Гражданско Движение ''ДНЕС''

Граждани и власт

Начало / Инициативи - Граждани и власт / Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.

Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.


Национален референдум, иницииран от „Шоуто на Слави” - 6.11.2016 г.

ЗА КОНТАКТ:

тел. 02 42 000 57; 0877 690 874, 
e-mail: referendum@slavishow.com,
office.dnes.bg.org@gmail.com,

както и на място в НАШИТЕ ПРИЕМНИ!

________________________________________

„ДНЕС“ е наследник и продължител на идеите и инициативите на Гражданско сдружение  „ВИДОВДЕН“.

На 26 април 2009 г. в София, ГС „Видовден”, заедно с представители на няколко неправителствени организации и известни личности с активна гражданска позиция, поставиха началото на гражданската мрежа на Движение „ДНЕС”.

На 10 май 2009 г. в София на организираното от Инициативната група Общо събрание на „ДНЕС” над 500 граждани и представители на десетки неправителствени организации приеха с пълен консенсус Целите на Движението, Исканията и Призив към българските политици и дадоха заявка за изграждането на мощен, единен граждански сектор, способен да упражни реален контрол върху действията на политиците и управляващите в страната. 

Дейността на „ДНЕС” започна с изграждане на доброволчески организации в цялата страна. В резултат на това, към настоящия момент „ДНЕС“ има добре развита регионална структура с над 180 местни и общински доброволчески организации, които се ползват с авторитет сред гражданите на съответните райони.

Поетапно беше изградена в цялата страна мрежа от приемни за гражданите, където юристи-доброволци им оказват безплатна правна помощ и консултации. „ДНЕС“ поддържа и горещ телефон за сигнали за нередности, които отново с помощта на адвокатите-доброволци и с други експерти се обработват и се търсят начини за тяхното разрешаване.

През различни периоди от развитието, идеите на "ДНЕС" се споделяха от хиляди български граждани с различни професии и лична реализация, сред които много доказали се в обществото личности с активна гражданска позиция, като проф. Вихрони Попнеделев, Николай Урумов, Силвия Кацарова, Ваня Щерева, Дани Милев, Янка Рупкина, Теди Кацарова, Владимир Карамазов, Камелия Тодорова, Светла Караджова, Дичо, Кристина Димитрова, Маргарита Хранова, Христо Чешмеджиев, Латинка Петрова, Мария Илиева, Орлин Павлов, Любо Киров, Йордан Караджов, Владимир Ампов – Графа, БТР и много други.

Основна цел на движението е да отстоява интересите и правата на гражданите, да разрешава конкретните им проблеми, като организира национални и местни инициативи в тяхна подкрепа и защита. Част от инициативите се организират и осъществяват съвместно с други НПО, както и в партньорство с национални и регионални медии.

Благодарение на регионалната си мрежа, „ДНЕС“ има дългогодишен опит в проучването на обществените нагласи в регионален и национален мащаб. Сред по-големите инициативи на движението в тази насока са „Мониторинг на местната власт“ (осъществена съвместно с агенция „ЕСТАТ“) и „Да решим заедно проблемите на нашата община!

На национално ниво ключовото направление, по което работи „ДНЕС“, е битката с произвола на монополните дружества и лошите бизнес практики. През 2010 г. беше организирана национална подписка "Срещу произвола на монополите", в която се включиха над 730 хиляди граждани.

В подкрепа на антимонополната кауза през 2011 г. се сформира сдружение „Гражданско движение „ДНЕС“ - общество срещу произвола.

Сред по-големите инициативи на движението са ДНЕС помагаме!“, чрез която доброволци помагат на хора в неравностойно положение при ежедневните им ангажименти, вкл. гласуване, пазаруване, разходки, посещения на административни центрове, културни събития, както и националната инициатива "Референдум ДНЕС". Тя е насочена към проучване на общественото мнение по ключови въпроси за развитието на страната. 

Водени от принципа "Съединението прави силата!", през есента на 2015 г. обединихме усилията си с Инициативния комитет на "Шоуто на Слави" по въпросите, свързани с изборното законодателство. ДНЕС” стана основен партньор и организатор на националната подписка за референдум по 6 въпроса. Движение „ДНЕС“ зае активна гражданска позиция и изрази възмушението си, когато на 28 юли 2016 г. Конституционният съд под натиск премахна три от въпросите на референдума.

Членове и доброволци на движението участваха в подготовката и наблюдението на изборите по въпросите на националното допитване на 6 ноември 2016 г., като организирахме наблюдателите в изборните секции. 

Именно „ДНЕС“ започна разследване заради липсата на достатъчно пликове за бюлетините около референдума и установи драстични несъответствия, които не бяха отстранени и това беше използвано за елиминирането от страна на ЦИК на 13 000 гласа и непризнаването на референдума като законен.

