Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Родители на деца, бо...
Родители на деца, болни от рак, излизат на протест

Родители на деца, болни от рак, излизат на протестОт Сдружението на децата с онкохематологични заболявания настояват да се улесни процедурата, по която се получава разрешение за финансиране на лекарства, неразрешени за употреба у нас от Комисията за лечение на деца към Здравната каса. Искането се отправя към Министерството на здравеопазването. Целта на протеста е да бъде постигнато трайно решение за осигуряването на лекарства за различни заболявания – рак на кръвта, левкимии, лимфоми и тумори. Проблемът е от десет години, когато за първи път няколко лекарства от позитивния лекарствен списък отпадат от списъка, и започват да липсват системно от България. През 2015 г. Фондът за лечение на деца започва да плаща част от лекарствата.

Причината за протеста е прехвърлянето на Фонда за лечение на деца към Комисията за лечение на деца към Националната здравно-осигурителна каса. В момента, в който Фондът е закрит, се оказва, че процедурата по доставката на лекарствата е усложнена, и че броят на необходимите документи е нараснал. Затова в четвъртък родителите ще настояват да бъде съкратена процедурата по отпускане на средства за лекарства на децата им. Друго тяхно искане е да се създаде резерв в болниците на необходимите лекарства, за да може при нови заболели деца, лекарството да е налично, а не тепърва да се чака.

След провеждането на няколко работни срещи, от октомври 2018 г. до днес със зам.-министър Начева, е поет конкретен ангажимент за промяна в регламента за процедурата за отпускане на основните лекарства, който да влезе в сила незабавно от 1 май 2019 г. До този момент обаче нищо не се е променило, категорични са от Сдружението на деца с онкохематологични заболявания.

Средно в България между 150 и 200 деца на година се разболяват от различни онкохематологични заболявания. /БГНЕС

 

Източник: https://bgnesagency.com/bulgaria/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Пациентски организации с писмо до Борисов заради цинизъм и грубо отношение към семейства на болни деца

Потресаващо! >> Общинар от Варна към майка на дете с увреждане: Виждала ли си се в огледалото, не знам кой ще те вземе

Система, зачената в грях

Да не ги оставяме на мира! Всичките...

 

 


 


106011