Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Рулетката се завъртя...
Рулетката се завъртя... След Златев ред е на... кого?!

Рулетката се завъртя... След Златев ред е на... кого?!Виктор Верин

Информационен сайт „ДНЕС“ 

Валентин Златев вече не е управител на клона на руския горивен гигант "Лукойл" в България, след като от 2008 година досега той бе начело на компанията у нас.

Според неофициална информация причините за рокадата е вътрешно разследване срещу Златев заради присвояване от негова страна на активи на дружеството в България. Той вече ще бъде само председател на контролния съвет на дружеството, което от компанията беше окачествено... като повишение.

Другата вероятна причина за премахването му е прекомерното срастване и маргинализирането на връзките на Златев с корумпирания политически елит на България, което отдавна носи негативи на петролния монополист.

Всяко начало си има край, а всеки край си има начало!

Интересните неща тепърва ще се случат..., просто защото Валентин Златев не беше просто само един олигарх. Добре запознатите с кариерата му, явните и тайните му връзки, както и с ролята му в политика твърдят: Златев – това е държавата! И властта. Той беше №1 сред т.нар. бизнес елит и №1 по взаимодействие и контрол върху политическите и обществени процеси в страната. И всичките наши политици копнееха да се докопат..., да коленичат на килимчето на "Нефтохима", както още наричат "Лукойл" и белким ги огрее някой лев...

По която и обществена, политическа и финансова ос в България да се загледа човек, то фигурата на Златев е там той е навсякъде! В центъра. В дрехите на кукловода, на вездесъщия явен и таен БОС, а дългите му ръце са достигнали и обгърнали президент, премиер, министри... всичко и всички.

Валентин Златев е роден в емблематичния български град Правец. Когато е на три години, баща му - Васил става председател на Селския народен съвет. Демек става кмет. До 1989 г. той е управник на родното място на комунистическия вожд Тодор Живков и затова се е ползвал с огромното доверие на най–най–най първия човек в държавата.

Фамилията впоследствие естествено се облагодетелства от своето положение и с всички възможни протекции Валентин Златев е уреден да постъпи в Московския държавен университет. След дипломирането си започва работа в държавната компания “Росснефт”, където стига до началник отдел “Търговия с Източна Европа”.

Кариерата му в точно тази фирма съвпада с времето, когато през 1995 година премиерът от БСП Жан Виденов подписва договор за стратегическо партньорство именно с “Росснефт”. Той предвижда създаването на смесеното дружество “Росбулнефт”, където руската фирма и “Нефтохим” си разделят по 50% участие. Макар, че сделката бе направена уж, за да осигури повече петрол за страната ни и да ни застрахова срещу бензинова криза, точно такава се стоварва през 1996 върху България. “Росбулнефт” се оказва не само неспособна да помогне, но дори става в тежест на закъсалия “Нефтохим”.

Идва началото на т.нар. преход и тук изниква одеозната фигура на Иван Костов. Изниква и неговата скандална работническо-мениджърска, касова и масова приватизация. Изниква бързото трупане на капитали за определени и специално избрани хора. Един от тях е Валентин Златев.

Всички очакват в този период Костов да развали сделката с "Росснефт", но не става така. Сделката за “Росбулнефт” не само че остава в сила, но когато през 1999 Костов започва продажбата на “Нефтохим”..., точно Златев прави връзката с ЛУКойл. Като по план и по учебник.

Цената на сделката по договор е 101 млн. долара, от които в държавния бюджет реално ще влязат 81 млн. Останалите 20 млн. долара остават в разпореждане на “ЛУКойл” и в крайна сметка... изчезват.

Благодарение на Иван Костов (Командира) са опростени и едни 160 млн. долара стари дългове, а руснаците придобиват повече от изгодно единствената по това време рафинерия на Балканите.

Парите потичат като реки и именно те са и предпоставката за съмнително близките отношения на Валентин Златев с куп отбрани политици от т.нар. "елит" на България.

Сакрална и най-емблематична в най-новата ни история е олигархичната връзка Първанов-Златев-Борисов. Откъдето и да я подхване човек има на какво интересно да се натъкне, но най-пикантното и конспиративното е, че точно на този могъщ властови триъгълник може да „благодарим“ за честта Бойко Борисов да управлява България вече десетилетие от 2009 до днес. И още толкова години преди това като гл.секретар и кмет на София от 2001 г.

