Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Референдумът – хроно...
Референдумът – хронология на най-зловещото убийство на властта: битката за демокрация на 3,5 млн. българи! (I част)

Референдумът – хронология на най-зловещото убийство на властта: битката за демокрация на 3,5 млн. българи! (I част)Така ли ще оставим всичко или "Каквото повикало - такова се обадило". И "На зла круша – зъл прът"!

Четвъртък, 14 септември 2017 г. е денят, в който се изчерпаха и приключиха законовите пътища за приемане решенията от Националния референдум, иницииран от Слави Трифонов и неговия екип. Този ден ще бъде запечатан в историята ни и като деня на най-зловещото убийство, извършвано някога от властта и нейните сателити: битката за демокрация на 3,5 млн. българи!

След близо 2 години епична, на моменти изтощителна борба на хиляди доброволци, стотици хиляди подписали се и милиони гласували на 14 септември, 240 депутати от ГЕРБ, БСП, ПФ и ДПС решиха да загърбят демокрацията и цинично, нагло и самодоволно пренебрегнаха своя суверен. Народа си! Всичко това под благосклонния поглед на президента.

ЕТО КАК СЕ СТИГНА ДО ТУК :

НАЧАЛОТО ВИНАГИ Е ТРУДНО.

На 28 октомври 2015 г. Слави Трифонов обяви, че екипът му започва да събира подписи за иницииране на национален референдум с 6 въпроса:

1) Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2) Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3) Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4) Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5) Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6) Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Инициативният комитет на референдума прие гражданско движение "ДНЕС" за основен  партньор и на 29 октомври 2015 г.представители на организацията разясниха как ще се събират подписите, както и споделиха опит от предишна своя подписка срещу произвола на монополите.

ПОДПИСКАТА.

Всички основни политически сили (но най-основно ГЕРБ) се опитаха и саботираха подписката в цялата страна. Дори т.нар. ръководни органи на някои от партиите взеха изрични решения техните членове да не участват в подписката, а впоследствие и в референдума на 6.11.2016 г., а ако участват на референдума да гласуват с три пъти "НЕ“!

Въпреки това, в продължение на няколко месеца и в разгара на зимата хиляди доброволци и симпатизанти на „ДНЕС“ събираха подписи в цялата страна. На не едно и две места активисти бяха подлагани на репресии от страна на тогавашните управници от ГЕРБ чрез преки и непреки заплахи. Заплахи за уволнения, неправомерни проверки, вербално насилие... Въпреки това се събраха над 700 000 подписа и бяха внесени на 8 февруари 2016 г. в Народното събрание.

Месеци наред удобните медии мълчаха за референдума, за събирането на подписи. Нито един журналист (с малки изключения) не се осмели да се противопостави на герберската машина. Нито една медия не организира разяснителна кампания за 6-те въпроса! Нито една. А след референдума и медии и десетки политолози, социолози и какви ли не още ЛОЗИ се втурнаха да ни "разясняват“ колко неинформиран, колко грешен, колко глупав избор сме направили!

Защо сега? Къде бяхте преди референдума, по време на подписката... Защо тогава мълчахте? Мълчахте, защото бяхте нахъсани, убедени, че всичко ще се провали и пропадне! И въпреки това още на подписката, а после и на референдума България показа своята категорична воля - национално допитване трябва да има, то се проведе успешно, а цялата политическа класа и нейните слуги получиха мощен, звучен шамар. Въпреки организираната от всички и от всякъде кампания за провал.

ДИСКУСИИ.

И започнаха дискусии, протяжни, засукани, витиеляви, дискусии без смисъл. А целта една - протакане. Нищо друго. От тогава та досега. Една година  П Р О Т А К А Н Е. От тази 1 година близо половината депутатите дискутираха трябва ли, как и защо да бъде проведен национален референдум. На 11 май 2016 г. след близо 3-часово заседание, правната комисия в 43-то НС реши, че може да допусне само 5 от 6-те въпроса на референдума. Така тогава българите бяхме лишени от възможността да има електронно гласуване. По това време ГЕРБ и патриотите заявиха твърдо в комисията, че ще подкрепят волята на народа. А докато народните избраници умуваха, хората излязоха на протест пред парламента с метли,  за да изхвърлят боклука

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД.

