Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Рияд с вътрешно разс...
Рияд с вътрешно разследване за изчезването на Кашоги

Рияд с вътрешно разследване за изчезването на КашогиСаудитска Арабия определя обвиненията като неоснователни

Кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд разпореди на държавен обвинител да започне вътрешно разследване на случая с изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги, предаде Ройтерс, позовавайки се на пожелал анонимност представител на саудитските власти.

Кашоги изчезна, след като отишъл в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул за заверка на документи. Според турските власти на 2 октомври саудитски агенти са убили Кашоги в консулството. Саудитска Арабия определи обвиненията като неоснователни, но не представи доказателства, че журналистът е напуснал сградата.

Европейският съюз очаква от властите на Саудитска Арабия пълноценно сътрудничество в разследването на случая с изчезналия журналист, заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от ТАСС.

"Европейският съюз очаква пълноценно разследване от властите на Саудитска Арабия, пълноценно сътрудничество с турските власти. Надяваме се на прозрачност и пълно изясняване на случилото се", посочи Могерини на заседание на външните министри от ЕС в Люксембург.

Миналата година Джамал Кашоги напусна Саудитска Арабия и се установи в САЩ, където пишеше статии за в. "Вашингтон пост", в които анализираше ситуацията в Саудитска Арабия и външната политика на страната, без да премълчава проблемни области от дейността на властите и критикувайки политиката на Рияд, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

По публикацията работи: Елка Василева

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2018/10/15/riiad-s-vytreshno-razsledvane-za-izchezvaneto-na-kashogi.39061478794