Президентът Първанов, който освен всичко друго се изявяваше и като върл спортен фен бе щракван – мине не мине време в компанията на Валентин Златев. Двамата обичат и лова. А кой им прави компания при воаяжите и им урежда всичките дискомфортни нередности? Ясно кой - тогавашният главен секретар на МВР и стар познайник по линия на Бай Тошо – бившият му охранител Бойко Борисов.

Всичко като по конец....

Дружбата и взаимодействието  между Борисов и Валентин Златев не е тайна за никого, а по техни признание е повече от 20-годишна. Бойко е карал дори няколко рождени дни в правешките владения на милиардера. Златев е в основата на възхода и на бившата премиерска приятелка Цветелина Бориславова – тя взе неговите акции в СИБанк и я оглави. Бойко като кмет ожени Валентин Златев, а сестра му – д-р Красимира Иванова като неонатолог пое новороденото момченце на олигарха.

Култов е моментът през 2011-та, когато в целия си блясък Бойко Борисов прерязва лентичката на голф-игрището на фамилия Златеви. По официална информация то струва около 60 млн. евро, а Борисов, в духа на демагогията, казва, че то щяло да открие много, много работни места. И до ден днешен не стана ясно това така ли е или не.

Горните  факти и обстоятелства дават основание на мнозина да твърдят, че шефът на ЛУКойл има изключително влияние над правителствата на  Бойко Борисов, както и над цялото му управление откакто е гл.секретар, кмет на София, та до днес - 3 пъти министър-председател. Очеизваждащо е публичното обстоятелство, че отношенията между двамата отдавна, отдавна са надхвърлили чистото приятелство между двамата.

10 години ББ, като развалена плоча пее песента как веднъж завинаги ще сложи точка на контрабандата с горива, как ще отстоява националните интереси и тези на българските граждани.

Съвсем естествено нищо подобно не се случи. А и как да стане, когато Валентин Златев е най-мощният и незаобиколим фактор в държавата!

Затова свидетелства и част от грама на посолството на САЩ, изтекла по Уйкилийкс:

„Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България” Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов, който ангажира „Лукойл” в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда “танто-за-танто”, публичните договорки на Борисов с „Лукойл” са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.”

Известно е, че мнозинството българи отдавна са открили истината за "святата" дружба между премиера и олигарха Златев и то много , много преди американците да вкарат в действие разузнавателните си служби.

Отдавна е ясно: Който управлява цените на горивата и държи монопола, той управлява и България?

Всички знаят: Тандемът в играта е Златев-Борисов!

И именно този кръг, не някой друг, камо ли пазарният механизъм са "магическата" пръчица, която сваля цените на горивата по време на протести, за да падне напрежението, а после пак ги качва нагоре, за да се компенсират понесените загуби от властта...

КОЙ крепи монополиста „Лукойл“? 

Компанията държи 90% от складовете за бензин и 82% от тези за дизел. Дефакто реална конкуренция  на пазара цените на горивата няма. Комисията за защита на конкуренцията няколко пъти проверява „Лукойл“ и всеки път изводът е  очаквано един - няма картелни договорки между най-големите търговци на горива, а фирмите на „Лукойл“ не злоупотребяват с господстващото положение.

Да, реалността е следната – Валентин Златев  държи цялата държава и поради тази причина се случват разностранни неща, които в нормални държави няма как да станат. Говорим за политическото влияние на „Лукойл“ тук.

Добър пример за това е историята с измервателните уреди за горива, която започна през 2011. Докато всички търговци на едро и дребно инсталираха изискваните от закона уреди, "Лукойл" упорито се съпротивлява, като се позовава на “неприемливо високи разходи за инсталирането им”. През следващите две години компанията демонстративно отказа да изпълни изискването за измервателни уреди. В края на краищата Министерството на финансите отне лиценза на "Лукойл" за търговия с горива, но съдът бързо го възстанови, цитирайки... съображения за националната сигурност. Не след дълго законът беше променен като даде възможност на "Лукойл" да заобиколи измерването на някои от своите съоръжения.

Неизбежно идва и въпросът - какво всъщност се случва в "Лукойл"? А колко нефт се внася, колко е износът на горива, колко се продава на вътрешния пазар и за колко от тях се плащат данъци. 

