Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Реконструкцията на п...
Реконструкцията на площад

Реконструкцията на площад "Света Неделя" се очертава като бедствиеИзгледайте презентацията на наградения проект за реконструкцията на площад "Света Неделя" и решете следната задача: "Какво правят десетките хора от анимацията на площада?"

1. Отишли са да гледат гъбите, да си заредят телефона и да видят този, дето прави лицеви опори...

2. Отишли са да поседнат и да отдъхнат... ако има къде да седнат... пейки няма...

3. Отишли са до магазините, заведенията, на зей пазар... няма ни заведения, ни магазини...

4. Чакат трамвая, но спирка няма...

Този коментар изпрати до "Сега" архитект по повод приключилия конкурс за разработване на концептуален проект на площад "Света Неделя". Класирането на проектите бе обявено преди дни, а представянето им предизвика скандал заради непрактичните предложения, залегнали в наградената на първо място разработка. Евентуалното реализиране на концепцията на италианското студио "Фуксас" има потенциал да задмине фиаското с ремонта на "Граф Игнатиев" и градинката при "Свети Седмочисленици" и ако има нещо хубаво, то това е, че скандалът се разгоря достатъчно рано. Критиците на проекта са категорични, че е по-добре Столичната община да не сключва договор с победителя и проектът да не се реализира. Скандални според архитекти в случая са и конкурсната процедура, и класирането, и потенциалните разходи при строителството на обекта. Фактите накратко:

Конкурс за малцина = разочароващи проекти

Конкурсът тръгна от самото начало с фалстарт. Първоначално състезанието бе обявено през септември 2018 г. с редица ограничителни изисквания за участие в него. От кандидатите се искаше например минимален годишен оборот от 1.5 млн. лв. и поне 15 души персонал. Още в този вариант се предвиждаше, че конкурсът ще е ограничен и в него ще бъдат допуснати да участват до 7 кандидати. След протест на Камарата на архитектите условията за участие в поръчката бяха променени, като прагът за оборота бе занижен на 750 000 лв., а минималният персонал - на 5 души. Броени дни след промяната в условията за участие конкурсът направо бе прекратен с аргумента, че измененията в него са съществени и променят кръга на заинтересованите лица.

Главният архитект на София Здравко Здравков пусна конкурса на втори дубъл през февруари 2019 г. В новото обявление прагове за оборот няма, но процедурата отново остава ограничена с максимум 11 участника, предвидени да се включат в нея. От подробната документация става ясно, че допуснатите ще са 11, ако са подадени над 51 заявления за участие. При подадени до 20 заявления в процедурата е предвидено да продължат 7 кандидата на база показания опит, каквато е и реалната картина. В конкурса предложения подават 14 кандидата и до журиране са допуснати 7, от които един-единствен български екип - "Конкурент - 90". На фона на силно ограничената процедура Съюзът на архитектите в България през август обяви паралелен конкурс. САБ се аргументира с желанието да допринесе за провеждането на широка обществена консултация за бъдещето на центъра на София, както и с различно задание на конкурса. Според САБ при неизяснената обща комуникационна структура на центъра и ненапълно изяснена археология не е редно да се реализират инвестиционни намерения и затова заданието на съюза е било насочено именно към изявяването на тези проблеми. Тези аргументи не са убедили Столичната община, която официално отказва да подкрепи алтернативния конкурс и да се поинтересува от резултатите му. В конкурса на САБ се включиха 11 български екипа и 10 студентски разработки.

Класирането

Българското предложение не попада в списъка с 5-те класирани на първо място фирми, за които е предвиден награден фонд от общо 250 000 лв. - (първа награда е 70 000 лв., за всяко следващо място сумата се намалява с по 10 000 лв.). На първо място в класирането е концепция на студио "Фуксас", второ е обединението AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян, третата награда отива в OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell. На четвърто и пето място са студио “Паола Вигано” и студио “Вилмот”. Класирането породи скандал, като арх. Борислав Игнатов обяви, че изобщо не е съгласен с него. Игнатов настоява Столичната община да не сключва договор за изготвяне на инвестиционен проект (предвиденото финансиране е 500 000 лв.), а да се проведе допълнително обществено обсъждане на резултатите от конкурса. Кои са наградените проекти и какви са аргументите на критиците? Пълно представяне има на https://svetanedelya.com/proekti/?fbclid=IwAR2Cr7XAWBfK9B7iB-ULjmTForix8h6prMm8HBhVviQGrxFQJCsrzxPrg0o .

Мненията на арх. Тодор Булев и арх.Борислав Игнатов - също в Наблюдател

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Честните политици и неблагодарните българи

Управлението е хаос, с безумно раздута и некомпетентна администрация

Нужно ли е да се вдигат данъците в София

Столичани със стари коли ще плащат по-висок данък с около 10 лв.

Фандъкова: Никога не съм казвала, че няма да увеличавам данъци

Залезът на ГЕРБ – траен и непоклатим

Мая Манолова разгроми Фандъкова и показа къде са слабостите в управлението, развитието на културата и туризма (ОБЗОР)

Дебатът по Нова: Мая Манолова разби модела на корупцията в управлението София!


118264