Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / С мажоритарната сист...
С мажоритарната система се избират личности

С мажоритарната система се избират личностиПозиция на Движение "ДНЕС"

Никъде по света няма идеална избирателна система. Въпреки това обаче всяко общество се стреми към усъвършенстване и напредък.

Исторически, мажоритарната система е възникнала първа. Пропорционалната система доказа ясно, че не работи през последните 27 години. Именно благодарение на нея България потъва в блатото на мизерията, корупцията и престъпността. С мажоритарен вот се избират президент и кметове, а по старата пропорционална - депутати.

В демократичните държави по света се прилагат три основни електорални системи – мажоритарна, пропорционална и смесена. Мажоритарната избирателна система предшества останалите и доминира в САЩ и Великобритания. Тя се характеризира с това, че изборите печели този кандидат, който получи мнозинството от гласовете на избирателите в даден избирателен район или в национален мащаб.

Мажоритарната система се прилага в два варианта.

Първият вариант е проста мажоритарна система, при която печели този кандидат, който получи най-много гласове в изборния процес, независимо от броя на кандидатите (САЩ, Великобритания и Канада). При втория вариант на мажоритарна система съществува изискването спечелилият кандидат да получи абсолютно мнозинство от подадените гласове (50+1), за да спечели изборите (Франция). За достигането на този резултат се въвежда втори тур, ако на първи тур от всички представили се кандидати никой не получи абсолютно мнозинство. Така избраният кандидат трябва да получи подкрепата на повече от половината избиратели за разлика от простата мажоритарна система.

Мажоритарната система набляга преди всичко на принципа на ефективното управление и историята е доказала, че благодарение на нея формират по-стабилни правителства, основани на стабилни парламентарни мнозинства. Фактът, че тази изборна система работи безотказно в държави като Франция, САЩ, Великобритания и Канада показва абсолютните ползи от нея:

- Предотвратява партийната фрагментация, но малките партии имат ограничени възможности да получат места в парламента.

- Поощрява стабилни правителства, подкрепяни от мнозинства на една или няколко партии в парламента и с това по-голяма политическа стабилност.

- Позволява на избирателите да гласуват за дадена личност и да се влияят по-малко от неговата партийна принадлежност.

- Позволява на избирателите да решават по-директно коя политическа партия трябва да формира правителството, вместо да се осланят на ръководствата на партиите за сформиране на коалиции -  типично явление при пропорционалната система.

Най-голямото предимство на тази система е, че създава тясна връзка между гражданите от дадена област и техния представител. Избраният депутат е натоварен с отговорността не само да следва линията на своята политическа сила, но и да действа като посредник между района си и централната власт. Заради това често се казва, че при мажоритарните системи се гласува за личности, а не за партии. Кандидатите застават пред избирателите със своите собствени лица и идеи, не само с програмата на партията. За да спечели избори от този тип, един политик трябва да прояви редица индивидуални качества - организираност, инициативност, чувствителност към местните проблеми и тревоги, харизма.

Положителна страна на мажоритарната система е, че благодарение на нея се създават силни еднопартийни кабинети, които имат възможност да осъществяват политиката си много по-ефективно. Този избор ограничават достъпа на крайни политически елементи (крайни националисти, фашисти, комунисти, сепаратисти) до властта. Партиите стават изразители на волята на широки групи от обществото (т.нар. „всеобхватни партии“).

Мажоритарният вот в два тура гарантира, че представителят на даден район ще има подкрепата на голям дял от имащите право на глас. 

 

Тошко Йорданов, член на Инициативния комитет за провеждане на референдума:

Едно от нещата, които ние смятаме, че трябва да се променят е, изборът на народните представители. Затова предлагаме да ги избираме с мажоритарен вот в два тура. Мотивите са следните: когато има мажоритарен вот избираме личности, а не партийни листи...

Нашето мнение и убеждение е, че мажоритарният вот в два тура е много по-честен. Много по-голяма представителност ще даде на Народното събрание и ще върне доверието в него, което в момента знаете, че е изключително ниско. Това не е моя измислица, това е факт и вие го знаете, тъй като вие получавате социологии.

Из стенограмата от заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към 43-то Народно събрание, 27 април 2016 г.

Кой казва, че мажоритарната система е по-лоша? Какво добро сме видели от пропорционалната и какво добро ще видим?

Уважаеми зрители, спите ли?

 

 


28489