, бездушието и лицемерието от страна на политическите партии.

Движение "ДНЕС" подкрепи и внесения в парламента проект за промени в изборния кодеск от омбудсмана Мая Манолова и представители на инициативния комитет за провеждане на Националния референдум  на 20 ноември 2016 г. 

На 15 юни 2017 г. Движение „ДНЕС“ категорично се обяви против демагогското решение на Народното събрание да отхвърли промените в Изборния кодекс приети от 3 милиона българи. Движение "ДНЕС" се възпротиви остро срещу наложената цензура върху "Шоуто на Слави" след като два пъти - на 23 март 2017 г. и на 18 април 2017 г. националната телевизия бТВ спря излъчването на предаването.

Припомнихме, че депутатите могат да внесат за последно нови поправки в закона, съответстващи на решенията на референдума до 15 септември 2017 г. На същата дата подкрепихме и инициативата на Слави Трифонов да събере млади и доказани  експерти, с които политическата системата в България да се промени.

През цялото това време откликвахме на всяко писмо и инициатива на г-н Трифонов спрямо управляващите и гражданите.

И днес Движение „ДНЕС“ твърдо подкрепя идеята на Слави Трифонов за цялостна и пълна промяна на политическата система и класа в България. За повече справедливост достоен живот и демокрация в страната.

 Новини

НА ВНИМАНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА, ЖЕЛАЕЩИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В РЕФЕРЕНДУМ „ШОУТО НА СЛАВИ“!

НА ВНИМАНИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА, ЖЕЛАЕЩИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В РЕФЕРЕНДУМ „ШОУТО НА СЛАВИ“!


Ако живеете в чужбина на място, на което няма пункт, а искате да се подпишете или да станете доброволец, свържете се с нас на referendum@slavishow.com или на +359 2 42 000 57. ПУНКТОВЕ ЗА СЪБИРАНЕ НА ПОДПИСИ В ЧУЖБИНА АВСТРИЯ Виена: ресторант Сезони , 105... ...вижте още

Тръгват мобилни групи в Кърджали за подписката за референдум на „Шоуто на Слави”

Тръгват мобилни групи в Кърджали за подписката за референдум на „Шоуто на Слави”


Подписката за референдум на Шоуто на Слави тече добре, събрали сме над 4000 подписа в област Кърджали, съобщи националният координатор на Гражданско движение ДНЕС Димитър Илчев. С тях се свързали и доброволци, които са пожелали да събират също подписи. Пр... ...вижте още

Къде в Козлодуй можем да подкрепим референдума на Слави?

Къде в Козлодуй можем да подкрепим референдума на Слави?


На 10 ноември стартира събирането на подписи за провеждането на национален референдум за промяна на политическата система инициатива на телевизионното предаване Шоуто на Слави . В инициативата се включват стотици доброволци от цялата страна, а за три месе... ...вижте още

В Първомай подписката за референдум на Слави Трифонов - в

В Първомай подписката за референдум на Слави Трифонов - в "Офисите" и "Десетката"


Подписката, организирана от Слави Трифонов за провеждане на референдум стартира на две места в Първомай едното е магазин Офисите , а другото кафене Десетката . Хората от града и околността не са добре информирани и все още няма никаква активност, коментир... ...вижте още

Мая Манолова: Подкрепям референдума на Слави, хората искат да се чуе гласа им с това гласуване

Мая Манолова: Подкрепям референдума на Слави, хората искат да се чуе гласа им с това гласуване


Социалното изключване е не по-малък проблем от контрола на границите. В България сме още по-застрашени от това, което може да се случи в нашите гета хората са бедни и отчаяни. Това коментира в студиото на 120 минути омбудсманът Мая Манолова. Темата е непо... ...вижте още

Какво трябва да знаем за подписката за референдум на „Шоуто на Слави”?

Какво трябва да знаем за подписката за референдум на „Шоуто на Слави”?


Кой организира подписката? Инициативен комитет в състав: Станислав Тодоров Трифонов Тошко Йорданов Хаджитодоров Ивайло Ванев Вълчев Филип Маринов Станев Иво Божанов Сиромахов Александър Николов Вълчев Драгомир Стефанов Петров Иван Георгиев Кулеков Основен... ...вижте още

Новооткрити пунктове в София, Гурково, Крумовград, Кюстендил, Ямбол и селата Бошуля, Карабунар, Крайници и Сапарево

Новооткрити пунктове в София, Гурково, Крумовград, Кюстендил, Ямбол и селата Бошуля, Карабунар, Крайници и Сапарево


Адресите на новите пунктове за събиране на подписи за Референдум Шоуто на Слави са следните: София: Кв. Слатина, ул. Теменуга 1, ет.1, магазин 38 (застрахователен офис) Гурково: ул. Опълченска 12, Книжарницата. Крумовград: ул. Христо Ботев 1, зад хотел "А... ...вижте още

Нови пунктове за подписката за референдум в Каварна, Троян, Радомир, Гълъбово, Попово, Рудозем, Неделино и София

Нови пунктове за подписката за референдум в Каварна, Троян, Радомир, Гълъбово, Попово, Рудозем, Неделино и София


Адресите на новооткритите пунктове са, както следва: Каварна: ул. Добротица 75, Борса "Дуков", пост. пункт бул. България 26, Магазин "Щастливата къща на Дара", срещу входа на Сити-център, пост. пункт ул. Освобождение 20, Фризьорско студио - Силвия Янкова,... ...вижте още

Областният координатор на

Областният координатор на "ДНЕС"-Враца Радослав Гетов за Референдум "Шоуто на Слави"


Областният координатор на "ДНЕС"-Враца Радослав Гетов беше гост на предаването "Денят с Римекс" на Римекс ТВ. Представителят на "ДНЕС" представи резултатите от провежданата във Врача подписка в рамките на инициативата Референдум "Шоуто на Слави". Вижте ВИ... ...вижте още

Над 6000 пловдивчани са подкрепили подписката с искане за референдум на Слави Трифонов

Над 6000 пловдивчани са подкрепили подписката с искане за референдум на Слави Трифонов


За шест дни над 6000 пловдивчани са се подписали в подкрепа на на искането за Референдум за промяна на политическата система, което бе инициирано от сценаристите на Слави Трифонов. ...вижте още

Над 3 хиляди добричлии подкрепиха референдума на Слави за седмица

Над 3 хиляди добричлии подкрепиха референдума на Слави за седмица


Интересът към подписката за референдума, предложен от "Шоуто на Слави", е много голям в Добрич, отбеляза областният координатор на Движение ДНЕС Даниел Алексиев. "Шоуто на Слави", с помощта на Гражданско движение ДНЕС, започна събирането на подписи точно ... ...вижте още

Около 2000 са подписали до този момент искането за референдум в Пазарджик

Около 2000 са подписали до този момент искането за референдум в Пазарджик


Около 2000 пазарджиклии и гости на града са се включили в подписката, която е организирана на площад Константин Величков от Граждански движение ДНЕС . Гражданската подписка с искане за референдум е по идея на Шоуто на Слави . Ето и предложенията, по които... ...вижте още

Подписката на Слави Трифонов за нов референдум стигна и в Свиленград

Подписката на Слави Трифонов за нов референдум стигна и в Свиленград


Подписка за референдум, инициирана от представители на Инициативния комитет на Шоуто на Слави има и в Свиленград. В двата хранителни магазина на Бурденис този на пазара и другия, при месопреработвателното предприятие, е разпространена подписката и са пост... ...вижте още