Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Референдумът – хроно...
Референдумът – хронология на най-зловещото убийство на властта: битката за демокрация на 3,5 млн. българи! (част III)

Референдумът – хронология на най-зловещото убийство на властта: битката за демокрация на 3,5 млн. българи! (част III)Така ли ще оставим всичко или "Каквото повикало - такова се обадило". И "На зла круша – зъл прът"!?

 

ДЕПУТАТИТЕ ЗАБРАВИХА ЗА РЕФЕРЕНДУМА.

На 31 август председателят на НС и виден герберист Димитър Главчев категорично заяви, че референдумът във вида, в който го пожелаха българите няма да бъде приет. Всички от ГЕРБ замълчаха. Нещо повече Георги Харизанов си позволи да заяви, че референдумът е атака срещу държавността.

БСП, които обещаваха да внесат свои законопроект за смесената мажоритарна система, изведнъж получиха амнезия и го отложиха неясно за кога.

Нито патриотите, нито „Воля“ изобщо повдигнаха този въпрос.

ЦИК.

На 14 юни Централната избирателна комисия внесе в деловодството на Народното събрание решението, с което оповестява окончателно данните за референдума. Според сега действащото законодателство депутатите трябваше да гласуват За или Против това решение. Срокът изтече на 14 септември и чрез умишленото си бездействи народните ни избраници решиха да пренебрегнат закона. Аругантно,безотговорно и брутално потъпкване на закона и демокрацията.

СЛАВИ ТРИФОНОВ

Още от началото на референдума Слави Трифонов върви и извървя целият трънлив път, за да защити и отстои референдума. Въпреки критиките, въпреки нападките от медии,въпреки обидите и хулите ,въпреки политическият натиск и цензурата...,въпреки всичко. Трифонов спази и най-дребните постулатчета на законите в България, бори се докрай. Бори се мъжки и не само заради своята каузата ,а заради каузата идеала и надеждите за промяна от целият народ.! Слави на няколко пъти зовеше и предупреждаваше депутатите, че няма да се откаже от тази битка. Ще я доведе докрай. Умерено и без агресия - със силата на словото. Слави показа и най-вече доказа на всичките ни т.нар. политици, на цялото ни позаспало, но жадно за правда и справедливост общество как се води битка с чест, с достойнство и най-вече по буквата на закона! Обърна се към тях с писма, а когато не го чуха, излезе пред парламента - сам, на символичен протест. Не призова и никого. След решението на Народното събрание да отхвърли мажоритарния вот, Слави ясно заяви – има възмездие. По един или друг начин. Под една или друга форма, защото: "Каквото повикало - такова се обадило". И "На зла круша – зъл прът".

На 14 септември депутатите решиха да се занимават с всичко друго, но не и да спазят закона и гласуват решението на ЦИК за референдума, внесено в НС по-рано тази година на 14 юни.

Решиха и друго - да си починат на 15 септември. Отново и за пореден път. Краят на трудния, законов път мина. Приключи. Въпреки положените усилия и енергия от Слави, от всички хора. Вече няма нито един държавен лост, нито един законов механизъм, нито една сила, която да накара тази администрация, тези депутати, тази власт и нейната договорена опозиция и президент да работят за хората и в техен интерес. Няма! Слави беше търпелив и не отстъпи и крачка назад пред натиска, пред заканите, пред лицемерието и лъжите. Той знаеше, че зад него са очакванията на целия български народ. На всички хора.

Така е и сега...! Така ще е и занапред! Защото не бива и няма да оставим референдума, хората и съдбата на България! Защото отдавна дойде времето за промяна, а властта наглее и не разбира нито от дума, нито от закон, нито от морал...

 

Вижте и други материали по темата: 36036