Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Русия към Китай: Зае...
Русия към Китай: Заедно можем да управляваме света

Русия към Китай: Заедно можем да управляваме светаРусия може да използва Китай за постигане на целите си

Европейската мания от Русия е несподелена – Москва просто не се интересува от Стария континент, коментира европейската редакция на изданието Politico в статия, посветена на възможното сближаване между Руската федерация и Китай, предаде "Фокус".

Русия не се интересува от европейската интеграция или от сближаването си с Европа. Тя не се интересува дори от прогнозираната дезинтеграция на Европейския съюз или от приближаване на страни от Запада до нейния начин на мислене. Днес в залите на Кремъл става дума за Китай - и дали Москва може да убеди Пекин да сформира съюз срещу Запада, уверени са в редакцията на изданието.

Манията на Русия за потенциален съюз с Китай беше очевидна в дискусионния клуб „Валдай“, годишното събрание на най-големите външни политически умове на Русия. Това се случи през 2017 г., но и на следващата среща, през 2018 г., идеята сякаш бележи преместване от сферата на думите към сферата на действията.

Погледът на Русия към Китай се промени значително през последните пет години. Всяка руска реч - от неясните академични среди до тези на министъра на външните работи Сергей Лавров и от самия руски президент Владимир Путин – подкрепя това твърдение. Във въздуха се носи ново усещане. Погледът на Русия към Китай се промени значително през последните пет години. Москва изостави всяка надежда, че китайската икономика е пример, който може да подражава. Вместо това, експертите по външната политика сега говорят за това как Русия може да използва Китай за постигане на геополитическите си цели.

 

Източник: https://fakti.bg/world/

 

 
90218