Гражданско Движение ''ДНЕС''

Новини от „ДНЕС“

Начало / Актуално - Новини от „ДНЕС“ / РR, показност и пак ...
РR, показност и пак PR

РR, показност и пак PR"ДНЕС": Всички  в правителството работят  по почина на Бойко Борисов. И правилно, може ли да е иначе? Очевидно, обаче, най-старателна  по следването на премиерските дела, а и по РR-а  е вицепремиерът  Миглена Кунева. Само че, в този мащабен днешен замисъл едно не става ясно - защо само 12 хиляди  учители идват, като залата може да побере 17 хиляди, че и повече. При срещите с  Бойко е така...

Цялото това помпозно, но и напълно безсмислено мероприятие, особено при 40 градуса навън, би минало почти незабелязано, освен в графата "мощен публичен Рr", ако не възникваха два логични въпроса. Първият - освен публична демонстрация, събираме учителите, за да ги чуем и да си кажат каквото имат, какъв ще е другият ефект? Макар, че и този е крайно съмнителен, защото за два или три часа (толкова, колкото ще е срещата), колко ли от тях ще могат да се изкажат и да вземат отношение, да не говорим , че половината време ще мине в слова от Кунева, разни други чиновници, казионната синдикалистка Такева и т.н.... А колко време ще остане за мнения и изказвания, ако вземе да дойде и самият Бойко Борисов?

И вторият въпрос - при толкова малки, дори мизерни заплати, колко ли средства ще се хвърлят ей така на вятъра - пътни, дневни, наем и т.н. Отговорът, уважаеми читатели и приятели, е един: Нищо ново, нищо за учудване. Това е стилът на цялото управление - РR, показност, РR... Това е търсеният ефект, с който Кунева като най-верен последовател на Борисов се справя сравнително добре... А конкретната полза за хората е дълбоко съмнителна, освен безплатната екскурзия до София. Жалка и нескопосана проява, с цел купуване на цяло съсловие. И най-вероятно успешна.

И последно: Ефектът от всичко това може и да бъде някоя нова, объркана образователна реформа. Та кой ли при тези обстоятелства и грандиозни мероприятия ще се сети да говори  за същинските проблеми на българския учител, за обучението и възпитанието  на децата ни?!?

*** 

  

Кунева събра 12 хил. учители от страната, за да им съобщи, че заплатите им ще са с 10% по-високи от 2017 г.

Разговорът за реформи на учителския събор започна с гайди и обещания за повече пари

КЛУБ Z

Гайди и президентът Росен Плевнелиев откриха грандиозното просветно мероприятие, известно като Национален учителски събор. 12 хил. учители от цялата страна пристигнаха в иначе построената като спортна зала "Арена Армеец", за да чуят разясненията на своята министърка - Меглена Кунева за новите насоки в развитието на средното образование и какво се случва в реформата. 

Разговорът за реформи започна с обещания за по-високи заплати

За 10% увеличение на учителските заплати от следващата година ще работи образователното министерство.
Това им обеща за начало Кунева. Според нея "новината" от финансовия министър Владислав Горанов е, че в следващия държавен бюджет приоритетът ще е образованието.

ЕЛАТЕ, ХИЛЯДИ УЧИТЕЛИ

Просветното ведомство ще се стреми средните учителски заплати да са по-високи от средната заплата за страната, която по последни данни на НСИ е 812 лв. Това е по-дългосрочната цел, каза още Кунева.

Ще нараснат парите за квалификация на учителите и за тези, които изпълняват функцията "класен ръководител", като часът на "класния" ще се повиши на 30 лв. След промените се очаква началната учителска заплата да стане 660 лв.

"Размерът на заплатите на 100 000 учители е структурно определяща политика в държавния бюджет и спекулации на тази тема не могат да се правят. Мога да обещая, че МОН системно ще подобрява социалния статус на учителите и последователно ще предприема мерки, които ще стимулират включването на добрите студенти в учителската професия", увери Меглена Кунева. Тя обяви, че не вярва в реформите без пари.
Последно заплатите на преподавателите бяха вдигнати през октомври 2015 г., когато месечното възнаграждение на старшите учители нарасна с 13%.

Преди дни от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" призоваха да се вдигнат началните заплати на учителите, за да се привлекат млади хора в образованието, защото до три години се предвижда да се пенсионират половината от преподавателите.

12 хил. учители се събраха в спортната зала "Арена Армеец".

Президентът Росен Плевнелиев приветства събраното многохилядно учителско множество в зала "Арена Армеец".

Политиците да застана мирно пред учителите  

Бъдещето не идва по тръби за газ и петрол, то е в иновациите, в таланта, в просветата и образованието, каза президентът Росен Плевнелиев в приветствието си.  „Нека възпитаваме децата си като модерни патриоти, като просветени, а не крайни националисти. Нека те да стъпят здраво на любовта към родината и изконната толерантност на българите “, поиска още той. „Добре платените работни места се създават в държави, където народът е образован, където институции са силни, където има върховенство на закона. Знам, че вие работите за такава България", обърна се Плевнелиев към учителите. И поиска: "Политиците трябва да застанат мирно пред учителите"

Разговорът за реформи в образованието започна с обещания за по-високи заплати и повече пари за просвета.
А съвсем в началото бяха гайдите...

За наем на зала "Арена Армеец", озвучаване и техническо оборудване Министерството на образованието и науката съобщи, че е предвидило 100 000 лв. Учителите ще пътуват до София с училищните автобуси, като разходите им ще се поемат от бюджета на учебното заведение. Преди дни БСП обяви, че разходите ще са значително по-големи - около 500 000 лв.

 *** 


МОН събира 12 000 учители на национален събор

Министерството на образованието и науката събира над 12 000 учители на събор в "Арена Армеец" днес.

  

Форумът започва в 11.00 часа с изпълнение на смолянски гайдари, официалното откриване ще направи президентът Росен Плевнелиев. Приветствие към участниците ще има кметът на София Йорданка Фандъкова. Ще бъде излъчено и видеопослание от еврокомисаря за образование, младеж, култура, спорт и многоезичие Тибор Наврачич.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще представи акцентите и предизвикателствата на новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Заместник-министър Диян Стаматов ще разясни основните акценти от новите държавни образователни стандарти, възможностите за квалификация на учителите, както и приоритетите на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ в областта на средното образование. Делегатите ще получат и разяснителни материали за новия закон.

На националния учителски събор, който е под мотото "Мисия учител", ще има представители от всяко училище в страната, избрани от педагогическите съвети на училищата.

Целта на форума е учителите и цялото общество да бъдат максимално информирани за предстоящите промени, които произтичат от новия Закон за предучилищното и училищното образование, да се формират нагласите за бързо осъществяване на промените. Ще бъдат представени и новите моменти на държавните образователни стандарти, уточняват от МОН.

Очакванията са, че съборът ще помогне за популяризиране на учителската професия и повишаване на общественото признание на българския учител, допълват още от министерството.

Съборът ще продължи до 13:30 ч.

Източник: http://offnews.bg/