Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Reuters: Най-голямата военна поръчка от падането на комунистическия режим в България отива при САЩ

Reuters: Най-голямата военна поръчка от падането на комунистическия режим в България отива при САЩСделката за изтребителите F-16V Блок 70 на Lockheed Martin ще е на стойност около 1.8 милиарда лева, като това е най-голямата военна доставка за България от падането на комунистическия режим. Така коментира агенция Reuters днешното правителствено решение да се иска мандат за преговори за изтребителя, като уточнява, че решението все още се нуждае от парламентарно одобрение.

Другите кандидати за поръчката бяха шведските изтребители "Грипен" и италианските изтребители втора ръка "Юрофайтър".

Критиците на това решение питат дали американците реално могат да доставят първите изтребители F-16 за 2 години, както българската страна иска (бел. ред. - Каракачанов вече изрично каза, че няма да стане за 24 месеца). Освен това бе пренебрегнато и друго условие в търга - плащането чрез схема за поетапно плащане, като при американската оферта парите трябва да бъдат изплатени наведнъж, пише Reuters.

Висши служители на министерството на отбраната, както и представители от армията твърдят, че F-16 е изпитан в битки изтребител и има дълъг живот. „Правителството предложи на парламента да разреши започване на разговори със САЩ за поръчката на нови военни самолети”, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Дясно-центристкото коалиционно правителство има малко мнозинство в парламента, който се очаква да гласува следващата седмица.

Планът за покупката на нови самолети разпали страстите в София, като поддръжниците подкрепят решението на правителството, тъй като голяма част от съседските съюзници в НАТО също използват F-16. Докато критиците обвиняват правителството в нарушаване на правилата за обществена поръчка.

Във вторник от Белия дом заявиха, че вече работят с българските власти, за да се подсигурят, че сделката ще се побере в българската бюджетна рамка и операционни изисквания. В момента американската оферта надхвърля прогнозния лимит.

"Ние вярваме, че F-16 Блок 70 предлага на България най-добрата възможна комбинация от цена, оперативни възможности и съвместимост с другите членки в НАТО", заяви администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп.

 

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Кабинетът даде зелена светлина да започнат преговори със САЩ за F-16. Президентът: Това е троен удар срещу България (ОБНОВЕНО)

Поредният скандал набира скорост >> Президентът Радев обвини правителството в "политически лобизъм"

Скандално: Бахрейн купува от американците изтребител Ф-16 два пъти по-евтино от нас

Убийствен натиск! >> Белият дом в изявление обещава продажбата на F-16 да се вмести в бюджета

Каракачанов проси още пари >> Новите изтребители може да поскъпнат

Истината за далаверата с F-16: комисиона 1,7 млрд. лева. Има за всички


86309