Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Русия обвини "Фейсбу...
Русия обвини

Русия обвини "Фейсбук" и "Гугъл" в намеса в изборитеРуският комуникационен регулатор Роскомнадзор обвини технологичния гигант "Гугъл" и социалната мрежа "Фейсбук", че разпространяват политическа реклама в деня за размисъл преди днешните местни избори в Русия, предадоха медии в страната.

"Намесата" на международните компании в политическия процес ще бъде докладвана на парламента, обясни регулаторът, цитиран от "Ведомости". Освен в търсачката на "Гугъл" и в публикации във "Фейсбук" политическа реклама се е появила и в видеоплатформата "Ютб", собственост на "Гугъл".

 

Според Роскомнадзор с действията си компаниите се месят в "суверенните работи на Русия и възпрепятстват провеждането на демократични избори в Руската федерация" и това е "недопустимо". Агенцията отбелязва още, че подобни инциденти е имало и миналата година и са били отправени препоръки, но те не са взети под внимание.

 

Подобни коментари дойдоха и от Централната избирателна комисия. Нейният първи заместник-председател Николай Булаев заяви, че може да се очаква употребата на "инструменти и механизми" за намеса в изборите за федерален парламент през 2021 г. и в тези през 2024-а, когато трябва да се избере президент.

 

По-рано комисия в Думата започна работа по предполагаемата намеса на германската медия "Дойче веле" заради ризиви за участие в протестите, започнали, след като изборните власти не допуснаха опозиционни кандидати на днешния вот в Москва.

 

С какво регионалните, местни и губернаторски избори, каквито се състоят днес на различни нива в почти всички субекти на федерацията, на практика добиха национално значение, четете тук.

 

Източник:https://www.dnevnik.bg/


112005