Гражданско Движение ''ДНЕС''

Граждани и власт

Начало / Инициативи - Граждани и власт / Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.

Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.


Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.

ЗА КОНТАКТ:

тел. 02 42 000 57; 0877 690 874, 
e-mail: referendum@slavishow.com,
office.dnes.bg.org@gmail.com,

както и на място в НАШИТЕ ПРИЕМНИ!

________________________________________

„ДНЕС“ е наследник и продължител на идеите и инициативите на Гражданско сдружение  „ВИДОВДЕН“.

На 26 април 2009 г. в София, ГС „Видовден”, заедно с представители на няколко неправителствени организации и известни личности с активна гражданска позиция, поставиха началото на гражданската мрежа на Движение „ДНЕС”.

На 10 май 2009 г. в София на организираното от Инициативната група Общо събрание на „ДНЕС” над 500 граждани и представители на десетки неправителствени организации приеха с пълен консенсус Целите на Движението, Исканията и Призив към българските политици и дадоха заявка за изграждането на мощен, единен граждански сектор, способен да упражни реален контрол върху действията на политиците и управляващите в страната. 

Дейността на „ДНЕС” започна с изграждане на доброволчески организации в цялата страна. В резултат на това, към настоящия момент „ДНЕС“ има добре развита регионална структура с над 180 местни и общински доброволчески организации, които се ползват с авторитет сред гражданите на съответните райони.

Поетапно беше изградена в цялата страна мрежа от приемни за гражданите, където юристи-доброволци им оказват безплатна правна помощ и консултации. „ДНЕС“ поддържа и горещ телефон за сигнали за нередности, които отново с помощта на адвокатите-доброволци и с други експерти се обработват и се търсят начини за тяхното разрешаване.

През различни периоди от развитието, идеите на "ДНЕС" се споделяха от хиляди български граждани с различни професии и лична реализация, сред които много доказали се в обществото личности с активна гражданска позиция, като проф. Вихрони Попнеделев, Николай Урумов, Силвия Кацарова, Ваня Щерева, Дани Милев, Янка Рупкина, Теди Кацарова, Владимир Карамазов, Камелия Тодорова, Светла Караджова, Дичо, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова, Христо Чешмеджиев, Латинка Петрова, Мария Илиева, Орлин Павлов, Любо Киров, Йордан Караджов, Владимир Ампов – Графа, БТР и много други.

Основна цел на движението е да отстоява интересите и правата на гражданите, да разрешава конкретните им проблеми, като организира национални и местни инициативи в тяхна подкрепа и защита. Част от инициативите се организират и осъществяват съвместно с други НПО, както и в партньорство с национални и регионални медии.

Благодарение на регионалната си мрежа, „ДНЕС“ има дългогодишен опит в проучването на обществените нагласи в регионален и национален мащаб. Сред по-големите инициативи на движението в тази насока са „Мониторинг на местната власт“ (осъществена съвместно с агенция „ЕСТАТ“) и „Да решим заедно проблемите на нашата община!

На национално ниво ключовото направление, по което работи „ДНЕС“, е битката с произвола на монополните дружества и лошите бизнес практики. През 2010 г. беше организирана национална подписка "Срещу произвола на монополите", в която се включиха над 730 хиляди граждани.

В подкрепа на антимонополната кауза през 2011 г. се сформира сдружение „Гражданско движение „ДНЕС“ - общество срещу произвола.

Сред по-големите инициативи на движението са ДНЕС помагаме!“, чрез която доброволци помагат на хора в неравностойно положение при ежедневните им ангажименти, вкл. гласуване, пазаруване, разходки, посещения на административни центрове, културни събития, както и националната инициатива "Референдум ДНЕС". Тя е насочена към проучване на общественото мнение по ключови въпроси за развитието на страната. 

Водени от принципа "Съединението прави силата!", през есента на 2015 г. обединихме усилията си с Инициативния комитет на "Шоуто на Слави" по въпросите, свързани с изборното законодателство. ДНЕС” стана основен партньор и организатор на националната подписка за референдум по 6 въпроса. Движение „ДНЕС“ зае активна гражданска позиция и изрази възмушението си, когато на 28 юли 2016 г. Конституционният съд под натиск премахна три от въпросите на референдума.

