Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Руска ракета стигна ...
Руска ракета стигна до МКС по свръхкъса траектория

Руска ракета стигна до МКС по свръхкъса траекторияРуски товарен космически кораб, който потегли тази сутрин от космодрума Байконур, Казахстан, се скачи с Международната космическа станция (МКС), предаде ТАСС.

Ракетата носител "Союз-2.1 А" бе изстреляна по план в 0.51 ч. българско време. Корабът "Прогрес МС-09", след като се отдели от третата степен на ракетата, продължи самостоятелно своя полет към МКС, с която се скачи в 4.31 ч - с 8 минути по-рано от планираното.

За първи път полетът на руски космически кораб към МКС премина по свръхкъса траектория. "Прогрес" се скачи със станцията само 3 часа и 40 минути след като потегли от Земята.

Досега руските космически кораби достигаха до МКС за шест часа или за две денонощия.

 

След още едно изпробване на по-бързия подход с товарен кораб "Прогрес", той може да бъде използван и при пилотиран космически кораб "Союз МС", съобщи високопоставен представител на предприятието производител - РКК "Енергия".

Новият метод е станал възможен благодарение на разработването на нова версия на ракетата носител "Союз". Тя извежда кораба на орбита с по-висока прецизност, обясни "Роскосмос".

Руската космическа агенция се е опитала да изпробва маневрата още миналата година, но се е отказала поради технически причини.

 

Корабът достави на борда на МКС около 2,5 тона полезен товар - гориво, научно оборудване, храни, медикаменти и други.

Екипажът на станцията в момента се състои от трима американски астронавти, техен германски колега и двама руснаци.

 

Източник: https://fakti.bg/