Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Резервистите ли ще с...
Резервистите ли ще спасят Отечеството?

Резервистите ли ще спасят Отечеството?Отминаващата седмица разбуни духовете и общественото недоволство с предложението на военния министър Николай Ненчев всички мъже и жени от 18 до 32 години автоматично в регистъра за мобилизация. В случай на война или конкретно напрежение и при извършена мобилизация младежите щели да бъдат обучени за период от 3 седмици. При положение, че от години Българската армия тенденциозно се свива и вече е само професионална, възникват въпросаи, които все по-често циркулират из обществото:

  • Каква е реалната ситуация, в която се намира България, че изведнъж се сетиха за защитата й?
  • Възможно ли е младежи, които са чували за казармата само от дядовците си и не могат да различат пушка от автомат, да бъдат обучени набързо „в случай на война”?

Самият министър Ненчев призна, че явно не е много ориентиран, след като темата ще подлежи на дискусия и е поискал експертиза, „за да се ориентира по-ясно”.

Обърнахме се за мнение по предложението за въвеждане на военен резерв към учредители и координатори на Гражданско движение „ДНЕС”:

 

о.р. майор Иван Милов – председател на Офицерска легия “Раковски”, учредител на „ДНЕС”:

Нещата към този момент са много неясни. Идеята да се събират от ГРАО списъци е повече популистична, отколкото работеща. Според мен това намерение изразява безпомощността на министъра. В армията всичко е разбито! Казвам го със съжаление. Тези хора, младежите, не са подготвени по никакъв начин за подобно начинание.

Според мен въпросът трябва да се постави така: как да се изгради наново армията ни, а не обществото да се занимава с глупави списъци, които нищо не могат да предизвикат като резултат. Няма геополитика, има липса на всякаква мисъл как да се излезе от това тежко положение!

 

о.р. подполк. Петър Петров – „ДНЕС”-Сливен:

15 години служих и работих във Военно окръжие – Сливен, където ръководех и изпълнявах дейности по комплектоването на армията със запасни и резервисти. От изявлението на министър Ненчев за пореден път се убеждавам в пълната му некомпетентност и неразбиране на темата, която коментира.

Ако точно са цитирани в медиите думите му "Все пак Българската армия е отговорна за националната сигурност и териториалната цялост на страната", това е доказателство, че този човек не само че не е за министър, но и няма елементарна култура.

Миналата година неизвестно защо измисли някакво "актуализиране на списъци", с което натвори много беди. С всяка поредна "реформа" в България остава все по-малко армия и шансовете й за оцеляване са все по-малко. А може би това е и целта му – пълното унищожаване на армията?!

 

о.р. подполк. Радослав Гетов – „ДНЕС”-Враца:

Трудно и болезнено е да се коментира темата. Тези хора или са неадекватни, или имитират някаква дейност, за да замажат положението пред шефовете си от НАТО: вместо увеличаване на бюджета за отбрана, каквото поискаха натовските шефове, или са измислили нов начин "как да усвоим едни пари".

След като в продължение на 25 години армията целенасочено беше сведена по състав до размерите на едно предприятие от соц-а, доведена до състояние на пълна разруха и невъзможност да изпълнява основния си приоритет – защитата на отечеството, явно са решили, че след триседмично обучение с чиста съвест ще могат да изпращат младите хора за пушечно месо.

"Ген. Запрянов, съветник на военния министър: При възникване на извънредна ситуация и момчетата, и момичетата "ще получат съответната подготовка за защита на Отечеството".

Да чакаш възникнала ситуация, че да започнеш да подготвяш момчета и момичета, невиждали оръжие, освен по интернет... Тези – нашите генерали, с тъпомер ли ги избират? Или много им плащат... Имитация на дейност и Пилатовски номера!

 

о.р. подполк. Жоро Христакиев – „ДНЕС”-Стара Загора:

Считам, че поставените въпроси за връщане на казармата е част от общия кризисен пиар на правителството и премиера. Към момента БА няма необходимите сили и средства да защити териториалната цялост на страната. Държавното и военно ръководство няма капацитета и волята да стабилизира и укрепи армията. Необходимо е, според мен изпълнението на следното:

  • осъвременяване и конкретизиране задачите на БА в съвременната политическа обстановка;
  • на тази база осъвременяване стуктурите и щатовете за мирно и военно време, и съответните потребности от въоръжение материални и финансови ресурси;
  • определяне каква част от въоръжените сили ще бъдат от професионални военнослужещи и каква част ще се попълва от кадри от резерва;
  • целесъобразно е преминаването на начлно военно обучение и единична подготовка с полагане на военна клетва за всички мъже във възрастта от 18 до 28 години в рамките на два месеца, като за целта се създадат два-три учебни центъра с капацитет 5000 души;
  • част от тези подготвени кадри ще се използват в постоянния резерв за попълване щатовете за военно време, а останалите ще се регистрират и водят като запас за попълване на загубите на армията във военно време.

 


16262