Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Рози за смет

Рози за сметКоментар на Недялко Ибров, бивш розопроизводтел, Казънлък
(Мнението на автора е с редакторска намеса след негово съгласие)

Розовият символ на страната ни увяхва. От две седмици розопроизводители периодично затварят пътни артерии и изсипват съсипани рози на пътя. Протестират срещу изкупната цена, която варира между 1.60 и 2 лв. за килограм и не покрива разходите по производството. Това е рязък спад на фона на последните години, когато земеделците получаваха по 4-5 лв. за килограм, а имаше моменти, в които изкупната цена достигна и 7 лв.

Твърде изгодно и естествено примамливо за търговците - изкупвачи с нюх. Те нахлуха в розовите градини, създадоха нови сортове, направиха бизнес. Надуха балон, който се спука от прекалено много излишен въздух и ненужно свръхпроизводство. А ето и конкретното доказателство – 22% повече засадени площи само за две години. А пазарът нещо куца и не върви.

Мафията стигна и до розите… Закъсня, но стигна.

Земеделският министър Румен Порожанов, оправдавайки се каза, че голяма част от производителите не са регистрирани. Площите, които обработват - също. Количеството и качеството на продукцията им е неясно, съмнително. Дори нелегално.

За разлика от старите розоварни с традиции, псевдо-производителите не са минали процедура по разрешение и регистрация. Не плащат данъци и осигуровки, не подлежат и на скъпия одит, който официалните земеделци у нас заплащат. Не подлежат на никакъв контрол. Бизнесът с розовите масла е в сивия сектор. Сделките със светлия български символ  – на тъмно. Предполагаемите печалби са надвишавали 200-300%. Преди розите да увехнат на пътя.

Днес цените не покриват инвестицията. И мафията, която казва – „дръжте мафията” - протестира. А правителството е хукнало да я спасява. Забележете, обаче, как. Право на помощ и обезщетение имат само регистрираните земеделци. И в момента се осъществяват спешни регистрации на земеделски производители със задна дата и в разрез със закона. Така престъпниците ще могат да получат компенсации за несработилия им нелегален бизнес.

Държавата спасява мафията. От много време е така, властта повече да се грижи за себе си, тоест за мафиотите, отколкото за гражданите си. Да, точно така! Държавата за пореден път спасява мафията!

Спасяват я вече 30 години, СеДеСе-та, БеСеПе-та, а сега вече няколко петилетки и бате Бойко ни спасява, пардон "НИ ОПРАВЯ"

Земеделският министър гарантира помощ от 30 ст. на килограм, Омбудсманът вдига летвата до левче, защото пък тя напоследък по почина на Бойко е новият Батман - вре се навсякъде. И така управниците, докато обещават проверки за легитимност, регистрации, данъци и специален нов проектозакон за българската роза, чиновници превръщат, всеки самозван производител от престъпник в честен земеделец. Схванахте ли хитрата хватка и таен замисъл на Порожанов и компания?! Мафия = държава. Защото тази най-древна симбиоза с дълбоки корени и традиции у нас, развита особено силно от правителствата на ГЕРБ и Борисов, е кислородната маска на едно вече издъхващо и залязващо управление.

И щом превърнаха и българската роза в донор на свежата кръв, то съществуването му е на привършване. Изчерпва се. Изчерпва се, както се изчерпва от ден на ден търпението и мълчанието  народно.


Вижте още коментари по темата 

Градоносни облаци на главата на Светиня Му

Господин Лъжа – май е новото име на шефа на лошия човешки материал

Време е за оставка, г-н премиер!

„Видими“ резултати или защо Бойко Борисов е без уши и не чува, без очи и не вижда и без нос и не усеща.

Геноцидът на Борисов върви към успешен край

Време е за рестарт, господин премиер

Гадове и лош човешки материал посягат към главата на Краля–Слънце

За политиците с любов

Кривото огледало на властта рано или късно ще се счупи

Гражданско движение "ДНЕС": Кой контролира у нас изпитвателните лаборатории, които определят качеството на водата?