Организацията на няколко пъти сигнализира и институциите, и обществеността за направените манипулации по време на референдума. Ние открито се борихме срещу неправомерните решения на съдебната система в България, които не признаха референдума за задължителен. Изправихме се и срещу липсата на воля, бездушието и лицемерието от страна на политическите партии.

Движение "ДНЕС" подкрепи и внесения в парламента проект за промени в изборния кодеск от омбудсмана Мая Манолова и представители на инициативния комитет за провеждане на Националния референдум  на 20 ноември 2016 г. 

На 15 юни 2017 г. Движение „ДНЕС“ категорично се обяви против демагогското решение на Народното събрание да отхвърли промените в Изборния кодекс приети от 3 милиона българи. Движение "ДНЕС" се възпротиви остро срещу наложената цензура върху "Шоуто на Слави" след като два пъти - на 23 март 2017 г. и на 18 април 2017 г. националната телевизия бТВ спря излъчването на предаването.

Припомнихме, че депутатите могат да внесат за последно нови поправки в закона, съответстващи на решенията на референдума до 15 септември 2017 г. На същата дата подкрепихме и инициативата на Слави Трифонов да събере млади и доказани  експерти, с които политическата системата в България да се промени.

През цялото това време откликвахме на всяко писмо и инициатива на г-н Трифонов спрямо управляващите и гражданите.

И днес Движение „ДНЕС“ твърдо подкрепя идеята на Слави Трифонов за цялостна и пълна промяна на политическата система и класа в България. За повече справедливост достоен живот и демокрация в страната.

 Новини

МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА - МЕСЕЦ НА ПОЗОРА! <br> Движение

МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА - МЕСЕЦ НА ПОЗОРА!
Движение "ДНЕС" от години води битка за изборните права на гражданите и референдума!


От години Движение "ДНЕС" алармира обществото, че сега действащият Изборен кодекс по един или друг начин нарушава гражданските ни права. Ние отдавна настояваме и за нов закон за допитване до гражданите. ...вижте още

МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА МЕСЕЦ НА ПОЗОРА <br> Движение

МЕСЕЦ НА РЕФЕРЕНДУМА МЕСЕЦ НА ПОЗОРА
Движение "ДНЕС" подкрепя доброволеца Орлин Тодоров за промяна на Закона за референдумите


Отворено писмо до омбудсмана на Р България дали част от Изборния кодекс по отношение на референдумите не е противоконституционен внесе Орлин Тодоров - един от доброволците на Националния референдум „Шоуто на Слави“. ...вижте още

Лицемерието на ГЕРБ* >> Ц. Цветанов: Обществото зададе дебата за мажоритарния вот, а не политиците

Лицемерието на ГЕРБ* >> Ц. Цветанов: Обществото зададе дебата за мажоритарния вот, а не политиците


Цветанов припомни, че през 2007 година на първите парламентари избори, на които участваше ГЕРБ, ясно се е видяло, че обществото иска да гласува за личности и предпочита мажоритарния вот. ...вижте още

Слави Трифонов за четвърти ден пред НС, десетки хора дойдоха да го подкрепят (видео)

Слави Трифонов за четвърти ден пред НС, десетки хора дойдоха да го подкрепят (видео)


За четвърти пореден ден телевизионният водещ Слави Трифонов и екипът му протестират пред Народното събрание. Дори проливният дъжд, който се изсипа над столицата не спря Трифонов да изпълни заканата си да е на пост до приемането на волята на народа. ...вижте още

Задължителни ще са референдумите, на които гласуват поне 3 682 151 души

Задължителни ще са референдумите, на които гласуват поне 3 682 151 души


Толкова е броят на гласувалите на предсрочните парламентарни изброи на 26 март според подписите в избирателните списъци, съобщиха официално днес от Централната избирателна комисия (ЦИК). ...вижте още

Изборните законопроекти отхвърлени, волята на народа – също

Изборните законопроекти отхвърлени, волята на народа – също


В предаването от 16 януари 2017 г. може да видите какво се случи на заседанието на правната комисия на парламента в петък, 13 януари, когато тя трябваше да обсъди двата законопроекта за промяна на избирателната система. ...вижте още

НEЧУВАНА НАГЛОСТ! ГЕРБ си присвоиха референдума >> Десислава Атанасова: Днес всички са не само срещу ГЕРБ, а и срещу гражданите

НEЧУВАНА НАГЛОСТ! ГЕРБ си присвоиха референдума >> Десислава Атанасова: Днес всички са не само срещу ГЕРБ, а и срещу гражданите


"Вече наблюдаваме нова тенденция - не само всички срещу ГЕРБ, а всички политически партии срещу българските граждани след резултатите от референдума" ...вижте още

Шоуто на Слави, 15 септември 2016 г.

Шоуто на Слави, 15 септември 2016 г.


Гостуват и тримата говорители на ЦИК – Цветозар Томов, Александър Андреев и Камелия Нейкова, които коментират как ще се гласува за референдума на 6 ноември.... ...вижте още