Членове и доброволци на движението участваха в подготовката и наблюдението на изборите по въпросите на националното допитване на 6 ноември 2016 г., като организирахме наблюдателите в изборните секции. 

Именно „ДНЕС“ започна разследване заради липсата на достатъчно пликове за бюлетините около референдума и установи драстични несъответствия, които не бяха отстранени и това беше използвано за елиминирането от страна на ЦИК на 13 000 гласа и непризнаването на референдума като законен.

Организацията на няколко пъти сигнализира и институциите, и обществеността за направените манипулации по време на референдума. Ние открито се борихме срещу неправомерните решения на съдебната система в България, които не признаха референдума за задължителен. Изправихме се и срещу липсата на воля, бездушието и лицемерието от страна на политическите партии.

Движение "ДНЕС" подкрепи и внесения в парламента проект за промени в изборния кодеск от омбудсмана Мая Манолова и представители на инициативния комитет за провеждане на Националния референдум  на 20 ноември 2016 г. 

На 15 юни 2017 г. Движение „ДНЕС“ категорично се обяви против демагогското решение на Народното събрание да отхвърли промените в Изборния кодекс приети от 3 милиона българи. Движение "ДНЕС" се възпротиви остро срещу наложената цензура върху "Шоуто на Слави" след като два пъти - на 23 март 2017 г. и на 18 април 2017 г. националната телевизия бТВ спря излъчването на предаването.

Припомнихме, че депутатите могат да внесат за последно нови поправки в закона, съответстващи на решенията на референдума до 15 септември 2017 г. На същата дата подкрепихме и инициативата на Слави Трифонов да събере млади и доказани  експерти, с които политическата системата в България да се промени.

През цялото това време откликвахме на всяко писмо и инициатива на г-н Трифонов спрямо управляващите и гражданите.

И днес Движение „ДНЕС“ твърдо подкрепя идеята на Слави Трифонов за цялостна и пълна промяна на политическата система и класа в България. За повече справедливост достоен живот и демокрация в страната.

 Новини

В Бургас събират подписи за референдума на Слави

В Бургас събират подписи за референдума на Слави


В Бургас събират подписи за провеждане на национален референдум, иницииран от шоуто на Слави Трифонов. За един ден в морския град са събрани 500 подписа. Всеки, който иска да подкрепи инициативата, може да го направи. Подписите се събират до Часовника в Б... ...вижте още

500 хасковлии казаха “да“ за ден в подписката за промяна на политическата система

500 хасковлии казаха “да“ за ден в подписката за промяна на политическата система


Близо 500 хасковлии са подкрепили за ден подписката за организиране на референдум за промяна на политическата система у нас. Допитването, в което има 6 въпроса е по инициатива на "Шоуто на Слави". А те са: 1. Подкрепяте ли народните представители да се из... ...вижте още

"ДНЕС" стартира подписка за национален референдум в Кюстендил


Гражданско движение "ДНЕС" стартира подписката,инициирана от "Шоуто на Слави" за провеждане на национален референдум, на територията на Кюстендил и всички останали общини от областта, като основен партньор. Началото бе сложено в 10 ч. във вторник, като са... ...вижте още

И в Габрово стартира подписката за референдум на „Шоуто но Слави”

И в Габрово стартира подписката за референдум на „Шоуто но Слави”


И в Габрово стартира подписката, инициирана от Шоуто на Слави за провеждане на национален референдум за промяна на политическата система в България. Основен партньор на инициативата в област Габрово е местната структура на Гражданско движение ДНЕС , чиито... ...вижте още

Подписка и в Кърджали за референдума на „Шоуто на Слави” за смяна на политическата система

Подписка и в Кърджали за референдума на „Шоуто на Слави” за смяна на политическата система


Вчера от Гражданско движение ДНЕС в Кърджали разкриха пункт за подписка за референдума на Шоуто на Слави пред пощата в областния център. Подписката продължава до 10 февруари, три месеца, както е по закон, каза националният координатор на Движението Димитъ... ...вижте още

