Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Референдумът – хроно...
Референдумът – хронология на най-зловещото убийство на властта: битката за демокрация на 3,5 млн. българи! (част II)

Референдумът – хронология на най-зловещото убийство на властта: битката за демокрация на 3,5 млн. българи! (част II)Така ли ще оставим всичко или "Каквото повикало - такова се обадило". И "На зла круша – зъл прът"!

 

ЦИК И ЛИПСВАЩИТЕ БЮЛЕТИНИ.

Още два дни след референдумана, на който гласуваха 3,5 млн. българи, се появиха съмнения за манипулации от страна на ЦИК. Оказа се, че на места изобщо не е имало пликове, в които да се слагат бюлетините, а в други секции има драстично разминаване между бюлетините и описаните цифри в протоколите. Появиха се и основателни съмнения, че прагът на гласувалите, който иска ЦИК, за да обяви референдума за задължителен, е силно завишен. В крайна сметка избирателната комисия заяви, че ѝ липсват 13 000 гласа, за да обави решенията от националното допитване за закон.  Десетки хора излязоха на протест пред ЦИК, за да алармират за незаконните действия на комисията.

Веднага след като манипулациите на ЦИК станаха явни, "ДНЕС" изпрати запитвания до Министерски съвет с въпрос колко бюлетини са били напечатани и колко плика са били купени за националния референдум. Оказа се, че броят на пликовете е много по-малък от този на бюлетините, а така ЦИК и държавата са саботирали още в началото провеждането на референдума. Сигналът за тази грозна манипулация бе изпратен в прокуратурата, но така и държавните институции не се отзоваха. Движение "ДНЕС" обжалва решението, но магистратите си затвориха очите за истината.

СЪДЕБНИТЕ БИТКИ.

На 15 ноември 2016 г. Слави Трифонов и екипът му обжалваха пред Върховен административен съд решението на ЦИК за липсващите 12 000 гласа. Тогава стана ясно и, че държавата е закупила по-малко пликове, отколкото са бюлетините, а от ЦИК са преправили протоколите с изборните резултати.

На 6 декември 2016 г. Трифонов се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, за да разговарят за скандала с ЦИК.

На 9 декември главният прокурор изпрати писмо до Слави Трифонов, който преди няколко дни му беше занесъл папка с нарушения на референдума. В писмото си Цацаров се обявява за промяна в изборните правила и отбелязва, че резултатите от референдума не могат да бъдат подминати, или забравени. Според Цацаров по сигналите може да се произнесе само ВАС.

В средата на същия месец съдът реши да преброи повторно бюлетините, но само в 44 секции,въпреки настояването на ИК на "Шоуто на Слави“ да има пълно и повторно преброяване във всички секции.

На 31 януари 2017 г. прокуратурата категорично заяви, че референдумът е законен и че бюлетините трябва да се преброят отгово и то в цялата страна.

На 10 февруари 2017 г. ВАС призна на референдума още 492 гласа, но на 30 март тричленен състав на ВАС отказа повторно преброяване на всички бюлетини. Два месеца по-късно, на 30 май петчленният състав на ВАС сложи точка на съдебните битки и излезе с решение, че повторно преброяване няма да има. Така, въпреки основателното съмнение, че има още стотици хиляди непреброени гласа, магистрарите се отказаха да отсъдят в полза на истината.

В същия ден Слави Трифонов излезе с писмо, за да изрази възмущението си от съмнителната дейност на Темида, но и да обещае, че "нищо още не е приключило".

МАЯ МАНОЛОВА И ИСТИНСКИЯТ ЗАКОНОПРОЕКТ.

На 20 ноември 2016 г. омбудсманът и представители на инициативния комитет за провеждане на Националния референдум внесоха в НС проект за промени на Изборния кодекс. Депутатите от всички парламентарни партии се отнесоха доста скептично. Нещо повече отхвърлиха идеята този текст изобщо да се разгледа в НС, въпреки че това бе желанието на народа.

Няколко дни по-късно на 24 ноември нито един от представителите на партиите в 43-то Народно събрание не пожела да се ангажира да внесе за обсъждане в парламента предложената нормативна уредба от oмбудсмана Мая Манолова. Тогава от ГЕРБ заявиха, че трябва обществен дебат преди да се предприемат промени в Изборния кодекс.

На 13 декември независимият депутат Георги Кадиев задвижи промените в Изборния кодекс, свързани с референдума. Той внесе измененията за мажоритарен избор на депутати в деловодството на парламента - текстовете подготвени от експертите на Мая Манолова.

Няколко дни по-късно на 21 декември 2016 г. Инициативният комитет внесе в Народното събрание необходимата документация за районирането на страната на 240 едномандатни избирателни райони.

БЕЗСМИСЛЕНИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА ГЕРБ.

ГЕРБ с едни гърди напред. На 12 януари 2017 г внесоха свой законопроект, различен от този на Мая Манолова, но с десетки подводни камъни, който го правят противоконституционен. Партията на Борисов пренебрегна текстовете на Мая Манолова и настоя да се обсъди законопроект, който няма оценка на въздействието и не е изяснен начинът, по който ще се сменят депутатите, които станат министри.

