Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Румъния задържа по и...
Румъния задържа по искане на Ердоган турски журналист за връзки с Гюлен

Румъния задържа по искане на Ердоган турски журналист за връзки с ГюленТурски журналист от в. "Заман", заподозрян във връзки с Фетхуллах Гюлен, бе временно задържан вчера в Румъния, съобщава АП,  цитирана от БТА.

Говорителят на прокуратурата Вивиана Чука уточни, че журналистът Камил Демиркая е бил задържан въз основа на искане за екстрадиция от Турция, тъй като е заподозрян в членство в терористична група.

Вестник "Заман Румъния" съобщи, че техният служител е арестуван "по заповед" на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Демиркая се яви вчера пред румънски съд и бе освободен в очакване на съдебното решение, информира АП.

Случаят е деликатен за Румъния, която поема ротационното председателство на ЕС от 1 януари 2019 г. отбелязва агенцията.

Демиркая отхвърли обвиненията в тероризъм, като посочи, че е бил учител в Турция и в чужбина в продължение на 11 години и че е работил като журналист осем години.

Критично настроеният към Ердоган вестник "Заман" беше закрит в Турция, а множество сътрудници на изданието бяха обвинени във връзки с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за неуспешния опит за преврат през 2016 г.

Камил Демиркая се намира от две години в Румъния, където има разрешение за временно пребиваване. През ноември 2018 г. е подал документи за удължаване на разрешителното, които са в процес на обработка", се посочва в съобщение на "Заман Румъния". Турският журналист живее в Букурещ със съпругата си и 10-годишния си син, и "пише за злоупотребите на властта в Анкара".

Камил Демиркая е бивш генерален директор на "Заман България".

 

Източник: https://www.24chasa.bg/ 


83269