Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Референдумът не е иг...
Референдумът не е играчка в ръцете на подли кукловоди

Референдумът не е играчка в ръцете на подли кукловодиПозиция на "ДНЕС"

 

3,5 млн. българи гласуваха на референдума, организиран от Инициативен комитет на шоуто на „Шоуто на Слави“. Над 2,5 млн. казахме „Да“ и на трите въпроса и ясно дадохме знак на политиците – и леви, и десни, че повече така не може, че искаме промяна. Сега! Веднага! Не просто промяна на системата, а промяна на лицата – онези, които не са понесли наказанията си в продължение на 27 години и продължават да ни се самопредлагат и се натискат да ни управляват. Какъв беше отговорът?! Политически игри, лицемерие, разтакаване, договорки, окаляне, подигравки дори обиди. И всичко това към милиони българи ,към нас, към Слави Трифонов... Опитаха се да потушат нашия бунт още в зародиш.

Слави, ти си инициатор на този референдум, а зад него стоят 3,5 млн. изпълнени с надежда сънародници. Ще допуснем ли всички ние да станем играчка в ръцете на хората, от които се опитваме да се откъснем? Не е ли време да кажем „Стига“ на политическите игри на ГЕРБ, БСП, ДПС, реформаторите, които виждат в народното допитване стълбичка към властта. Някой трябва да ги спре сега и веднага и това сме само ние.

Левицата бързо показа двуличното си лице. След 6 ноември, когато подкрепи изцяло референдума на Корнелия Нинова ѝ трябваха само две седмици, за да се отметне от думите си и така БСП се отдръпнаха от националното допитване.

ДПС мълчаха... досега, когато изведнъж и те ни подкрепят. Може би, защото вече е изгодно.

Реформаторите, разделени от собствените си кавги не можаха ясно да изразят позиция. Ту Радан Кънев е срещу референдума, ту Лукарски го подкрепя след като премиера-слънце в нечувана и невиждана демагогия направи това! Къде е истината, господа политици?!

Патриотите и те се чудеха какво да правят и насочиха сили , за да запазят властта, но същевременно Валери Симеонов хвърли огън и жупел срещу националното допитване, а най-близкият му съратник Красимир Каракачанов се готви да става министър в „кабината на референдума“ – Борисов 3. Каква пародия!

Но най-долен обаче се оказа Борисов. Премиерът в оставка хлъзгаво се опитва да се възползва от гласа ни. След изборите ГЕРБ запазиха мълчание и после изведнъж прегърнаха референдума все едно е техен собствен проект. През последните няколко дни Борисов се представи за по-голям радетел на референдума от Слави. Да, ама не! Не те висяха по спирките, за да събират подписи миналата зима, не те се бориха с Конституционния съд, не те се изправиха срещу изборните манипулации. Напротив. Те направиха всичко възможно, за да няма референдум, за да бъде опорочен, за да бъде смазана нашата сила – силата на народа. А Слави Трифонов трябваше да бъде овалян в калта.

Бойко Борисов прави и дава всичко от себе си, за да ни разколебае, показвайки се близък до телевизионния водещ и колко милее за изпълнение на волята народна.... А от цялата ситуация само той и пропадащата му партия имат изгода. Не и народа. След последните си политически машинации по всичко личи, че той ще направи кабинет с мандата на реформаторите – нещо, за което Движение „ДНЕС“  предупреди преди месеци. Ние алармирахме, че Борисов играе грозна игра и има добре скроен план, за да се завърне в управлението, което уж напусна, разочарован от вота на хората след 6 ноември. В действителност той има най-голяма полза от коалицията с реформаторите и е готов дори да премине през трупове, за да постигне целта си. Само да си припомним бунтовете в Харманли, сега в Хитрино... Грозен ПР на гърба на пострадалите. 

Един-единствен път премиерът в оставка направи грешка, тези дни втора, казвайки ни, че каквото сме си надробили да си го изкусаме... Що за отношение, що за държавническо мислене...?! Та първата грешка обаче беше замазана от удобните и послушни медии. Той нарече референдума: „Атака срещу държавността“. Нима ние сме терористите, които искаме да съсипем държавата? Да я разбием на малки парчета. Нима България не е потънала в дъното след управлението на Борисов.

Да, Слави е сред първите редици в бунта срещу властта, но всички ние сме зад него. Сега Борисов отново се готви за власт. Отново иска да управлява и то на гърба на референдума на народа. Слави, ще допуснем ли това? Слави, ще се оставиш ли на някой, който е съсипал България, да съсипе и твоето име? Да окаля нашия глас в калта и да ни забрави. Защото точно това ще се случи. Ако ГЕРБ направят кабинет, подкрепени от удобните слуги – реформатори и патриоти, тяхната цел няма да са мажоритарните избори. Не! Тяхната цел ще са повече кражби, повече далавери, повече съсипия. Референдумът беше не само желание на народа за нова система, а шамар за всички политици.  Борисов прави „правителство на спасението“, което видиш ли да подкрепи решенията от националното допитване. Лицемерието му няма граници. С тази нежелана прегръдка между ГЕРБ и 2,5 млн. българи премиерът в оставка цели само едно – да ни разколебае, да създаде усещане за задкулисни договорки със Слави Трифонов, да опорочи нашия глас. Той е истински факир в това.

Референдумът носеше ясно послание. Ние просто не ви желаем! Новият кабинет ще дойде с големи обещания, но едва ли ще направи нещо, защото всички знаем колко често Борисов се отмята от думите си. И ако някой се съмнява в чистите намерения на сегашните депутати, то погледнете какво направиха със субсидите за партиите, за които ние гласувахме 1 лев на референдума. И леви, и десни, и патриоти, и реформатори се обединиха против нас! Те запазиха статуквото и дори предложението за намаляване на субсидията на 5 лева не беше приемливо за тях. Тогава какво да очакваме в бъдеще? Как тогава ще се доверим на тези хора, които днес ни обещават, че ще направят всичко в името на референдума? Нима досега нямаше достатъчно време, за да се внесе законопроект за промяна на системата? Нима досега не можеха правилата да се променят?

Да! Можеха, но никой не направи и крачка. Дори предложението на Мая Манолова остана да виси като отчаян вопъл на милиони българи.

Слави, да не допускаме това! Системата отвътре е прогнила и трябва пълно и безпрекословно измитане на боклука. И няма закъде да се чака повече. Времето вече е дошло.

 

Виж и статиите  по темата:

Валери Симеонов: С мажоритарната система на Слави Трифонов в НС ще влиза всякаква паплач

Бойко Борисов: ГЕРБ ще подкрепи Референдума

Борисов вече допуска нов кабинет - заради референдума и международното положение

Пече се кабинет "Борисов-3" в името на стабилността. Очакват подкрепа от 135 - 150 депутати!

Рекорд! Новият кабинет "Борисов-3" ще бъде гласуван в сряда, Каракачанов - военен министър

ГЕРБ и БСП: Пускаме референдума на Слави!

Нинова към пленума: Честита победа и благодаря!

Валери Симеонов: Патриотичният фронт е „за“ задължителното гласуване, колкото се може по-скоро

 


20017