Същевременно партията на Борисов поиска президентът Румен Радев да удължи животът на 43-то Народно събрание, за да приемат референдума, но... това така и не се случи. ГЕРБ се оправдаха, че нямат време, мнозинство, но видиш ли имали желание. Само приказки, но не и действия.

КОМИСИИ, ОБСЪЖДАНИЯ И ПАК КОМИСИИ.

От ноември 2016 г. до януари 2017 г. депутатите от 43-то народно събрание изразходваха времето си (и парите на данакоплатците) съвсем умишлено и целенасочено в безсмислени комисии, неясни обсъждания, смешни кавги.

На 29 ноември 2016 г. правната комисия към НС организира обществено обсъждане за промени в Изборния кодекс, което продължи цели 4 часа. Дискусия от монолози сътвориха депутати, експерти и сценаристи за мажоритарната система.

Подобен цирк се разигра и на 13 януари 2017 г., когато правната комисия в НС дори отказа да заседава по темата за референдума. До решение така и не се стигна. А докато НЕ говориха за мажоритарния вот, депутатите си гласуваха отново 11 лева субсидия, въпреки желанието на народа тя да се намали на 1 лев.

НОВИ ИЗБОРИ, НОВИ ОБЕЩАНИЯ, НОВ ЗАКОНОПРОЕКТ.

Предизборната кампания на ГЕРБ премина през куп обещания за приемане на референдума и саморазпускане. Въпреки това обаче новото Народно събрание заработи една в края на април, а до 10 май от ГЕРБ все още не бяха внесли свой законопроект. След протеста на Слави Трифонов пред Народното събрание гербаджиите внесоха текст за промяна в Изборния кодекс, но дни по-късно отново се оказа, че той е противоконституционен. Според юристи в проекта няма задължителната оценка на въздействието и не е изяснен начинът, по който депутатите, станали министри ще бъдат заменяни.

По време на предизборната кампания нито една политическа партия не застана зад искането на своите избиратели. БСП ясно заявиха, че държат на смесена система и дума не обелиха дали и кога ще намалят субсидиите.

ЦЕНЗУРАТА.

На 23 март 2017 г. бТВ спря излъчването на "Шоуто на Слави" с оправданието, че Трифонов го използва за политически цели. Причината за тази грозна цензура обаче беше отвореното писмо, което Слави изпрати до депутатите, в което ги призовава да изпълнят задълженията си към народа. Почти същото нещо се повтори и на 18 април, когато предаването не беше излъчено, защото за гост в студиото беше поканен разследващият журналист Васил Иванов. Иванов напусна Нова телевизия след като ръководството на медиата на няколко пъти не му е позволило да излъчи свои репортажи, уличаващи в корупция кадри на ГЕРБ.

ОБЕЩАНИЯТА НА ЦВЕТАНОВ, МАРЕШКИ И ДРУГИ ТАКИВА.

На 11 май в „Шоуто на Слави“ Цветан Цветанов говори за внесения от ГЕРБ законопроект за мажоритарния вот. Той обеща до две седмици текстът да бъде разгледан в НС. В края на май законопроектът все още не беше стигнал до депутатите. На 5 юни от ГЕРБ отново обещаха, че ще приемат мажоритарния вот „ударно“.

Три дни по-късно на 8 юни Веселин Марешки от "Воля" обърна палачинката и каза, че парламентарната му група ще внесе свой собствен законопроект за решенията на референдума, но нява да подкрепи този на ГЕРБ.

От ДПС пък съвсем се объркаха, и след като на 19 май Хамид Хамид, който „случайно“ се изпусна, че партията му обмисля да подкрепи референдума, то месец по-късно - на 9 юни Четин Казак нарече националното допитване "скучно" и категорично отхвърли възможността партията му да застане зад волята на народа. От ДПС забравиха думите на своя председател на 16 декември 2016 г. Мустафа Карадайъ, който заяви, че партията му "може и да подкрепи въвеждането на мажоритарни избори".

Левите пък изобщо не си направиха труда да оправдаят действията си. Ръководството на червените заяви твърдо, че се изправя срещу народа и срещу референдума. Патриотите от своя страна достигнаха до още по-

РЕШЕНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ

На 15 юни сякаш всичко приключи. Народното събрание отхвърли промените в Изборния кодекс и така затвори вратата през желанието на близо 3 млн. българи. Нов законопроект може да се внесе едва след лятото. Наглостта на ГЕРБ обаче продължава след като от партията на Борисов обявиха, че ще организират свой собствен референдум за въпросите, за които 3,5 млн. вече се произнесоха.

Очаквайте трета част

***

Вижте и други материали по темата: 

 

ПОД НАТИСК: Може пак да броят гласове за референдума, ето причината

КРАДЦИ! Съмненията за манипулации около Референдума се засилват!