Неизбежно идва и съмнението - Монополистът "Лукойл" има доста за криене, а българското правителство в лицето на Борисов активно му помага. Тук да добавим и още един щрих от империята "Златев" -скандалната Дж Пи Груп, работеща по основни обекти, контролирани пряко от ГЕРБ и персонално от Борисов.

В началото компанията е съсредоточена предимно в жилищното строителство, като има обаче един основен клиент. Тя прави редица бензиностанции на "Лукойл", промишлени обекти на "Лукойл Нефтохим", хотелски комплекси в Правец, включително "RIU Pravets Resort". Именно заради тези обекти, както и заради факта, че строи новата централа на "Лукойл" и се настанява в старата, тя е свързвана с директора на "Лукойл" за България Валентин Златев, който непрекъснато отрича да има нещо общо с фирмата.

И докато отрича връзката си със Златев - Джи Пи Груп се превръща ей така в най-големият строител. За последните шест години компанията е спечелила обществени поръчки за близо 800 млн.лв.

Общо от "Метрополитен" дружеството е получило почти 380 млн.лв. без ДДС. За ремонта на „Графа“ милионите са неизброими...

Може би, заради всичко това Джи Пи Груп е в епицентъра на по-мащабен скандал, известен като „Джи Пи Гейт“, разкриващ стройна система за манипулиране на обществени поръчки, включително финансирани от еврофондовете, паралелно счетоводство и подкупи за длъжностни лица

Там под правителствения чадър Джи Пи Груп спечели обществена поръчка за рехабилитация на жп линията “Пловдив-Бургас” фаза 2 за 200 млн.лв. Според разследване и документи на Биволъ това е станало с измама.

НО всъщност какво искаме ние, когато шефът на „Лукойл“ и шефът на МС цъкат заедно белот? Пардон. Вече бившият шеф на „Лукойл“. 

Просто изведнъж... тандемът се разтури. Р У Х Н А...

Значи ли това обаче, че заедно с прокудения Златев - олицетворение и лице на олигархичния преход си отива и една цяла епоха в българската политика? Пресилено ще бъде да кажем – ДА, но няма да бъде никак пресилено да кажем ДА, трансформацията започна, турболентните движения са мощни, а промените неизбежни!

С отстрелването на недосегаемия доскоро Златев започва демонтажът на цялата досегашна политико-олигархична система, при която очевидно от години  политици на възлови постове са в пряка и неотлъчна зависимост от най-влиятелните бизнесмени и финансови структури в страната. 

Валентин Златев бе сложен в „руската рулетка“... Но какво следва за Бойко Борисов? За Корнеля Нинова, чийто съпруг е на възлов пост в йерархията на бензиновия монополист, поради което не веднъж и дваж се прокрадваха съмнения за нейни перманентни обвързаности и зависимости от тандема Златев-Борисов, зависимости, които нееднократно през годините принуждаваха БСП да подкрепя и гласува заедно с ГЕРБ, а самата Корнелия да бъде често обвинявана в присъдружие и съглашателства с Бойко Борисов 

Какво предстои за Корнелия, за Бойко, за министрите, за целия политически елит...? Предстои смяна, предстои промяна, предстои демонтаж на системата и той е започнал, в ход е! 

Започва промяна! Очаквана, жадувана, нужна за България! Промяна, която ще доведе до изкореняване и цялостно премахване на старата система! 

Предстои поставяне основите на новото начало...

Още през 2011-та Валентин Златев каза: Ако отнемете лиценза на Лукойл, правителството пада до 10 дни.

Днес 8 години след тази знаменателна реплика отнеха лиценза на самия  Валентин Златев.

Предстои отнемането на лиценза и на Бойко Борисов! И на цялата политическа класа...!

Страшно...! И пурата догаря...!

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Първанов, Златеви и Борисов… Откъде започва всичко

Строители на капитализма: Валентин Златев - вторият №1 от Правец

Марешки: Дали неплатените данъци на ”Лукойл” не отиват за руските пенсионери?

Валентин Златев излиза от оперативното ръководство на „Лукойл България” - ВИДЕО 

Image result for първанов ловец, убити животни Image result for първанов ловец, убити животни

Г. Първанов: Ловците са три вида – които са виждали вълк, които са стреляли по вълк и които са убили вълк

 

Бойко Борисов като кмет на мач с президента Първанов и вътрешния министър Румен Петков

97055