Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Ръководството на ДНЕ...
Ръководството на ДНЕС - Русе посети РАЛИЗ

Ръководството на ДНЕС - Русе посети РАЛИЗЧленове на координационния съвет на ”ДНЕС”, Русе- Красимир Казаков, Светла Кирилова, Димитър Тодоров и Елена Славова посетиха РАЛИЗ (Русенска Асоциация за Лица с Интелектуални Затруднения). 

Сдружение “РАЛИЗ” е член на Национално представителна организация – „БАЛИЗ”,София. Организацията има широк обхват на работа с различни институции и заведения и лица с интелектуални затруднения, които ги посещават с широк възрастов диапазон. Предоставят услуги на специалисти от различни области, подпомагащи развитието на лицата с интелектуални затруднения. Единствени в гр.Русе предлагат медиаторски услуги за разрешаване на междуличностни и семейни конфликти и училищни проблеми. 
Госпожа Бисерка Иванова – изпълнителен директор на Центъра и госпожа Радка Иванова - социален работник, запознаха представителите на „ДНЕС” с материалната база и проведоха импровизирана среща с децата и младежите от Центъра. Госпожа Иванова представи и резултатите от работните Ателиета към Центъра – художествени картички направени по повод различни празници. Те са изработени по специална технология от отпадъчни материали-хартия, восък и т.н., които вместо да бъдат извърлени са послужили на възпитаниците на Центъра в тяхното своеобразно изкуство. 

В края на срещата Димитър Тодоров изрази готовността на движение „ДНЕС”,Русе да подпомага развитието и дейността на сдружение “РАЛИЗ”. 

Изпълнителният директор на „РАЛИЗ” Бисерка Иванова подчерта, че двете организации могат взаимно да си бъдат полезни в осъществяване мисията на РАЛИЗ и допълни, че занапред представителите и симпатизантите на „ДНЕС” са добре дошли на всички обществени мероприятия организирани в Дневния център. 

“Хората с интелектуални затруднения не са болни и не се нуждаят от постоянни медицински грижи. Не е нужно прекалено да регламентираме живота им. Те са като нас. Ние ги правим различни, като ги изолираме. Трябва да ги приемаме не като пациенти, а като граждани. Изходяща точка в обучението им е мечтата – желаните средства и наличието на умения, наличието на подкрепа за преодоляване на трудностите.” 
Джон О`Горман 

784