Конституционният съд под натиск премахна трите въпроса. На 27 май 2016 г. креатурата на ГЕРБ, която инициира референдума за електронното гласуване (президентът Росен Плевнелиев), сезира магистратите за противоконституционност на три от въпросите – един от които беше този, за който той лично лобира преди време (за електронното гласуване).

Делото на съда бе насрочено за 28 юли и странно защо магистратите пожелаха то да е тайно далече от камери и общественост.

На 8 август 2016 г. КС след очевиден натиск премахна три от въпросите - за електонното гласуване, за намаляване броя на депутатите и за избор на полицейски началници. Поредният удар на ГЕРБ и политическата класа осъществен този път от слугата им - КС.

ОРЛОВ МОСТ.

На 29 октомври 2016 г. стотици българи изпълниха улиците на София, за да подкрепят Слави и референдума. Преди това обаче удобните медии, експерти и всякаква други глашатаи се опитаха да насадят усещането, че действията на Трифонов са незаконни, нередни и против интересите на гражданите.

НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ИЛИ ЛОШО ВИ СЕ ПИШЕ.

Още в началото на предизборната кампания големите партии отказаха да се регистрират в ЦИК, за да разяснят ползите от референдума. Те ясно показаха, че не желаят да се проведе дебат по въпросите.

Нещо повече от партийните централи на ГЕРБ, БСП, ДПС, както при подписката, така и сега изпратили устни нареждания на структурите и  членовете си да не гласуват на националното допитване или, ако го направят да зачертаят бюлетината с три пъти „НЕ“

НА 6 НОЕМВРИ БЪЛГАРИЯ ГЛАСУВА.

Резултатът ясен, категоричен и прозвуча като оглушителна плесница - 3,5 млн. пуснаха бюлетини за референдума, близо 3 млн. казаха "ДА".

Очаквайте втора част

*** 

Вижте и други материали по темата: 

 

Конституционният съд махна три въпроса от референдума на Слави

Не стреляйте по референдума!

Добър вечер, уважаеми зрители. Спите ли?

572 650 са валидните подписи в подписката за референдум. Референдум ще има.

673 481 подписи с искане за референдум внесе Инициативният комитет на „Шоуто на Слави“

Моите три причини изобщо да не гласувам на референдума

Кой се страхува от мажоритарния вот?

Правната комисия махна въпроса за е-вота от референдума на Слави

Тошко Йорданов изригна срещу депутатите: Вие не сте богове!

Публикувано във факти.бг: Протест с метли пред парламента заради референдума

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да се произнесе дали три от въпросите в решението на Народното събрание от 12 май 2016 г. за произвеждане на национален референдум съответстват на Конституцията

Делото за противоконституционност на въпросите от референдума насрочено тайно за днес, 28.07 - четвъртък от 10 ч.

Славея Христова: От решението на КС за референдума на "Шоуто на Слави" загуби демокрацията

Президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане да се произнесе дали три от въпросите в решението на Народното събрание от 12 май 2016 г. за произвеждане на национален референдум съответстват на Конституцията

Властта с два удара срещу Слави и 700 хил. българи: Чрез КС готви елиминация на референдума, а чрез Марешки – подмяната му!

Тошко Йоданов за сезирането на Конституционния съд за три от въпросите за референдума. ПЛЕВНЕЛИЕВ Е МАША НА ПРЕСТЪПНАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА

Хиляди се събраха на концерта на Слави Трифонов

ПРОМЯНАТА ИДВА: Слави и Ку-Ку Бенд - митинг-концерт на Орлов мост, 29.10.2016, 19 ч.

България каза три пъти "Да" на референдума

ДПС И ГЕРБ В ОБЩ ФРОНТ СРЕЩУ РЕФЕРЕНДУМА

ТРЕВОГА: Манолова категорична, че се пречи вместо да се даде шанс на референдума


35979