Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Румен Радев: Имаме к...
Румен Радев: Имаме криза във водния сектор, което е недопустимо

Румен Радев: Имаме криза във водния сектор, което е недопустимоДържавният глава Румен Радев се срещна в Президентството с министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите и на здравеопазването. Повод за срещата е кризата във водния сектор. 

Водоснабдяването на Перник е само повод за тази среща, проблемът е много по-дълбок и защото засяга хиляди български граждани от цялата страна. Това заяви държавният глава в началото на срещата.

Имаме криза във водния сектор, което е недопустимо. Причините да стигнем до тук са комплексни. Достъпът до чиста питейна вода е основно правило на бългаските граждани, каза държавният глава.

Целта на днешната среща е да потърсим отговори и да изясним  какви са спешните предприети мерки за решаване на кризата в Перник и на други места в страната, казаРумен Радев.

Президентът попита има ли здравословни рискове за хората и какви мерки се предприемат, какви са плановете за ремонти, как се избират изпълнителите. По думите му големият въпрос е каква е цялостната стратегия за решаване на водната криза в България и бъдещето на водните ресурси. Кризата в Перник е сигнал, че трябва преосмислим цялостното стопанисване на водните ресурси, каза президента Румен Радев.

По думите на министър Петя Аврамова промените в климата водят до аномалии с които ние се сблъскваме. В резултат на засушаването има нарушено водоподаване не само в Перник, но и на други места в страната.

Търсим дългосрочни решения за Перник, привлекли сме външни експерти, каза Аврамова.

Министърът на икономиката посочи, че проблемите идват от липсата на документи на язовирите, включително и на анализ за какво са изграждани тези язовири.

Бяха осигурени 500 000 млн. лева за спешни ремонти на язоворите, припомни той.

Има язовири, които са предоставвени на концесия, обърна внимание той. Няма как да се ремонтира стена, ако не се свали нивото на водата, заяви той, като подчерта че няма да се допусне от това да бъдат засегнати гражданите.

По думите му никой не би допуснал ремонтите да не се извършват качестветно, каза икономическият министър.

Държавният глава заяви, че трябва да има пълна яснота и прозрачност.

 

 

 

Източник: http://epicenter.bg/


118246