НАРОДЪТ НАСТРЪХНА! ВЛАСТТА И ЦИК МРЪСНИШКИ ОТКРАДНАХА 13 000 ГЛАСА ОТ РЕФЕРЕНДУМА!!!

Трифонов: ЦИК извършва чудовищна манипулация с референдума

Протест пред ЦИК заради неяснотите около резултата от референдума

Цацаров прати писмо на Слави Трифонов

Държавата отново се обърна срещу народа: ВАС отказа ново броене на бюлетините от референдума

Фалшификацията вече е потвърдена! ЦИК са излъгали българите: Бюлетините от референдума не са преброени правилно, той е задължителен!

Прокуратурата иска референдумът на Слави Трифонов да е задължителен

С "Боят настана", Слави Трифонов обяви, че обжалва резултатите от референдума

Прокуратурата поде СИК за грешки в протоколи за Референдума

Къде изчезнаха пликовете за референдума? Колко бюлетини са били напечатани и колко плика са закупени? "ДНЕС" внесе искане до МС по закона за достъп до обществена информация

Сгрешени протоколи от референдума достъпни на сайта на ЦИК

Слави пред журналисти след срещата с главния прокурор

Започва второто дело за референдума, ще броят повторно бюлетини в 44 секции

3,5 млн. българи са отвратени от политическата класа и Темида. Ще премълчим ли...?

Слави Трифонов: Съдът е слуга на политическата класа. Отвратен съм. 150 години след Левски несправедливостта е в нас и ние сме в несправедливостта

"Шоуто на Слави" внася карта на районирането за мажоритарния вот

Мая Манолова с проект за мажоритарна изборна система

ВРЕМЕ Е ДА ИЗРИНЕМ БОКЛУКА: Депутати са против проекта на Манолова за мажоритарен вот

ЗАПОЧВА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИСКАНИЯТА ОТ РЕФЕРЕНДУМА: Сценаристи и омбудсманът Мая Манолова внесоха в НС законопроект за 100% мажоритарни избори в два тура. ТОШКО ЙОРДАНОВ: 100% изпълнение на законопроекта и предсрочни избори по новите правила, иначе протести

НЕНАСИТНИЦИ СЕ ПОДИГРАВАТ МЕРЗКО С ВОЛЯТА НА ХОРАТА: В Народното събрание загърбиха референдума

ВЛАСТТА ЦИНИЧНО СЕ ГАВРИ С НАРОДА И САБОТИРА РЕФЕРЕНДУМА: Внесените предложения за въвеждане на мажоритарна система противозаконни

ГЕРБ депозираха законопроекта за мажоритарния вот

Борисов: Референдумът е атака срещу държавността

Тошко Йорданов и Филип Станев за заседанието на правната комисия

ДЕНЯТ НА ИСТИНАТА: Тошко Йорданов: Следващите избори трябва да са по новите правила

Как депутатите гласуваха партийната субсидия да остане 11 лева

НАРОДНО ПИТАНЕ: СЛЕД КАТО ГЕРБ ПОДКРЕПЯТ МАЖОРИТАРНИТЕ ИЗБОРИ , ЗАЩО НЕ ВНАСЯТ ЗАКОНОПРОЕКТА НА МАНОЛОВА...?!? >> При избори напролет няма време за мажоритарни депутати

Депутатите излизат в почивка, изборният закон ще чака

ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА СЕ ИЗХРАЧИ ОКОНЧАТЕЛНО ВЪРХУ ВОЛЯТА НА ХОРАТА > ГЕРБ признаха, че няма да въвеждат мажоритарна система преди изборите

МЕРЗКАТА ДЕМАГОГИЯ НА ГЕРБ: ПРЕДЛАГАТ, НО ЗНАЯТ, ЧЕ НЯМА ДА МИНЕ..., ЩЕ ОБВИНЯТ ДРУГИТЕ > ГЕРБ иска удължаване на парламента, за да се приеме мажоритарното законодателство

Позорът на българските депутати: Парламентът отказа да се занимава с референдума

Правната комисия отказа да разглежда референдума на народа

Позор! Депутатите се изгавриха с българите, ГЕРБ удари тавана на лицемерието! Слави, дойде времето...!

ГЕРБ срещу ГЕРБ или политическата шизофрения

Напук на 3 млн. българи: Политиците си менят мнението за референдума

Бойко, ти обеща! Време е за референдума... Няма място за умуване! Изпълнете волята на хората!

ГЕРБ дават заден за референдума. Не знаят кой какво говори > Караянчева: Не трябва да се бърза с мажоритарните избори

ГЕРБ внасят осакатен законопроект за референдума

Лъжите на ГЕРБ продължават. Ще си спомни ли Цветанов за обещанието? Уважаеми зрители, спите ли?

ДПС очаквано каза "НЕ" на референдума и презря 3,5 млн. българи! Опциите пред ГЕРБ за приемане от НС на техния законопроект се "стесняват", но те тъкмо това и търсят..., за удобно оправдание!

 

 

 


36035