С нов референдум променят политическата система в България

С нов референдум променят политическата система в България


Вижте видеото в Евроком Царевец Десетки великотърновци се подписаха за свикването на национален референдум само за няколко часа днес. Доброволци в старата столица се включиха в събирането на подписи, пунктове има във всички областни градове в страната. Вч... ...вижте още

ГД „ДНЕС” – с подписка за референдум

ГД „ДНЕС” – с подписка за референдум


120 депутати вместо 240, народът да избира пряко директорите на областните дирекции на МВР това са част от исканията, които бяха внесени вчера в Парламента от екипа на телевизионния водещ Слави Трифонов и Инициативен комитет. Искането е за промяна на поли... ...вижте още

Добрич -  „Шоуто на Слави” с помощта на Гражданско движение „ДНЕС

Добрич - „Шоуто на Слави” с помощта на Гражданско движение „ДНЕС" стартират подписка за референдум


Всеки, който желае да остави подписа си в полза на референдума, може да го направи всеки ден (вкл. събота и неделя), от 10:00 до 18:00 ч. в централна градска част на Добрич. ...вижте още

Валентин Йовев от

Валентин Йовев от "ДНЕС" за референдума


Намирам няколко основателни причини за необходимостта от цялостна промяна на политическата система в България, която създава унищожени хора и ги води в провинцията на развиващия се Cвят. ...вижте още

Инициативният комитет уведоми НС за започването на подписка за референдум

Инициативният комитет уведоми НС за започването на подписка за референдум


На 9 ноември 2015 г. в 11.00 часа Тошко Хаджитодоров, Иво Сиромахов и Филип Станев, представители на Инициативния комитет на Шоуто на Слави за референдум за промяна на политическата система, внесоха в Народното събрание Уведомление за започване на подписк... ...вижте още

Подписка и в Плевен в подкрепа на референдума на Слави

Подписка и в Плевен в подкрепа на референдума на Слави


на 10 ноември Слави Трифонов и екипът му започват събиране на подписи за иницииране на референдум, включващ 6 въпроса. Шеф на организационния комитет е Виктория Василева, а начело на инициативния комитет - Иво Сиромахов. Доброволци от цялата страна са се ... ...вижте още

Иво Сиромахов и Виктория Василева за организацията на подписката за референдум

Иво Сиромахов и Виктория Василева за организацията на подписката за референдум


Как върви организацията на подписката за иницииране на референдум, 4 дни преди старта, разказват Иво Сиромахов представител на Инициативния комитет и Виктория Василева шеф на Организационния комитет. ВИДЕО... ...вижте още

СТАНЕТЕ ДОБРОВОЛЕЦ в Референдум

СТАНЕТЕ ДОБРОВОЛЕЦ в Референдум "Шоуто на Слави"!


ДНЕС е основен партньор за провеждането на подписката за Референдум "Шоуто на Слави". За провеждането на Референдум Шоуто на Слави предоставяме всичките си приемни, мрежата от доброволци и цялата си енергия, за да променим и подобрим заедно живота в стран... ...вижте още

Тошко Йорданов и Филип Станев отговарят на въпроси относно референдума

Тошко Йорданов и Филип Станев отговарят на въпроси относно референдума


Вижте ВИДЕОТО! Тошко Йорданов и Филип Станев, които са членове на Инициативния комитет за референдума, отговориха на въпроси, зададени от зрители, след като обявихме в шоуто началото на инициативата за произвеждане на референдум с 6 въпроса. Филип Станев ... ...вижте още

Редколегията разяснява шестте въпроса от Референдума на

Редколегията разяснява шестте въпроса от Референдума на "Шоуто на Слави"


вж. ВИДЕО! В предаването "Шоуто на Слави" на 26 ноември 2015 г. водещият Слави Трифонов обяви, че е създаден Инициативен комитет, който ще инициира подписка за провеждане на референдум. Ще бъдат включени 6 въпроса, които ще бъдат внесени по надлежния ред ... ...вижте още