Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Русия ще реагира аде...
Русия ще реагира адекватно на действията на НАТО в Черно море

Русия ще реагира адекватно на действията на НАТО в Черно мореМосква следи внимателно военното планиране на пакта в региона

В приключилите днес маневри на алианса “Морски щит – 2019” участваха кораби и авиация на САЩ, България, Гърция, Канада, Холандия, Румъния и Турция, които взаимодействаха с въоръжените сили на Грузия и Украйна

 

Русия внимателно следи военното планиране на НАТО в Черноморския регион и по съответния начин ще реагира на действията на алианса. Това заяви заместник-външният министър Александър Грушко, цитиран от ТАСС и БГНЕС. 

“Еднозначно негативно”, каза той, отговаряйки на въпрос как Русия се отнася към усилването на активността на НАТО в Черно море. 

“Активността в Черноморския регион не добавя сигурност, тя само подкопава регионалната стабилност. Ще предприемем всички необходими мерки, за да неутрализираме заплахите, свързани с повишената активност на НАТО в този регион”, подчерта Грушко. 

“Внимателно следим как ще се развие планирането на алианса за усилването на неговото присъствие в този регион, по съответния начин ще реагираме. Ние сме дълбоко убедени, че сигурността в Черно море трябва да се осигури преди всичко чрез сътрудничеството между причерноморските страни. Всички необходими инструменти за това са налице“, заяви руският заместник-външен министър. 

През последните месеци НАТО усилва военното си присъствие в Черно море. От 9 април до 13 април там се проведоха ученията на алианса “Морски щит – 2019”. 

В тях участваха кораби и авиация на САЩ, България, Гърция, Канада, Холандия, Румъния и Турция, които взаимодействаха с въоръжените сили на Грузия и Украйна.

 

Източник: http://epicenter.bg/

 


 96144