Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Руски шпиони използв...
Руски шпиони използвали Алпите като база за операции в Европа, включително у нас

Руски шпиони използвали Алпите като база за операции в Европа, включително у насРуски шпиони са използвали френските Алпи като база за провеждане на операции в цяла Европа. Те са били сътрудници на елитно поделение на ГРУ, което се е занимавало с поръчкови убийства, саботажи и управление на така наречените "мъртви пощенски кутии", които се използват от тайни агенти и подчинените им за размяна на информация, пише френският в. "Le Monde".

Някои от шпионите са работили и в България.

По данни на изданието, става въпрос за група от 15 души, за един от които има данни, че е замесен в покушението срещу бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през май 2018 г.

Западните спецслужби са попаднали по следите на шпионската група в процеса на разследването на опита за убийство на Скрипал.

Между 2014 г. и 2018 г. тези руски агенти нееднократно са пребивавали в малки градчета в югоизточната част на Франция, сред които Шамони и Евиан.

В публикацията на "Le Monde" се казва, че шпионите са работили в България, Молдова, Черна гора и други страни, но не във Франция.

Западните спецслужби не са успели да конфискуват оръжие или други предмети, принадлежащи на групата.

Припомняме, вчера германското правителство експулсира от страната двама руски дипломати, замесени в поръчково убийство на бивш чеченски полеви командир в Берлин през август тази година. Германското външно министерство заяви, че до екстрадицията се е стигнало заради нежеланието на Москва да сътрудничи при разследването на това престъпление.

 

Източник: www.bnr.bg


118210