Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Реформатори и Патрио...
Реформатори и Патриоти - патериците на Борисов

Реформатори и Патриоти - патериците на БорисовКоментар на "ДНЕС"

На куц кон бежанци му трябват. На Борисов... малко бунтове в Харманли и послушни политически съюзници, за да си опече работата. Тази седмица лидерът на ГЕРБ потрива ръце и вече готви новия кабинет. За по-малко от месец Борисов успя с умели политически ходове, малко драматизъм и няколко счупени глави да се възкачи отново на трона. Странно как за 3 години обаче сърцето на Борисов вече не е толкова меко и нежно. През февруари 2013-а лидерът на ГЕРБ хвърли драматично оставката си, защото по думите му: "Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно." Днес кръвта на полицаите и на бежанците не го трогва особено. За всички е ясно, че дори задкулисно той дърпа конците на цялата тази вакханалия, която се случва през последните дни.

Както "ДНЕС" на няколко пъти предупреди, от управляващата партия изобщо не са се отказали от властта, а само дебнеха как и кой ще им я предостави. Комбинацията - президент, реформаторски блок и патриоти е идеалният вариант за ГЕРБ.

От 6 ноември те тръбят, че ще върнат мандата, връчен от Росен Плевнелиев, но се спотайват дали ще подкрепят някоя малка политическа партия. "ДНЕС" вече писа, че държавният глава държи на всяка цена да има правителство. Целта му стана ясна тези дни - да получи подкрепа като еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, която получи поста шеф в Световната банка. В началото на януари тя заминава за Вашингтон и България трябва да предложи нов комисар на нейно място.

Само за няколко дни и Реформаторите, и Патриотите открито заявиха, че ще приемат мандата, когато Плевнелиев им го даде. Дни преди това Борисов напълно съзнателно излезе с изявление, че "по-кадърен и добър премиер от него няма". Репликата му предизвика много смях и закачки, но тя беше отправена към политическите му опоненти. По този начин той ясно даде знак, че ако не е начело на следващото правителство, ще последват избори, от които само големите играчи в Народното събрание имат полза. Изходът беше ясен - малките партии - реформатори и патриоти клекнаха. Те заявиха, че вече са склонни да търсят подкрепа от ГЕРБ и нещо повече ще приемат Борисов за премиер, защото... "той е най-добрият". Всичко това се случи на фона на ужасяващи кадри от счупени, кървави глави на разярени бежанци от Харманли. В Ямбол се събраха 3000 ядосани българи, готови да колят и бесят нашествениците.

Междувременно лицата на ГЕРБ се скриха от медиите. Те изчакаха ситуацията да се нажежи до червено. Само след ден, два, след Консултативния съвет по национална сигурност при президента ще стане ясно, че всички прогнози на "ДНЕС" са се сбъднали и новият премиер на България отново ще се казва Бойко Борисов... освен ако нещо наистина изненадващо не спре пъкления му план.

 

Виж коментарите на "ДНЕС" по темата: 

Последният поход на ГЕРБ към властта

Има нещо гнило в ГЕРБ..., отдавна

Добре скроен план връща Борисов

Президентът застана зад новия кабинет Борисов

Въпреки, че отричат, ГЕРБ готвят план Б за връщането във властта

 

Виж и статиите по темата:

Ако съставим добър кабинет, може и да няма предсрочни избори

Борисов връща мандата, но може и да оглави кабинет

Плевнелиев се разбърза със служебния кабинет

 

 

 

 

 

 

 


19386