Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Руски хакери, свърза...
Руски хакери, свързани с разузнаването, шпионирали гости на хотели в Европа

Руски хакери, свързани с разузнаването, шпионирали гости на хотели в ЕвропаАтаките от Москва са насочени срещу правителства, компании и предизборни кампании

Група за кибершпионаж, подозирана във връзки с руското военно разузнаване, вероятно е отговорна за атаки срещу гости на хотели в осем предимно европески страни миналия месец, заяви днес фирмата за сигурност "Файър ай", цитирана от Ройтерс. Шпионската група, наречена Ей Пи Ти 28, се опитвала да открадне данни за паролите на пътуващи западни служители и бизнесмени, като използвала хотелските уай-фай мрежи, за да зарази после компютрите на техните организации, когато се завърнат у дома. Вълната от нападения през първата седмица на юли била насочена срещу пътуващи хора, отсядали в няколко хотелски вериги в най-малко седем страни в Европа и една в Близкия изток.

Тези предварителни данни, установени от "Файър ай", са поредните разкрития, предполагащи, че Русия е замесена в широкомащабна хакерска дейност, насочена срещу правителства, компании и предизборни кампании, отбелязва БТА. Няколко правителства и фирми за изследване на сигурността свързват шпионската група с руското военно разузнаване. Други изследователи откриват същия модел на атаки, но не свързват групата с руските власти.

 

Източник: http://www.faktor.bg/